≫ 

Imam 6 dece, muž mi se upucao zbog kredita: Ispovest Branke Aleksić, koja je ostala udovica zbog švajcaraca (FOTO)

- Poslednje četiri godine od kada je švajcarac počeo naglo da raste, nisam platila nijednu ratu kredita. Sada je rata dostigla 20.000 dinara mesečno. To normalan čovek ne može da plati, a kamoli ja koja živim sa šestoro dece od porodične penzije koja iznosi oko 30.000 dinara - otkriva Branka

  • 79

- Moj suprug je bio svestan da ćemo morati da izađemo na ulicu jer će nam banka zbog neplaćanja kredita oduzeti kuću. Nismo više ni bili bliski od silnih finansijskih problema, pa nisam posebno obraćala pažnju na njegovo stanje. Očigledno je da više nije mogao da podnese - počinje ispovest Branka Aleksić (39), koja je ostala sama sa šestoro dece u kući koju je banka dala na prodaju zbog neplaćenih dugova.

Bošku je ostalo 15.000 evra da otplati kredit, a banka mu sad traži skoro pola miliona evra ili će mu oteti stan!

JOŠ JEDAN SRBIN POBEDIO BANKU: Sad moraju da mu vrate silne pare od kredita zbog razlike u kursu

Njen suprug je u januaru 2010. godine vatrenim oružjem sebi oduzeo život van porodične kuće u svojoj 37. godini života zbog kredita u "švajcarcima" koji su mnogima zadali, u najmanju ruku, glavobolju.

Branka i pokojni Milan su rodom iz Crne Gore, ali ih je ponuda za posao koju je Milan dobio dovela u Smederevsku Palanku. Svež par pun entuzijazma i ljubavi rešio je da tamo kupi kuću na kredit.

Solidno je zarađivao i otplata je u početku išla "glatko" jer rata od 7.000 dinara, što je te 2008. bilo nešto manje od 90 evra, nije bila preteško breme za ovu porodicu. Međutim, kredit je na 25 godina, a kurs franka se menjao.

porodica Aleksic 5

- Poslednje četiri godine od kada je švajcarac počeo naglo da raste, nisam platila ni jednu ratu kredita. Sada je rata dostigla 20.000 dinara mesečno. To normalan čovek ne može da plati, a kamoli ja koja živim sa šestoro dece od porodične penzije koja iznosi oko 30.000 dinara.

- Ne bismo imali šta da jedemo kada bih otplaćivala kredit. Verujem  da je tolika rata velika i za one koji zarađuju i 150.000 dinara - priča potištena udovica.

U porodičnoj kući koju su kupili nema struje već mesec dana, do kuće vodi zemljani put, a nameštaj je previše star i pohaban. Ipak, sve je na svom mestu i čisto. Kako preživljavaju, to samo njih sedmoro zna...

porodica Aleksic 4

Pre tri meseca dolazili su ljudi iz banke da procene kuću i da obaveste Branku da će je dati na prodaju, pa da će ako se neko javi, imati rok od 15 dana da se isele.

- Sve se nadam da će se nešto desiti i da će banka naći način da mi otpiše deo duga. Šta ću, ja doprinosim koliko god mogu, radim privatno čišćenje po kućama, brinem o starima...

- Niko sem mene ne radi jer deca nisu dovoljno stara za to. Najstarija Milica (19) završava četvrtu godinu srednje škole. Znam da bi želela da se školuje dalje, ali nemam sredstava za to i zato će morati da sedi kod kuće - neutešna je samohrana majka.

porodica Aleksic 3

Branka je veoma ponosna na svoju decu za koju kaže da su svi dobri đaci, među kojima ima i sportistu Acu (14).

- Ja sam im i mama i tata. Nastojim da ih vaspitavam i za jednog i za drugog roditelja. Nisam ja jedina koja ima muke, svesna sam toga - zaključuje Branka.

Uz porodicu je stala Organizacija potrošača "Efektiva", čiji predsednik Dejan Gavrilović pokušava da zakaže sastanak sa bankom u nameri da odloži prodaju kuće i dogovori neke olakšice za porodicu Aleksić.

porodica Aleksic 1

- Dobio sam odgovor od banke u kome mi kažu da neće sastanak sa nama, nego da klijent treba da im se javi. Žena živi u Palanci, nema maltene šta da jede, sad će da ide da sastanči sa njima. Nastojaćemo da dogovorimo otpis dela dugova, smanjenje kamate i produženje roka otplate - ističe Gavrilović.

Banka nije želela da komentariše dopis, niti da otkriva planove sa ovim klijentom.

Daljinac baner

(Slađana Vasić - s.vasic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daca

    16. maj 2017 | 17:20

    Bankarski smradovi i lopovi. Svima nama su oduzeli godine zivota. Drzava treba da stane u zastitu svog naroda

  • Vesna

    16. maj 2017 | 17:20

    Žena heroj, a muž kukavica. Da je živ i on bi nešto zaraodio,bar za decu.A za banke nemam reci.Zelenasi i derikoze

  • M

    16. maj 2017 | 17:06

    On se ubio a deci ostavio kredit,sto mu je bilo resenje svaka mu cast

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA