≫ 

Sjajne vesti za Srbiju: Grade se četiri nova klinička centra po najnovijim svetskim standardima!

Izgradnjom četiri najvažnije kliničke ustanove pacijenti će umesto 8,5, u bolnici prosečno ležati 6,5 dana

  • 17

Tek izgradnjom četiri nova klinička centra - u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu - naše zdravstvo moći će da uhvati korak sa svetskim trendom u medicini.

VUČIĆ: Obnovićemo sva četiri klinička centra u Srbiji

To podrazumeva što bolji kvalitet lečenja uz što manje troškove, i veće oslanjanje na ambulantno zbrinjavanje pacijenata i dnevne bolnice. Moći će da se uradi više pregleda i operacija, razvijaće se jednodnevna, ambulantna hirurgija, a bolji uslovi smeštaja pacijenata podići će kvalitet nege, što bi trebalo da uslovi kraće ležanje u bolnicama.

Sada pacijenti u njima u proseku provode 8,5 dana, a cilj je da se to vreme, uz bržu dijagnostiku, i kraće čekanje na operacije svede na 6,5 dana. To automatski smanjuje i troškove lečenja.

Novi koncept medicine prvi će moći da primeni KC Niš, čija izgradnja je u završnoj fazi. Korisna površina dobijena rekonstrukcijom i izgradnjom novog objekta ovog Kliničkog centra je 48.000 kvadrata, u kojima će biti smešteno 15 operacionih sala i dva urgentna centra, a tu će se nalaziti i Radioterapija, Odsek za radiologiju, Centar za operacije i operativnu intenzivnu negu...

Printskrin: Google.maps Printskrin: Google.maps

U Kliničkom centru Srbije u Beogradu, koji se prostire na 20 hektara u 50 objekata, sa sadašnjih 3.500 postelja, rekonstrukcijom će biti obuhvaćeno ukupno 185.000 kvadratnih metara. Definitivno će se graditi dve kule, uz onu započete još 1974. i nikad završenu, još jedna.

To će obezbediti 112.200 kvadratnih metara zatvorenog prostora za zdravstvene aktivnosti, uključujući prateće sadržaje i tehničke prostorije: 930 bolničkih kreveta, 200 kreveta intenzivne nege, 30 operacionih sala, 72 kreveta dnevne bolnice, centralizovano odeljenje za angiografiju, urgentni centar, centralizovano odeljenje za dijagnostiku i druge sadržaje.

U planu je da se prvo zida nova kula i kad ona bude završena u nju bi se preselile sve službe koje su sad smeštene u staroj kuli, u kojoj se od ukupno 106.680 kvadrata, koristi samo 35.200. Zatim bi na njoj prvo trebalo ojačati temelje, a onda napokon završiti kompletnu zgradu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Izgradnja KC Kragujevac, koštaće 29 miliona evra, a opremanje još 15. Radovi, najavljeno je, počinju u septembru.

- To će nam omogućiti da sa povećanim prijemom lekara i tehničara uvedemo i specijalističke metode i procedure, koje u ovom trenutku ne radimo - kaže za Novosti dr Predrag Sazdanović, direktor KC Kragujevac:

- To se pre svega odnosi na oblasti hirurgije, urologije, neurohirurgije, kardiologije drugačiji. Koncept novog centra pod jednim krovom sa toplim vezama do postojećih zgrada, omogućiće i razdvajanje puteva hospitalnih i ambulantnih pacijenata, što je sa aspekta savremene medicine izuzetno važno.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Novi centar trebalo bi da bude završen za dve do tri godine, ali, zahvaljujući Ministarstvu zdravlja mi već ove godine očekujemo kadrovsko pojačanje i zapošljavanje još lekara i medicinskih tehničara.

Izgradnja KC Kragujevac planirana je u dve faze: u prvoj treba da se gradi savremeni hirurški blok, gde će objedinjeno funkcionisati Urgentni centar i sve internističke i hirurške grane.

U KC Vojvodine, koji je u okviru planirane rekonstrukcije, pre nekoliko godina dobio novi, savremeni Urgentni centar, radovi bi, kako je najavio premijer Aleksandar Vučić trebalo da počnu u aprilu, a izgradnja i opremanje će koštati 47,6 miliona evra.

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Heroj

    25. januar 2017 | 08:11

    Uvek 4 ista grada, ostali kao da ne postoje. U Valjevskoj bolnici su i operacije prestali da rade jer drzava ne obezbedjuje sredstva i u raspadnom je stanj, a verujem i da su takve mnoge van famoznog Bg.

  • Gardista

    25. januar 2017 | 08:04

    Da vi se probudite a noge vam otkrivene! Znači biće izbori!

  • Nina

    25. januar 2017 | 08:44

    Nije problem samo u velicini bolnica. Pitaju li se oni ko ce da radi po tim klinickim centrima? Mi vise nemamo dovoljno lekara specijalista. Da biste dobili specijalistu potrebne su godine i godine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA