KORONAVIRUS: Smrtonosna bolest hara Bliskim istokom!

Teško oboljenje disajnih puteva slično SARS-u, MERS koronavirus, ponovo se širi arapskim svetom i do sada je od 238 obolelih, ubilo 92 osobe. Vlade bliskoistočnih i severnoafričkih zemalja upozorile su svoje građane da preduzmu sve mere predostrožnosti i ne izlaze na javna mesta

  • 1

Smrtonosni koronavirusom izazvan bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS), fatalniji od SARS-a, ponovo hara! Poslednja žrtva virusa je muškarac iz Malezije, koji je preminuo juče, nakon povratka sa hodočašća u Meki. U Saudijskoj Arabiji ih je u poslednjih nekoliko dana preminulo petoro.

Pored najnovijeg slučaja MERS-om zaražene medicinske sestre na Filipinima, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima je tokom prošle nedelje obolelo 14 ljudi, od kojih je jedan preminuo.

Ova bolest, koja na početku ima simptome najobičnije prehlade (povišena telesna temperatura s groznicom, kašalj) može da izazove ozbiljne poteškoće sa disajnim putevima, jaku upalu pluća, otkazivanje bubrežne funkcije, a u težim slučajevima i smrt. Nažalost, procenat smrtnosti veoma je veliki, posebno među hroničnim boesnicima.

MERS je ubitačniji od svog srodnika SARS-a, ali je sreća u nesreći što se ovaj tip koronavirusa daleko teže prenosi s čoveka na čoveka.

Stručnjaci su u strahu od širenja epidemije i potencijalnog izbijanja pandemije, posebno što protiv MERS koronavirusa još uvek nema efikasne vakcine, niti terapije koja bi ublažila simptome. Svim obolelima, koji moraju da budu izolovani u bolničkom karantinu od deset do 14 dana, jedini oslonac predstavlja njihov sopstveni imunitet.

Vlade MERS-om pogođenih blistoistočnih i severnoafričkih zemalja izdale su saopštenje za javnost u kojem od svojih građana zahtevaju da preduzmu sve neophodne zdravstvene mere zaštite. Za početak, savet je da izbegavaju svaki vid javnih okupljanja, pijace, tržne centre, aerodrome, autobuske stanice i druga mesta na kojima može da bude mnogo ljudi.

Takođe, preporuka je da se ruke što češće peru sapunom i vodom u trajanju od minimum dvadesetak sekundi. U slučaju potrebe da se kine ili zakašlje neophodno je da se stavi maramica na usta, a zatim ista baci u đubre.

Naučnici smatraju da su glavni prenosioci virusa jednogrbe kamile koje žive na Arabijskom poluostrvu i da se infekcija prenosi direktno s životinje na čoveka. MERS je prvi put registrovan 24. septembra 2012. godine u Saudijskoj Arabiji, a prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije do sada je, od 238 zaraženih, ubio već 92 osobe u deset zemalja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    18. april 2014 | 23:18

    POŠTOVANI BLISKOISTOČNJACI!!!to je virus koji je SLUČAJNO nestao iz francuske laboratorije. Biće ga još raspršeno ,možda i iz aviona

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA