VEROVALI ILI NE: Srpska zastava se vijorila u sred Tirane! (FOTO) (VIDEO)

Aktivisti Crveno-crne alijanse su zamerili albanskom premijeru Ediju Rami zbog toga što je uopšte pozvao predstavnike SPC na ovaj za Albaniju veoma važan događaj i smatraju to “slučajem bez presedana”

  • 15

Ispred novoosveštanog hrama "Vaskrsenja Hristovog" u Tirani grupa mladih pravoslavaca razvila je srpsku zastavu, dok su trajali protesti aktivsta nacionalističke Crveno-crne alijanse protiv prisustva predstavnika SPC.

Delegaciju SPC na osveštanju hrama predvodi srpski patrijarh Irinej, a u delegaciji je i arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Kako je ranije objavio albanski portal Balkanveb, pozivajući se na izjave aktivista Alijanse, policija je privela više demonstranata, a šestoricu zadržala.

SPC negira istoriju Albanije, Kosovo smatra Srbijom i da je "Srbiji bolje da ostane van Evropske unije nego bez Kosova", rekli su aktivisti Crveno- crnog saveza.

Oni su posebno zamerili albanskom premijeru Ediju Rami zbog toga što je uopšte pozvao predstavnike SPC na ovaj za Albaniju veoma važan događaj i smatraju to “slučajem bez presedana”.

Aktivisti Crveno-crne alijanse su na ogradu crkve okačili parole protiv srpskog patrijarha na kojima piše: “Srpski patrijarh je protiv Albanije”.

Nacionalistička Crveno-crna alijansa se zalaže za uniformnu albansku nacionalnu državu u kojoj su svi jednako Albanci po narodnosti, bez ikakvih podela na manjinu i većinu, kao i odgovornu nacionalnu politiku prema Albancima, u prvom redu u Makedoniji za koju bi, kako smatraju, najbolje rešenje bila podela.

Kompleks novog katedralnog hrama Vaskrsenja Hristovog i u centru Tirane zajedno sa kapelom Rođenje Hristovo zvonikom i Sabornim centrom predstavlja simbol obnavljanja iz temelja po svim osnovama Pravoslavne Autokefalne albanske crkve, od 1991 godine do danas.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA