≫ 

Srbija na važnoj konferenciji O ZAŠTITI INTELEKTUALNE SVOJINE u Kini!

Konferenciji je prisustvovalo više od 300 učesnika, od toga 120 gostiju iz inostranstva iz 50 različitih zemalja, ambasadora, direktora nacionalnih zavoda za intelektualnu svojinu

  • 0

Razvojna strategija "Kaiš i put inicijativa" predložena je od strane kineskog predsednika Si Đi Pinga 2013. godine, a fokusira se na čvršću ekonomsku i kulturnu saradnju između zemalja koje se nalaze između Kine i ostatka evroazijskog kontineta. U okviru opisane inicijative, u Pekingu je održana konferencija na visokom nivou o intelektualnoj svojini za zemlje koje se nalaze duž “Kaiša i puta”.

PREDSEDNIK KINE SI ĐINPING PISAO VUČIĆU: Evo šta mu je poručio posle posete Srbiji!

Skup su otvorili Vang Jong, državni sekretar Narodne Republike Kine i Frensis Gari, generalni direktor Svetske organizacije za intelektualnu svojinu. Cilj konferencije je bio da se primene predlozi iz “Kaiš i put inicijative”, da se razmene iskustva zemalja u pogledu zaštite intelektualne svojine i da se napravi jedan korak dalje u unapređenju međusobne saradnje kada je reč o sprovođenju prava intelektualne svojine.

Konferenciji je prisustvovalo više od 300 učesnika, od toga 120 gostiju iz inostranstva iz 50 različitih zemalja, ambasadora, direktora nacionalnih zavoda za intelektualnu svojinu i mnogi drugi. Srbiju je predstavljao v.d. direktora Zavoda za intelektualnu svojinu, mr Vladimir Marić, koji je na predlog Državnog zavoda za intelektualnu svojinu Kine predsedavao trećom tačkom dnevnog reda pod nazivom "Razvoj efektivne infrastrukture i kapaciteta za dinamični sistem zaštite intelektualne svojine: iskustva i najbolja praksa".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Narednog dana, u okviru diskusije koja je vođena o mogućim oblicima saradnje između zemalja duž “Kaiša i puta”, kada je reč o sprovođenju prava intelektualne svojine, mr Vladimir Marić imao je zapaženo izlaganje koje se odnosilo na najvažnije aktivnosti u pravcu jačanja državnih kapaciteta radi efikasnije zaštite intelektualne svojine. Vršilac dužnosti direktora Zavoda za intelektualnu svojinu upoznao je prisutne sa ključnim rezultatima koje je Srbija postigla u poslednjih nekoliko godina u oblasti zaštite intelektualne svojine i daljim planovima naše zemlje kada je reč o ovoj oblasti.

ZNATE LI U KOJOJ ZEMLJI JE KINESKI PREDSEDNIK U POSETI? Evo šta misli jedan njegov državljanin!

Nakon zasedanja, Mr Vladimira Marića primio je Vang Hong, Generalni direktor Pekinškog zavoda za intelektualnu svojinu, koji mu je u ime gospodina Čang Guija, Direktora Državnog zavoda za intelektualnu svojinu Narodne Republike Kine i u svoje lično ime, izrazio zahvalnost na predsedavanju trećom tačkom dnevnog reda i na uspešnom izlaganju u drugom delu konferencije. Generalni direktor Pekinškog zavoda za intelektualnu svojinu naveo je da Narodna Republika Kina izuzetno ceni učešće Srbije na Visokoj konferenciji u Pekingu i doprinos koji je tom prilikom dala.

Mr Vladimir Marić se zahvalio na ukazanoj časti, izrazio zahvalnost što je Srbiji pružena mogućnost da učestvuje na tako značajnom skupu i izrazio nadu da će se saradnja Republike Srbije i Narodne Republike Kine i u budućnosti nastaviti.

Printskin: Youtube/World Economic Forum Printskin: Youtube/World Economic Forum

JEDAN OD GLAVNIH USLOVA ZA ULAZAK SRBIJE U EU: Poštovanje autorskih i srodnih prava!

Skup je završen usvajanjem “Zajedničke inicijative za jačanje saradnje između zemalja duž Kaiša i puta na polju intelektualne svojine”.

Inicijativa ima za cilj da promoviše uređen i slobodan protok ekonomskih dobara između tih zemalja, efikasno i lako razmeštanje ekonomskih resursa i čvršće povezivanje nacionalnih tržišta, sve to kroz intenzivniju saradnju azijskog, evropskog i afričkog kontineta. Opisana inicijativa otvara nove mogućnosti za zemlje koje se nalaze duž “Kaiša i puta” da se udruže sa Kinom u pravcu zajedničkog ekonomskog razvoja. Svoje mesto u tom velikom projektu ima i intelektualna svojina kao važna poluga ekonomskog napretka u savremenom svetu.

Konferencija je organizovana od strane Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO), Državnog zavoda za intelektualnu svojinu Narodne Republike Kine (SIPO), Državne administracije za industriju i trgovinu (SAIC), Nacionalne državne administracije za autorsko pravo Kine (NCAC), Ministarstva trgovine Narodne Republike Kine (MOFCOM) i Pekinške gradske Vlade.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA