OD NOVE GODINE NOVČANIK ĆE BITI TANJI: Poskupljuje i alkohol, šokiraće vas cene za rakiju i vinjak

Evropska unija traži da akciza na domaću rakiju bude izjednačena sa akcizom na uvozni viski. Vinjak će umesto 840 dinara od Nove godine koštati 1.032

  • 68
Pare, rakija Foto-ilustracija: Profimedia, Telegraf

Poskupljenje domaće žestine traži Evropska unija koja smatra da akciza na našu rakiju mora da bude izjednačena sa akcizom na strani viski.

Šta sve poskupljuje od 1. januara: Imate još mesec i po dana da živite po starom

Dažbina na domaću žestinu sada iznosi 124 dinara po litru, a EU traži da se poveća na 316 dinara. To praktično znači da će od Nove godine srpska rakija morati da poskupi za 192 dinara po litru - piše Informer.

Vinjak će umesto 840 dinara koštati 1.032, dok će cena loze "skočiti" sa 899 dinara na 1.091.

Proizvođači rakija upozoravaju da će sa ovim povećanjem akcize legalni proizvođači preći u ilegalne.

- Zbog ovako velikih nameta proizvođači rakije zatvaraju svoje firme i prodaju rakiju na crno, što stvara ogromne probleme. Interes je da svaki litar bude u legalnoj prodaji i da se od rakije pravi srpski brend. Ovo je čista politička mera, ali nije ekonomski dobra za nas - kaže predsednik Nacionalne asocijacije proizvođača rakije Vukosav Tomašević.

NOVO POSKUPLJENJE: Do kraja godine VIŠE cene goriva!

Foto: Telegraf, Wikimedia/GlimpseofSerendipity Foto: Telegraf, Wikimedia/GlimpseofSerendipity

On navodi da ako se ova mera usvoji, država mora da izdvoji podsticaje za proizvodnju domaćih rakija.

- Nikako ne odobravamo ovaj potez EU! Rakija je srpski brend i mi smo po tome prepoznatljivi u svetu. Ako to urade, država će morati da pomogne proizvođačima rakije u Srbiji da prežive - dodaje Tomašević.

U Ministarstvu finansija kažu za Informer da rade na izmenama Zakona o akcizama koje se odnose na oporezivanje alkoholnih pića u skladu sa standardima EU.

- Postojeća zakonska rešenja koja uređuju oporezivanje alkoholnih pića uređena su na drugačiji način u odnosu na onaj koji predviđa standard EU. Do kraja 2016. godine, kroz izmene Zakona o akcizama, utvrdiće se i akcizni kalendar za cigarete i usaglasiće se minimalni iznos akcize po standardima EU - rekli su u Ministarstvu finansija.

Za razliku od rakije, kod povećanja akciza na cigarete ići će se postupno. Tek treba da se napravi akcizni kalendar za naredne četiri godine i u njemu će se dva puta godišnje korigovati akcize.

U EU akciza iznosi 90 evra na 1.000 cigareta, a u Srbiji je to 50 evra. EU od nas traži da tu razliku nadomestimo u narednim godinama.

(Telegraf.rs/Informer.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tasa

    22. novembar 2016 | 21:25

    EU se raspada, ali mi i dalje uskladjujemo cene po njihovom nalogu.Od nasih bednih plata masnoj guski mazemo zadnjicu. Dokle vise?

  • Vlada

    22. novembar 2016 | 21:52

    A sta evropska unija ima da trazi kada mi nismo u evropsku uniju. Kada budemo i kada imamo plate kao oni onda neka stave te cene

  • omg

    22. novembar 2016 | 21:51

    a zašto eu ne zahteva i minimalac plate da bude na evropskom nivou ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA