10

Srbi najsrećniji u regionu: Našli smo se na 73. mestu u izveštaju Ujedinjenih nacija o sreći

Kada je reč regionu jugoistočne Evrope, ispred Srbije se nalaze samo Rumunija na 57. i Slovenija na 62. mestu, dok su ostale lošije rangirane

Skakanje, Sreća, Radost, porodica
Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/photostock

Srbija se nalazi na 73. mestu od 155 zemalja u izveštaju Ujedinjenih nacija o sreći u svetu čiji je jedan od autora ekonomista Džefri Saks, direktor Instituta za Zemlju, pri Univerzitetu Kolumbija.

Najavljuju novi talas izbeglica: Situacija je prilično “nategnuta”, počinje trka sa vremenom

Izveštaj je objavljen danas povodom Svetskog dana sreće, a na prvom mestu, prema pokazateljima iz perioda od 2014. do 2016. godine, nalazi se Norveška.

Za njom slede Danska i Island, Švajcarska, Finska, Holandija.

Kada je reč regionu jugoistočne Evrope, ispred Srbije se nalaze samo Rumunija na 57. i Slovenija na 62. mestu, dok su ostale lošije rangirane.

Tako su se iza Srbije našle Mađarska (na 75. mestu) Hrvatska (77), Crna Gora (83), Grčka (87), Bosna i Hercegovina (90), Makedonija (92), Bugarska (105) i Albanija (109). Kosovo je u tom izveštaju posebno obrađeno i smešteno na 78. mesto.

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

I dok su nordijske zemlje najsrećnije, četiri od pet najnesrećnijih se nalaze u Africi, sa Centralnoafričkom Republikom na začelju.

Iako se u prvih 10 najsrećnijih zemalja nalaze razvijene države, u izveštaju se ukazuje da novac nije jedini preduslov za sreću.

Bruto domaći proizvod po glavi stanovnika jedan je od ključnih kriterijuma za sreću, ali tu su, između ostalog, i velikodušnost, očekivani životni vek, društvena podrška, sloboda da se prave životni izbori i percepcija korupcije, kažu autori izveštaja.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Izveštaj, Sreća, Ujedinjene nacije
Popularni komentari
 • B
  Boki

  Ne bih znao da sam tako srecan da mi nisu predocili…

 • M
  Miloš

  Kakvi li su onda ostali ako ovde ima najviše sreće u regionu?

 • S
  Serbe

  Dobro je napredujemo nije bogat ko ima pare vec ko je zdrav i srecan……

foto dana

video dana