I NEMAČKA I SEVERNA KOREJA: Koje su zemlje do sada legalizovale medicinsku marihuanu (FOTO)

Lekovita svojstva kanabisa, koji se u Srbiji na svakom ćošku legalno gajio sve do posle Drugog svetskog rata, polako izbijaju na videlo. Srbija će uskoro možda legalizovati njegovu upotrebu za medicinske svrhe, ali neće biti prva u tome: mnoge zemlje su to već uradile

  • 8

Nedavno je pokrenuta inicijativa da se legalizuje upotreba marihuane za medicinske svrhe, nakon čega se čak i srpski ministar zdravlja Zlatibor Lončar pozitivno izrazio o ovom naporu. Postoji mnogo dokaza u prilog tome da je marihuana, uprkos zlom glasu koji je nezasluženo prati, zapravo lekovita; Telegraf je pre nekoliko dana uradio intervju sa Rikom Simpsonom koji je uljem od kanabisa izlečio od raka na hiljade ljudi.

Hoće li se ovaj civilizacijski pomak zaista i ostvariti (pobornici ideje se nadaju možda već na proleće) veliko je pitanje, pošto sam ministar zdravlja, kao tek jedan šraf u vladi, nije dovoljan; ne zaboravite da predlog mora da bude odobren od cele vlade a potom mora da prođe i kroz parlament. Moćni farmaceutski lobi ovo svakako ne želi i sve će uraditi da ovo spreči, iako bi interes naroda trebalo da prevagne.

I dok će debata verovatno besneti u nadolazećim mesecima, ne bi bilo loše da se osvrnemo na pitanje, u kojim je zemljama interes građanstva prevagnuo, gde je sve legalizovana medicinska marihuana?

Krenimo od Evrope, vrlinom činjenice da se u njoj nalazimo. Legalizacija (iako ne svuda potpuna) do sada je izvršena u Nemačkoj (premda je vrlo teško doći na listu dozvoljenih korisnika), ali i u Francuskoj, Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Italiji (gde će je čak i vojska proizvoditi), Belgiji, Holandiji, Danskoj, Švedskoj, Finskoj, Velikoj Britaniji, Sloveniji, Španiji i Portugaliji.

Portugalija je zanimljiv primer i zato što je ne samo legalizovana upotreba kanabisa za lečenje, već je generalno sva droga dekriminalizovana. U praksi, ovo znači da vas niko neće krivično goniti ako je posedujete za ličnu upotrebu, ali ne možete da je kupite legalno; ovo je razlika između dekriminalizacije i legalizacije. Još jedna tema o kojoj bi valjalo razmisliti, kako se ne bi dešavalo da ljudi idu u zatvor zbog konzumacije zabranjene supstance koja nikoga drugog ne ugrožava, zajedno sa lopovima, siledžijama i ubicama (što zbilja zvuči suludo).

Evropske zemlje koje su dekriminalizovale marihuanu su Luksemburg, Poljska, Rusija i Moldavija, dok one koje još uvek nisu ali zbog nesprovođenja zakona u praksi kao da jesu su Rumunija, Albanija, Irska i Estonija. Zabrana i dalje postoji u Norveškoj, Islandu, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Mađarskoj, Bugarskoj, Makedoniji, Grčkoj, Turskoj, Ukrajini, Belorusiji, Kipru, Letoniji i Litvaniji.

Hrvatska je dekriminalizovala marihuanu generalno, ali nije je legalizovala za medicinske svrhe (drugim rečima, ne možete je nabaviti zakonskim putem, mada su kod naših komšija sve partije generalno za ovu ideju).

Zemlje Novog sveta su značajno liberalnije po ovom pitanju, premda su Sjedinjene Države priča za sebe. Kanada, Peru i Čile su legalizovale medicinski kanabis, dok su dekriminalizaciju izvršili Argentina, Brazil, Kolumbija i Venecuela. Urugvaj je legalizovao kanabis kao takav, ali zakon još uvek nije u potpunosti stupio na snagu.

U Americi, kanabis je potpuno legalan u Koloradu i Vašingtonu (nekoliko dodatnih država ima zakazani referendum po ovom pitanju), dok je medicinska upotreba dozvoljena u praktično polovini saveznih država: pomenućemo Kaliforniju, Nevadu, Oregon, Njujork, Mejn, Minesotu... Generalno gledano, države koje su legalizovale medicinsku marihuanu takođe su i dekriminalizovale njeno posedovanje za ličnu upotrebu.

U ostatku sveta mahom je sve potpuno ilegalno, osim u Izraelu gde se marihuana koristi za lečenje još od devedesetih, u Bangladešu, na Filipinima i delovima Australije gde je dekriminalizovana, i konačno u Severnoj Koreji gde vrhunski kanabis možete da kupite i na pijaci.

(V. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Razlika...

    5. oktobar 2014 | 20:25

    Da gajilo se kod nas...ali trba da znate da se nije legalno gajila manihuana puna thc-a! Vec takozvana indiska konoplja,od koje se pravilo platno za odela dzakove itd....poznato pod nazivom sukno....e sad i dan danas se ta konoplja koristi za neke stvari,kao sto je na primer kudelja ...koja se koristi za dihtovanje spojeva u grejnju i i stalacijama vode. Onda je bilo drugo vreme,ljudima nije bilo do droge vec do prezivljavanja....sro se tice legalizacije medicinske manihuane ja sam prvi ZA!! A i kad pogleda covek bolje je legalizovati u globalu,nego da se ovi konzumenti zivi raspadaju od hemiskih jeftinih preparata.

  • Æ

    5. oktobar 2014 | 20:12

    Samo u ove svrhe treba I Srbija da legalizuje

  • Ja

    5. oktobar 2014 | 22:26

    Nostradamus je rekao za veliku bolest koja ce napadati ljude,mnogi strucnjaci koji izucavaju nostradamusa se slazu da je rec o kanceru.nostradamus nastavlja oako."mnogi ce se razboleti,lek nece biti nadjen dugo vremena, lek ce bice svuda oko nas"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA