PREKRŠEN DOGOVOR O PRIMIRJU? Rusi obustavili vazdušne napade, ali bombe padaju

Iz dogovora o primirju isključene su islamističke grupe, Al Nusra front i tzv. Islamska država, što unosi zebnju u održivost primirja

  • 1

Sirijska pobunjenička grupa Džaiš al-Islam tvrdi da su sirijske vladine snage danas bacile dve improvizovane bombe i otvorile vatru na njene položaje u nekoliko incidenata, kojima su prekršile prekid vatre u Istočnoj Guti u blizini Damaska.

POČELO PRIMIRJE U SIRIJI: Prvi značajni prekid vatre, nastavak pregovora 7. marta (FOTO)

Istovremeno, ruska vojska je saopštila da je, u skladu sa sporazumom o prekidu vatre koji su dogovorili Moskva i Vašington, obustavila vazdušne napade na zone i oružane grupe u Siriji koje su uputile zahtev za prekid vatre, preneo je Tas s.

Pozivajući se na navode komandanata grupe Džaiš al-Islam sa terena, portparol sirijske pobunjeničke grupe rekao je Rojtersu da su u jednom incidentu vladine snage upotrebile automatsko oružje.

KURDI OSLOBODILI TRUDNU TINEJDŽERKU: Otišla u Siriju s dečkom pravo u ruke džihadista

Sirijski vojni zvaničnici za sada nisu dostupni za komentar, dodaje britanska agencija.

Rusija je u potpunosti obustavila vazdušne napade na one oblasti i oružane jedinice u Siriji koje su poslale zahteve za prekid vatre, odnosno na takozvanu "zelenu zonu", rekao je danas šef glavnog operativnog odseka Generalštaba ruske vojske Sergej Rudskoj, preneo je Tas s.

Rudskoj je novinarima rekao i da su se sirijska vojska i 17 oružanih jedinica obavezale da će poštovati prekid vatre u Siriji.

Generalštab ruske vojske danas je saopštio da je Ministarstvo odbrane Rusije predalo Vašingtonu listu jedinica koje su se pridružile primirju u Siriji i koje ne smeju da budu napadane, a da je rusko Ministarstvo od američke vojske dobilo mapu o situaciji sa sirijskim prekidom vatre.

Prekid vatre stupio je u ponoć na snagu u Siriji kako je to dogovoreno na osnovu američko-ruskog plana za koji su se zaraćene strane obavezale da će ga poštovati, a kako su agencije izvestile oružje je uglavnom utihnulo u toj zemlji razorenoj petogodišnjim ratom.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Rojters je, međutim, javio da su najmanje dve osobe poginule kada je na ulasku u provinciju Hama eksplodirao automobil-bomba.

Za sada nije poznato ko je odgovoran za napad. Iz dogovora o primirju isključene su islamističke grupe, Al Nusra front i tzv. Islamska država, što unosi zebnju u održivost primirja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča- deda

    29. februar 2016 | 16:51

    Uvek je bilo,i biće,posle primirja,kadase pregrupišu i osveže,sukobi su još žešći,zato kuj gvožđe dok je vruće,i nedajneprijateljudadigne glavu,zato udri bez milosti,pa to je rat a ne balet i labudova jezera i sl.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA