KOMŠIJE SU NAŠLE REŠENJE: Hrvatska zamrzla švajcarski franak

Prema procenama Udruženja "Franak", u Hrvatskoj ima oko 60.000 kredita u "švajcarcima", pa bi, smatraju, jačanje franka moglo uticati na živote otprilike 200 do 300 hiljada građana Hrvatske

  • 6

Vlada Hrvatske odlučila je da se švajcarski franak u narednih godinu dana fiksira na 6,39 kuna. Banke u Hrvatskoj ponudile da kratkoročno, do tri meseca, preuzmu na sebe trošak mera za olakšavanje otplate kredita u "švajcarcima".

Predstavnici poslovnih banaka usaglasili su pristup olakšavanju otplate kredita u "švajcarcima", koji su izneli na sastanku s predstavnicima Ministarstva finansija i Hrvatske narodne banke, prenose hrvatski mediji.

Istovremeno, hrvatska vlada je odlučila da zamrzne švajcarski franak na 6,39 kuna.

- Vlada će Saboru ove nedelje uputiti izmene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim se franak fiksira na 6,39 kuna u sledećih godinu dana, i to na teret finansijskih institucija. Desetine hiljada porodica večeras mogu mirno da spavaju i više ne moraju gledati kursnu listu - poručio je hrvatski premijer Zoran Milanović na vanrednoj konferenciji za medije.

Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

Nakon godinu dana, naglasio je Milanović, vodiće se razgovori o mogućnosti da se krediti u švajcarskim francima konvertuju u kune, ali će za to biti potrebna saglasnost centralne banke.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni iznos kredita vezanih uz švajcarski franak krajem septembra prošle godine bio je 23,7 milijardi kuna, a više od 92 odsto se odnosi na kredite stanovništva, prvenstveno stambene.

Foto: shc.hu/planetka Foto: shc.hu/planetka

Prema procenama Udruženja "Franak", u Hrvatskoj ima oko 60.000 kredita u "švajcarcima", pa bi, smatraju, jačanje franka moglo uticati na živote otprilike 200 do 300 hiljada građana Hrvatske.

Vrednost kune je od sredine prošle nedelje do danas pala u odnosu na franak za gotovo 20 odsto. Uzlet franka počeo je nakon što je švajcarska narodna banka u četvrtak odustala od obrane minimalnog kursa od 1,2 franka za evro.

(Telegraf.rs / Izvor: jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mi-6

    19. januar 2015 | 20:00

    Tako država brine o svojim građanima,rešili problem za par dana...

  • prlenbg

    21. januar 2015 | 14:14

    Stvarno mi je zao ljudi koji su uzeli kredit u francima ali i ja sam izgubio novac na kockanju i sad hocu da mi drzava vrati te pare

  • dobrila

    20. januar 2015 | 19:21

    Pa i godinu dana je nesto, ali brzo prodje a franak ostaje... Ali cak ni u Hrvatskoj nisu mogli naterati banke da kredite vrate na pocetak i konvertuju ih u evre uz sve pratece kamate u dosadasnjem otplatnom periodu. To je jedino ispravno i izjednacujuce sa duznicima u evrima. Sve ostalo je kratkorocno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA