AKTIVIRANJE RAKETNOG ŠTITA U RUMUNIJI: Kremlj tvrdi da je pretnja Rusiji, SAD i NATO ističu da samo štiti Evropu od projektila (FOTO)

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da je američka odluka o postavljanju i aktiviranju raketnog štita u Rumuniji - pogrešna

  • 18

Aktiviranje američkog raketnog štita u Rumuniji predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost Rusije, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

CRNO MORE POSTALO RUSKO JEZERO: Odbrana NATO popušta, Erdogan pozvao BiH da pomogne!

- Bez sumnje, raspoređivanje protivraketnog sistema je pretnja po bezbednost Ruske Federacije. Biće preduzete mere da se osigura neophodan nivo bezbednosti zemlje - rekao je Peskov novinarima u Moskvi, prenosi Rojters.

Peskov je podsetio da je ruski predsednik Vladimir Putin više puta postavljao pitanje protiv koga je taj sistem uperen.

Američki raketni štit u Rumuniji koji ima za cilj da zaštiti Evropu od pretnje balističkih projektila postaje danas operativan.

Na ceremoniji pokretanja štita u bazi koju je svojevremeno uspostavio Sovjetski Savez, 180 kilometara jugozapadno od Bukurešta, govoriće, kako je najavljeno, generalani sekretar NATO Jens Stoltenberg, a prisustvovaće američki i rumunski i funkcioneri NATO, prenosi AP.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da je američka odluka o postavljanju i aktiviranju raketnog štita u Rumuniji, pogrešna, da predstavlja kršenje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa i direktno pogađa rusku nacionalnu bezbednost.

Američki funkcioneri kažu da štit, koji je koštao 800 miliona dolara, ima za cilj da Evropu zaštiti od pretnje Irana i da nije usmeren protiv Rusije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Rumunski predsednik Klaus Johanis izjavio je posle sastanka sa Stoltenbergom u Bukureštu da Rumunija želi da NATO "ima stalno pomorsko prisustvo" u Crnom moru i pozvao na jačanje bezbednosti za članice NATO na jugu i istoku, granicama sa Rusijom i Bliskim istokom.

Stoltenberg je rekao da su reakcije Rusije povodom štita neodgovorne i neopravdane, preneo je rumunski Ađerpres. I on tvrdi da sistem nije uperen protiv Rusije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duki st.

    12. maj 2016 | 23:04

    Šalu na stranu. Ameri znaju dobro. Da taj sistem koji uvaljuju članicama, Nije naročito efikasan. Izrael se uverio u to. Ne postoji 100% zaštita. Nije bitno. Masovnost sistema donosi rezultate. Rusija će odgovoriti. To je sigurno. A vojni kompleks USA fura. I dolar se vrti.

  • Kiki

    12. maj 2016 | 15:11

    Citam komentar gadjajte Bukurest pa da podsetim tog debila da je Rumunija jedina zemlja iz okruzenja koja nikad nije napala Srbiju i da su ti isti rumuni 99 kad su njegova braca rusi odbili Da rumuni su cuvali nase putnicke avione i sve su nam ih vratili i nasi borbeni avioni su u nuzdi mogli da se spuste na njihove aerodrume Pa budalo oni nisu dozvolili prelet NATO avionima 99 kad su se tvoja braca rusi sakrili u misje rupe To su braca uvek su pomogli E jado

  • jevdokija

    12. maj 2016 | 14:44

    Amerika je uvek bila agresivna i ratoborna i na smisljen nacin gradila svoje baze po svetu a Turci su zajedno sa potomcima svojih janjicara i onih koji su ostali u Bosni najkrvolocnija i najosvetoljubivija nacija. Ameri - zavadi pa vladaj! To nije ljudstvo vec ratna masinerija! Turci poput Hitlera - istrebi pa vladaj! A braca Bugari i Rumuni nam uvek zariju noz u ledja - prodane duse! Za ostale me i ne cudi jer su nacisticki ili fasisticki nastrojeni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA