VIŠKOVI HRANE: Kuvani obroci za siromašne u Kragujevcu i Nišu!

Socijalno ugroženiji gradjani, koji nemaju uslov za narodne kuhinje imaju šansu da dobiju besplatan obrok zahvaljujući programu "Viškovi hrane"

  • 0

Zahvalujući programu "Viškovi hrane“ u protekla četiri meseca na kuvani obrok moglo je da računa oko dve stotine Kragujevčana, a uskoro bi projektu trebalo da se pridruže i Nišlije. Na taj način će socijalno najugroženiji, koji nisu na spisku narodnih kuhinja, moći da računaju na siguran obrok, pišu Novosti.

Prema najavama Aleksandra Vulina, ministra za rad, projekat "Viškovi hrane“ će u narednom periodu biti realizovan i u ostalim većim gradovima Srbije. Planirano je formiranje koordinacionog nacionalnog tima, koji će znanje i iskustvo prikupljeno u Kragujevcu početi da prenosi zainteresovanim gradovima.

- To su oni građani koji su uslovno rečeno "ispod crte“ i iz nekog razloga ne ispunjavaju uslove da budu stalni korisnici narodne kuhinje - rekao je Vulin i dodao: "Svi obroci su kvalitetni i zdravi i proverava ih Gradski zavod za javno zdravlje".

Sredinom novembra i socijalno ugroženi u Nišu moći će da računaju na 300-400 obroka nedeljno iz ovog projekta. U toku su poslednji dogovori sa predškolskom ustanovom, gerontološkim centrom i domovima učenika. Potrebe u Nišu su, međutim, mnogo veće, s obzirom na to da je samo narodna kuhinja svojevremeno pripremala oko 5.000 obroka, a sada se u njoj hrani svega 600 Nišlija, pišu Novosti.

U pilot-projekat u Kragujevcu uključeni su Crveni krst, studentski, gerontološki i centar za socijalni rad, kao i Zavod za smeštaj odraslih. Za samo četiri meseca prikupljeno je blizu 3.000 obroka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA