≫ 

Srbi najsrećniji u regionu: Našli smo se na 73. mestu u izveštaju Ujedinjenih nacija o sreći

Kada je reč regionu jugoistočne Evrope, ispred Srbije se nalaze samo Rumunija na 57. i Slovenija na 62. mestu, dok su ostale lošije rangirane

  • 10

Srbija se nalazi na 73. mestu od 155 zemalja u izveštaju Ujedinjenih nacija o sreći u svetu čiji je jedan od autora ekonomista Džefri Saks, direktor Instituta za Zemlju, pri Univerzitetu Kolumbija.

Najavljuju novi talas izbeglica: Situacija je prilično "nategnuta", počinje trka sa vremenom

Izveštaj je objavljen danas povodom Svetskog dana sreće, a na prvom mestu, prema pokazateljima iz perioda od 2014. do 2016. godine, nalazi se Norveška.

Za njom slede Danska i Island, Švajcarska, Finska, Holandija.

Kada je reč regionu jugoistočne Evrope, ispred Srbije se nalaze samo Rumunija na 57. i Slovenija na 62. mestu, dok su ostale lošije rangirane.

Tako su se iza Srbije našle Mađarska (na 75. mestu) Hrvatska (77), Crna Gora (83), Grčka (87), Bosna i Hercegovina (90), Makedonija (92), Bugarska (105) i Albanija (109). Kosovo je u tom izveštaju posebno obrađeno i smešteno na 78. mesto.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

I dok su nordijske zemlje najsrećnije, četiri od pet najnesrećnijih se nalaze u Africi, sa Centralnoafričkom Republikom na začelju.

Iako se u prvih 10 najsrećnijih zemalja nalaze razvijene države, u izveštaju se ukazuje da novac nije jedini preduslov za sreću.

Bruto domaći proizvod po glavi stanovnika jedan je od ključnih kriterijuma za sreću, ali tu su, između ostalog, i velikodušnost, očekivani životni vek, društvena podrška, sloboda da se prave životni izbori i percepcija korupcije, kažu autori izveštaja.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    20. mart 2017 | 21:52

    Ne bih znao da sam tako srecan da mi nisu predocili...

  • Serbe

    20. mart 2017 | 21:34

    Dobro je napredujemo nije bogat ko ima pare vec ko je zdrav i srecan......

  • Miloš

    20. mart 2017 | 22:05

    Kakvi li su onda ostali ako ovde ima najviše sreće u regionu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA