Neplatiše se ponadale: Povećala se granica za utaju poreza sa 150.000 na pola miliona dinara!

- Ukoliko isplatite zaradu zaposlenom, a tom prilikom ne platite porez i doprinose, propisane su kazne i u slučaju da je iznos poreza i doprinosa manji od 150.000 dinara - kažu na sajtu Moj Firma

  • 2

Zakonom o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika povećana je granica iznosa za poresku utaju sa ranijih 150.000 dinara na sadašnjih 500.000 dinara. To, ipak, ne znači, kako su se ponadale neplatiše, da će, ako duguju manje, biti oslobođeni odgovornosti.

Poreska policija otkrila 13,6 milijardi dinara UTAJENOG POREZA!

APPLE UTAJIO POREZ: Sada mora da plati 318 MILIONA EVRA

Naime, u delu o poreskoj utaji, u članu 225 Zakonika, stoji da "ko u nameri da potpuno ili delimično izbegne plaćanje poreza, doprinosa ili drugih propisanih dažbina, daje lažne podatke o stečenim prihodima, o predmetima ili drugim činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje ovakvih obaveza... a iznos obaveze čije se plaćanje izbegava prelazi petsto hiljada dinara, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom".

Ista kazna sledi i za onog ko ne prijavi stečeni prihod, odnosno predmete ili druge činjenice koje su od uticaja na utvrđivanje ovakvih obaveza ili ko u istoj nameri na drugi način prikriva podatke koji se odnose na utvrđivanje navedenih obaveza.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Ako obaveza čije se plaćanje izbegava prelazi 1,5 miliona dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina i novčanom kaznom, dok je za izbegavanje plaćanja obaveze od preko 7,5 miliona dinara, kazna od tri do deset godina i novčana.

Na sajtu Moja Firma kažu da utaja poreza u iznosu nižem od onog koji se smatra krivičnim delom, svakako ne znači da će izvršioci ostati nekažnjeni.

- Niz drugih zakona definiše obaveze i kaznene odredbe u slučajevima koji se ne smatraju utajom u smislu prethodno definisanog člana. Na primer, ukoliko isplatite zaradu zaposlenom, a tom prilikom ne platite porez i doprinose, propisane su kazne i u slučaju da je iznos poreza i doprinosa manji od 150.000 dinara - kažu na pomenutom sajtu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Isto tvrdi i računovođa Jovan Šukara iz knjigovodstvene agnecije Aktiva sistem.

- To ne znači da neće biti kazni već samo da neće biti krivično gonjeni. Za poreske utaje manje od 500.000 dinara podnosiće se prekršajne prijave. To je uređeno članom 177 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji - ističe Šukara.

Prema članu 177 Zakona, kazne se kreću od 40.000 do dva miliona dinara za preduzetnike, a za pravna lica od 100.000 do dva miliona dinara, zavisno da li su podneli poresku prijavu ili kasne sa plaćanjem.

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza

    1. decembar 2016 | 17:16

    Kako sami sebi namestaju

  • Djora

    3. decembar 2016 | 08:20

    Nisam pravnik i nisam ovo dobro shvatio,dali ovo znacida radnik rinta ko konj a gazda mu da platu aon ostane bez radnog staza,pa kad ostari da ide da se hrani po kontenjerima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA