I OVO MOŽE U SRBIJI: Kriminalci kupuju bolnicama inkubatore i ultrazvučne aparate!

Klinički centar Kragujevac je novcem osumnjičenih za lakše krivične prekršaje kupio aparat za jontoforezu, utrazvučni aparat, inkubator od 1,7 miliona i drugu potrebnu opremu

  • 9

Osumnjičeni za "lakša" krivična dela, saobraćajke, manje krađe i tuče, "kupili" su za manje od četiri godine Kliničkom centru Kragujevac aprate u vrednosti od 9.000.000 dinara! Do kraja ove godine, za još 8.000.000 koji su već prispeli, biće nabavljena ostala potrebna oprema.

Novac je stigao zahvaljujući institutu odlaganja krivičnog gonjenja koji predstavlja ovlašćenje javnog tužioca da ne pokrene krivični postupak protiv osumnjičenog, ukoliko on ispuni meru koje mu je tužilac naložio. Jedna od tih mera je uplata novca humanitarnoj organizaciji, fondu ili javnoj ustanovi.

Ovaj novac osumnjičenih kupio je mališanu starom tek 14 dana 2011. godine šansu da dočeka odraslo doba. Tada je u klinički centar stigao prvi aparat, za jontoforezu, koji se koristi za dijagnostikovanje oboljenja cistična fibroza. To je hronična, nasledna bolest pluća, čije pravovremeno otkrivanje za mnogo dece znači - dočekati odraslo doba.

Prof dr Zoran Igrutinović po prijemu aparata rekao je da su ova bolesna deca nekada umirala vrlo rano.

- Aparat određuje količinu hlora u znoju što je značajno za dijagnostikovanje bolesti koja se sporo i teško otkriva. Naš stari aparat radio je 30 godina i bio neprecizan, stvarao je probleme, čak i lakše opekotine na koži dece, rekao je tada dr Igrutinović.

Osim jontofriteze koja je koštala 620.000 dinara, KC Kragujevac kupio je i inkubator od 1,7 miliona, te video gastroskop za dijagnostiku oboljenja gornjeg probavnog sistema vredan 2,6 miliona dinara. Centar za anesteziju dobio je pulsni oksimetar vredan 370.000, namenjen za anesteziranje dece pri hirurškim zahvatima.

Služba za radiološku dijagnostiku dobila je utrazvučni aparat koji staje 1,2 miliona i služi za dijagnostiku oboljenja dojki. Nabavljeni su i delovi za neke aparate u vrednosti od 720.000 dinara. Klinički centar kupio je i sistem za automatsku dojavu požara koji staje 1,8 miliona.

Marija Mladenović, PR kragujevačkog Osnovnog javnog tužilaštva, napominje da se institut odlaganja krivičnog gonjenja sprovodi samo za krivična dela za koja je zaprećena novčana kazna ili kazna do pet godina.

- Primenjuje se kada su u pitanju dela kao što su ugrožavanje javnog saobraćaja, za koja je zaprećena kazna do godinu dana. Može se primeniti kod krivičnih dela kao što je nanošenje lakih telesnih povreda, teških povreda za koje je zaprećena kazna do pet godina, kod krađa..., kaže Marija Mladenović.

Koliko novca koji počinilac treba da uplati nije zakonom propisano. Kako "Telegraf" saznaje u Osnovnom javnom tužilaštvu, sume za uplatu iznose od 20.000 do 150.000 dinara. Iako nema pravilnika, sume koje se uplaćuju za različita krivična dela slične su na nivou svih tužilaštava u Srbiji, objašnjava Marija Mladenović.

- Koliki će iznos biti određen zavisi najpre od težine krivičnog dela, posledica, okolnosti dela. Zavisi i od ličnosti počinioca, jer neće biti predloženo odlaganje nekome ko je više puta bio osuđivan za istovrsna dela i na koga ranije osude nisu uticale, objašnjava Marija Mladenović.

Istraživanje Udruženja javnih tužilaca za period 2008- 2011. godine pokazalo je da se iznos za uplatu koji je najčešće nalagan učiniocima u Srbiji kreće u rasponu od 10 do 50 hiljada dinara. Primenjen je u dve trećine slučajeva. U svega 1,47 odsto slučajeva naložena je uplata koja prevazilazi 100 hiljada.

(M. Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MM

    17. septembar 2014 | 18:38

    Kakve veze ima cijim parama kupuju, bitno je da su nabavili

  • David

    17. septembar 2014 | 18:24

    Nesto dobro da urade...

  • DJENKA

    17. septembar 2014 | 19:47

    Ovi su makar nesto i dali ovoj napacenoj zemlji a ovi ostali samo uzimaju !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA