I privrednici za snimanje serije o Nemanjićima

Vodeći srpski privrednici smatraju da je inicijativa Telegrafa da se snimi serija o srpskoj dinastiji Nemanjića odlična

  • 0

Srpski privrednici tvrde da je odlična inicijativa Telegrafa da se snimi TV serija o dinastiji Nemanjić i da bi mnoge firme podržale takav projekat!

 

Dinastija Nemanjić je iznedrila 11 vladara i najpoznatiju srpsku caricu, ali do sada nije imala svoju televizijsku formu.

 

Na inicijativu Telegrafa, ideju da se Nemanjići ekranizuju podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja, direktor RTS-a Aleksandar Tijanić, režiseri Emir Kusturica i Zdravko Šotra, dramski pisac Siniša Kovačević, filmski kritičari Milan Vlajčić i Dimitrije Vojnov, kao i 90 odsto onih koji su glasali u anketi našeg portala.

 

Tako se ispostavilo da su oko značaja ovakvog projekta saglasni svi relevantni "igrači", ali da za realizaciju projekta nedostaje novac.

 

Biznismen Toplica Spasojević kaže za Telegraf da je serija o Nemanjićima odlična ideja, i ubeđen je da bi brojne firme u Srbiji, u skladu sa svojim mogućnostima, podržale snimanje.

 

- Od nacionalnog interesa je da dobijemo seriju o Nemanjićima. Verujem da bi ona mogla da popravi imidž Srbije i u svetu. Bilo bi to jedno putovanje kroz naše korene i razmišljanja. Nit onoga što smo bili nekada i gde smo sada - kaže Spasojević.

 

On smatra da bi to bila gledana serija, jer su građani željni istorijskih serijala.

 

Vlasnik kompanije "PSP Farman" Branislav Grujić navodi da su takvi projekti potrebni Srbiji i da bi se, pre svega, velike firme sigurno priključile realizaciji TV serije.

 

- Naravno da je svakome ko bi finansijski želeo da pomogne veoma važno da prouči projekat i vidi o čemu se tu tačno radi. Sve što doprinosi da se srpska kultura dalje razvija, da ne zaboravimo odakle smo i ko smo je zaista dobra priča - kaže Grujić.

 

Da je ideja dobra, ali teško ostvariva, smatra Nikola Pavičić, direktor "Sintelona".

 

- Srbija se trenutno nalazi u veoma teškoj ekonomskoj situaciji. Na ivici smo potpunog kolapsa, i možda i ne čudi što se takve serije ne snimaju. Naše firme su u problemu, zdravstvo i školstvo takođe, pa naravno da je i kultura. Voleo bih da se snimi serija o Nemanjićima, ali to sada nije realno - smatra Pavičić.

 

U Ministarstvu finansija i privrede kažu za Telegraf da će podržati snimanje serije o dinastiji Nemanjić, ukoliko takvi zahtevi dođu do njih.

 

- Smatramo da treba dati podršku projektima koji su od značaja za promociju srpskog kulturnog i istorijskog nasleđa. Period vladavine Nemanjića jedan je od najvažnijih u našoj istoriji i neophodno je pomoći ideje koje će da edukuju nove generacije - kažu u ovom ministarstvu.

 

(N. S. - A. P. / Foto: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA