Šverc duvana pojeo most Zemun-Borča!

- Najvećim delom zbog rasta ilegalne trgovine rezanim duvanom, tržište duvanskih proizvoda se u 2013. smanjilo za 20 odsto, a ukupan promet u maloprodaji smanjen je za 22,5 milijarde dinara - tvrdi Goran Pekez iz JTI-ja

  • 16

Crno tržište rezanog duvana je od oktobra 2012. iz budžeta odnelo 200 miliona evra, što je jednako investiciji u most Zemun-Borča, kaže Goran Pekez iz JTI-a.

Direktor korporativnih poslova i komunikacija JTI za Zapadni Balkan Goran Pekez je upozorio da trgovina rezanim duvanom smanjuje promet duvanskoj industriji koja je, kako kaže, u poslednjih 10 godina u Srbiji investirala više od 1,2 milijarde evra.

Uz to, zapošljava direktno 1.700, a indirektno još 70.000 ljudi u maloprodaji, distribuciji i na poslovima uzgoja duvana.

- Najvećim delom zbog rasta ilegalne trgovine rezanim duvanom, tržište duvanskih proizvoda se u 2013. smanjilo za 20 odsto, a ukupan promet u maloprodaji smanjen je za 22,5 milijarde dinara - tvrdi Pekez.

JTI je jedna od 260 kompanija koliko je učestvovalo u anketi Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i američkog USAID-a, a koja je pokazala da je čak 80 odsto preduzeća svesno problema sive ekonomije i kako utiče na poslovanje.

Anketa je pokazala da su se preduzeća, na skali ugroženosti zbog sive ekonomije od "jedan" do "pet", gde "pet" označava da je firma mnogo ugrožena sivom zonom, u proseku opredelila za 3,38.

Tek svako peto preduzeće smatra da u oblasti njihovog poslovanja ne postoji nelojalna konkurencija, dok je s druge strane, 16 odsto firmi reklo da je zbog nelojalne konkurencije bilo prinuđeno da otpušta radnike.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    23. april 2014 | 15:57

    Ene,de! Ispade most kriv. Stvar je jednostavna - narod nema kintu!...

  • vladojlo

    23. april 2014 | 15:30

    A sta su sve politicari pojeli i popili?

  • ombre

    23. april 2014 | 15:48

    Јао, баш ми вас је жао што нисте могли да зарадите. Наслов би требао да буде "Грађани на куповини дувана на црно уштедели мост Земун-Борча"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA