12

Kako da budete celo leto na moru, a da ne potrošite ni jedan jedini evro!

Konobari, šankeri, sobarice, pomoćni radnici u kuhinji su najtraženija zanimanja

Sutomore
Foto: Wikipedia/Piergiorgio Mariniello, pixabay.com, Profimedia/Caia Image

Želite da provedete leto na moru, ali ne znate kako jer vam budžet to ne dozvoljava. Mi smo iz tog razloga odlučili da istražimo koji se poslovi nude ove sezone u Crnoj Gori. Malo ćete raditi, a više uživati, a uz to ćete i uštedeti novac.

MUP POTVRDIO: Nema nikakvih promena, još uvek možemo bez pasoša u Crnu Goru

Najveći broj stranaca među sezonskim radnicima su naravno, građani Srbije.

Svi moji sezonski radnici imaju obezbeđen smeštaj, hranu, prevoz i svi su uredno prijavljeni. Meni se ne isplati da plaćam rigorozne kazne zbog prijave - kaže za naš portal Miloš, vlasnik hotela u Crnoj Gori koji svakog leta zapošljava 15 sezonskih radnika iz Srbije.

Konobari, šankeri, sobarice, pomoćni radnici u kuhinji su najtraženija zanimanja.

Kuvari imaju najbolju platu od 700 do 2.500 evra mesečno, ali opravdaju oni to svojim radom. Najviše tražimo pomoćne radnike u kuhinji, konobare i pomoćne konobare, šankere i sobarice – dodao je Miloš.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Kako kaže, dozvola za rad se lako dobija.

Potrebna je samo potvrda o nekažnjavanju, ostalo se vadi bez problema i dozvola se čeka maksimalno 15 do 20 dana – dodao je on.

Proteklih godina, potvrđuje Miloš, bilo je velikih problema oko prijave stranih državljana, ali je to sada olakšano, jer postoji određen broj sezonskih radnika koji mogu da se zaposle, i taj broj je tačno određen po gradovima.

Sezona u Sutomoru traje od tri do šest meseci, pa su, kako kaže Miloš, radnici uvek potrebni.

Foto: Wikipedia/Nikolazankovic12

Foto: Wikipedia/Nikolazankovic12

Svake sezone mi zaposlimo preko 15 radnika iz Srbija. Ko se pokaže kao dobar radnik, ja ga pozovem i sledeće sezone. Uglavnom se ljudi vraćaju, jer je i njima lakše da rade kod nekoga koga su već upoznali – istakao je Miloš.

Higijeničarke i sobarice imaju platu od 300 do 400 evra mesečno.

Smatram da je to pristojna plata za taj posao, jer ne plaćaju smeštaj, hranu i prevoz, a verujte mi to dosta znači. Moji radnici uspevaju da uštede novac - dodao je on.

Foto: Profimedia/Glow Images RM

Foto: Profimedia/Glow Images RM

Značajan broj nezaposlenih iskazuje interesovanje za rad na recepciji, u administraciji, na poslovima nabavke i komercijale i to su poslovi gde se traži mesto više.

Konobarice imaju platu oko 400 evra, ali one zbog bakšiša mesečno zarade i do 1.000 evra. Devojke se otimaju za to mesto – dodao je Miloš.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Daljinac baner

(Kristina Bezbradica-k.bezbradica@telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Crna Gora, Leto, Letovanje, sezonski posao, Zarada
Popularni komentari
 • D
  Djoka iz NY

  Bolje da ste stavili naslov “Kako da celo leto provedete na moru a da ne vidite more”.

 • j
  ja

  Radila par god.na primorju, gledas po ceo dan podgoricane koji se spuste na more, ispijaju kafu za 1evro a drndaju ti zivce za milion…tuga, cemer i jad…

 • M
  Milka R.

  U C. Goru od kad su priznali KIM ja tamo neidem na more jer najgore je kad te tvoj narod izda dabi prosperiro?!neverujem vam nista ..400eu konobarska plata je mala .a baksis to nije Milose tvoj problem ..jer to nisi ti dao kao gazda vec gosti za dobru uslugu?!uzmi svoje crnogorce sa brda da rade za te pare..

foto dana

video dana