PROVERITE ŠTA VAM PIŠE U RECEPTU: Zbog samo jednog slova, možete ostati bez LEKA! (FOTO)

Ukoliko na receptu piše da je adresa pacijenta M. Obrenovića - što može da ukazuje na Milana, Mihaila kao i Miloša Obrenovića, velika je verovatnoća da vam farmaceuti neće izdati lek

  • 5

Slučajno ili ne, ali često se lekarima, koji i dalje ispisuju recepte rukom, dešava da ga ne popune kako treba i na njemu upišu skraćeni naziv ulice koji može da ukazuje na nekoliko adresa, i automatski onemoguće apotekarima da izdaju lek

Evo kako da zamenite lekara ako ne želite da leči vaše dete

Najčešće se dešava da lekari na receptu u delu za adresu upišu - M. Obrenovića, što može da ukazuje na Milana, ali i na Mihaila kao i Miloša Obrenovića. Neretko na receptu stoji i skraćenica M. Jovanovića - a to može biti Milan, Miroslav ili Milorad Jovanović.

Problematično je i kad piše M. Janković što može da ukazuje na Milicu ili Milovana Jankovića. Problem pacijentima se stvara i kada se upiše V. Đurovića. Jer, ima Ulica Vasilija Đurovića Vake ali i Vasilija Đurovića Žarkog...

U ovakvim situacijama pacijenti neretko ostaju bez neophodnog leka jer apotekari odbijaju da im ga izdaju bez obzira na to što  je tačno upisano ime i prezime, jedinstveni matični broj i broj zdravstvene knjižice.

Printskin Printskin

Kako saznajemo, ovakve stvari se još samo dešavaju u seoskim sredinama gde zdravstvene ustanove nisu kompjuterski povezani i nemaju internet. Za razliku od njih u Beogradu i većem delu Srbije se štampaju recepti i tom prilikom se ubacuju podaci koji stoje u zaglavlju i podacima svakog osiguranika.

Naime, na novim obrascima odnosno lekarskim receptima, koji su zamenili stare, nije bitna adresa, već da se LBO - lični broj osiguranika  poklopi u apoteci sa onim što stoji na receptu.

Printskrin: Youtube/Nenad Milenkovic Printskrin: Youtube/Nenad Milenkovic

PREOKRET U SRPSKOM ZDRAVSTVU: Posle ove odluke više ništa neće biti isto

Predsednik Skupštine Udruženja provatnih apotekarta Srbije Dragutin Rajevac objašnjava za Telegraf da zbog ovakve situacije uvek nego gubi - ili pacijent ili apotekari.

- Ako apotekar prihvati takav recept i izda lek, onda ima problem sa naplatom od socijalnog. Kada im se preda takav recept, iako se i bez adrese zna o kome je reč, oni ga vrate i neće da plate, pa su apotekari na gubitku. Sa druge strane, ako apotekar ne prihvati recept, pacijent je na gubitku - primećuje Rajevac koji je mišljenja da lekari i sestre ne upisuju nepotpun naziv ulice namerno, već u brzini, kako bi ispoštovali sve pacijente.

Foto: Promo Foto: Promo

Ukoliko apotekar neće da izda ovako napisan recept, pacijentu ne ostaje ništa drugo već da se ponovo obrati lekaru da izda novi. 

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr. Happy

    19. oktobar 2016 | 18:16

    Na receptu ne postoji mesto za adresu pacijenta, tako da ovu grešku ne možemo ni da napravimo

  • Dr Ana

    19. oktobar 2016 | 18:44

    Pa narode te podatke ne unosi lekar vec tehnicar,lekar unosi dijagnozu ,sifru,vrstu leka i kako da ga koristi....Generalije ,adresu unosi tehnicar

  • Jeretik

    19. oktobar 2016 | 17:47

    A da obnovimo , ili naucimo i latinski , i tu moze da zafali slovo ### .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA