Vlada SAD donirala Graničnoj policiji Srbije opremu vrednu preko 340.000 američkih dolara (FOTO)

EXBS je od 2008. godine do danas obezbedio Graničnoj policiji, Upravi carina Srbije, i nadležnim službama za kontrolu izvoza, pomoć u opremi i obuci u vrednosti od preko 5 miliona dolara

  • 11

Američki ambasador Kajl R. Skat danas se pridružio načelniku Uprave granične policije generalu Milenku Božoviću, i državnom sekretaru u Ministarstvu unutrašnjih poslova Aleksandru Nikoliću, na zvaničnom događaju kojim je obeležena donacija opreme Vlade Sjedinjenih Američkih Država Graničnoj policiji Srbije.

SRPSKA CRKVA NA MENHETNU SE DIŽE IZ PEPELA: Nastavlja se prikupljanje donacija za obnovu posle požara

Donacija opreme je omogućena preko Programa kontrole izvoza i bezbednosti granica (EXBS) Ambasade SAD u Beogradu, koji pruža pomoć Vladi Srbije, kao i drugim partnerskim državama, u jačanju kapaciteta za otkrivanje i sprečavanje krijumčarenja svega što je povezano sa oružjem za masovno uništenje.

Program takođe omogućava pomoć pri razvoju efikasnog sistema kontrole trgovine strateškom robom koji zadovoljava sve međunarodne standarde.

EXBS je donirao preko 340,000 američkih dolara u vozilima i drugoj opremi za rad, a u cilju da se pomogne Graničnoj policiji da ojača svoju misiju u obezbeđivanju državne granice.

Foto: MUP Srbije Foto: MUP Srbije

Kao deo sveukupnih napora u borbi protiv nelegalne trgovine konvencionalnim oružjem, oružjem za masovno uništenje i srodnim tehnologijama, EXBS je od 2008. godine do danas obezbedio Graničnoj policiji, Upravi carina Srbije, i nadležnim službama za kontrolu izvoza, pomoć u opremi i obuci u vrednosti od preko 5 miliona dolara.

Foto: MUP Srbije Foto: MUP Srbije

- Ova oprema i obuke će osnažiti kapacitete Granične policije za rešavanje bezbednosnih izazova sa kojima se Srbija, kao i ceo region, danas suočavaju: izazova poput krijumčarenja robe koje nanosi štetu ekonomiji, a puni džepove organizovanog kriminala u Srbiji, ili onih kao što teroristi koji pokušavaju da uđu ilegalno u Srbiju da bi naneli zlo ljudima, ovde ili negde u regionu.

Foto: MUP Srbije Foto: MUP Srbije

Ovde spadaju i izazovi poput krijumčarenja ljudi - pravne i moralne krize koja povređuje i krši zajedničke vrednosti Srbije i Sjedinjenih Američkih Država - rekao je ambasador Skat.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA