UŽAS: Spalili su živog čoveka, a kazna koja će ih za to stići je sramotna!

Osobe od 14 do 18 godina su krivično odgovorne, mlađi po zakonu ne odgovaraju

  • 13

Jeziv zločin u Novom Sadu, kada su maloletnici zapalili beskućnika koji je spavao, nakon čega je nesrećni čovek preminuo, šokirao je Srbiju, ali i ceo region.

DEČAK PIROMAN ZAPALIO ČOVEKA IZ ZABAVE? Užasavajući detalji nezapamćenog zločina u Novom Sadu

Olivera Zečević iz Odseka za prevenciju i suzbijanje maloletničke delinkvencije MUP-a ispričala je za RTS da maloletnici od 12 godina ne podležu krivičnoj odgovornosti i ne izriču im se krivične sankcije.

Zbog toga se postavlja pitanje ko može da odgovara za ovako strašne zločine? Ako ne odgovaraju mlađi maloletnici, mogu li da odgovaraju roditelji?

- Za te slučajeve su nadležne službe socijalne zaštite. Sada se čeka odluka tužilaštva, da li ima elemenata zapuštanja, pa će biti utvrđena i odgovornost roditelja.

"SAMO SMO SE IGRALI": Ovo je izjava maloletnika koji su zapalili beskućnike i jednog ubili!

Olivera Zečević kaže da je broj krivičnih dela maloletnih lica smanjen i taj trend je prisutan više godina. Prema njenim rečima, maloletnici najviše vrše krađe i prisutan je visok stepen povratništva.

- Važno je da krivični postupak u ovim slučajevima bude brzo sproveden. Oni učestvuju i u izvršenju nasilničkog kriminala, a ovde su prisutne drske krađe, razbojništva i tuče - kaže Zečević.

Ipak, ona kaže da su prema našim zakonima osobe starosti od 14 do 18 godina krivično i prekršajno odgovorne ako počine zločine kao što su ubistva.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deki

    15. decembar 2016 | 17:01

    Čistokrvni rom

  • DDD

    15. decembar 2016 | 15:44

    Ako su znali da zapale coveka, mogu i da odgovaraju. Neka se napravi zatvor za maloletnike a kada napune dovoljno godina, sudjenje pa dozivotna. Hoce li odgovarati neko iz doma sto ne zna gde je u pola noci?

  • Ljubomir

    15. decembar 2016 | 15:46

    Da imaju roditelje nebi to uradili. Zasto se neko ne pozabavi problemom napustene dece.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA