I DAČIĆ ZA NEMANJIĆE: Narod, Crkva, država, umetnici i privrednici hoće TV seriju o najčuvenijoj srpskoj dinastiji

Premijer Srbije, minstarstva finansija i kulture, Zdravko Šotra, Emir Kusturica, Siniša Kovačević, Aleksandar Tijanić, Dimitrije Vojnov, skoro svi naši čitaoci smatraju da je ova serija neophodna

  • 10

AKCIJA TELEGRAFA USPELA! Ideju našeg portala da se u Srbiji snimi visokobudžetna TV serija o najpoznatijoj srpskoj vladarskoj dinastiji, Nemanjićima, podržavaju svi - premijer Srbije Ivica Dačić, Srpska Pravoslavna Crkva, ministarstva kulture i finansija, kulturna i kritička javnost, reditelji, direktor RTS-a Aleksandar Tijanić i brojni privrednici. Što je najvažnije, podržava nas veliki broj naših čitalaca, preko 90 odsto, na šta smo posebno ponosni.

 

Nemanjići su Srbiju višestruko zadužili: ostavili su nam istoriju da se njome ponosimo, kulturu da je prenosimo mlađim naraštajima i duhovno nasleđe da nam traje vekovima. S druge strane, previše zauzeti podelama na "Đorđeve" i "Miloševe", na "kraljeve" i "maršalove", na "patriote" i "izdajnike", čini se da smo u poslednja dva veka upravo na ove zasluge prve srpske dinastije zaboravili.

 

Redakcija Telegrafa smatra da je jedan od načina da se ovaj deo istorije ponovo približi što široj publici upravo snimanje visokobudžetne televizijske serije o Nemanjićima.

 

Podrška našoj ideji došla je i s vrha države. Da je srednjevekovna dinastija koja je vladala Raškom od 12. do 14. veka zadužila našu generaciju i zaslužila da se nađe na ekranu, saglasan je i premijer Ivica Dačić.

 

- Podržavam vašu inicijativu da se snimi takva serija. Dobra je ideja, zaslužili su to - rekao nam je Dačić.

 

Podršci se pridružio i jedan od "stubova srpstva": Srpska pravoslavna crkva.

 

- Podržavam vašu inicijativu i čestitam na pokretanju iste. Želim vam uspeh u njenoj realizaciji, ma koliko cilj bio teško ostvariv u ovom istorijskom trenutku. Crkva će dati blagoslov seriji o svojim utemeljiteljima - poručuje vikarni episkop patrijarha srpskog gospodina Irineja, Atanasije Rakita.

 

Kako je u razgovoru za Telegraf ranije rekao dramski pisac Siniša Kovačević, "takav projekat bio bi od ogromnog značaja, koji bi pokazao da nismo samonikli i da naša tradicija ne traje 200 godina".

 

- Pokazao bi odakle je Beli anđeo i koliko je Kosovo zapravo naše. I pokazao bi da je Srbija danas tamo gde je bila u vreme Nemanjića – rekao nam je istaknuti dramski pisac, komentarišući našu inicijativu.

 

Razvijajući dalje našu ideju, razgovarali smo i s rediteljima Zdravkom Šotrom i Emirom Kusturicom.

 

- Ne kaže se tek tako za istoriju da je učiteljica života. Naš narod ima bogatu istoriju, ali iz nje ne izvlači nikakve pouke jer je i ne poznaje. Mi smo, dakle, loši đaci učiteljice života, zato stalno ponavljamo iste greške. Pozdravljam svaku ideju koja donosi napredak u tom pravcu. A bilo bi dobro početi s Nemanjićima, koji su imali državu kad nije postojalo više od deset procenata današnjih evropskih država - smatra Šotra.

 

Ideju o ekranizaciji životnih priča i istorijskih dostignuća srpske dinastije reditelj Emir Kusturica prokomentarisao je rečima da je takva serija "potrebna Srbiji".

 

Naravno da bih prihvatio i voleo da režiram jednu takvu seriju, bila bi mi čast - poručio je Kusturica.

 

Ipak, ono što nas je najviše obradovalo bili ste vi i vaš glas! Naime, više od 90 odsto vas koji ste glasali u našoj anketi podržalo je ideju o snimanju ovakve serije. Takođe, podrška je stizala u vašim brojnim komentarima, "lajkovima" i "tvitovima", kao i u velikom broju mejlova koji su nam stigli.

 

"IDEJA ODLIČNA, ALI PARA NEMA"

 

 

Nakon podrške koju smo dobili od stručne i kritičke javnosti, ali i od građana Srbije obratili smo se kulturnim, ali i finansijskim institucijama ove države. Tu smo naišli na najveći problem: nedostatak novca. U Ministarstvu finansija su nam rekli da treba dati podršku projektima koji su od značaja za promociju srpskog kulturnog i istorijskog nasleđa.

 

Na drugoj strani, u Ministarstvu kulture i informisanja podržali su našu ideju i poručili da će se, ukoliko do konkretnog predloga za takav projekat dođe, pobrinuti da on bude od državnog značaja.

 

Međutim, konkretne ideje o tome gde bi trebalo naći novac za ovaj milionski projekat - nismo dobili.

 

Na kraju, obratili smo se nekolicini privrednih stručnjaka. Njihovi stavovi razlikuju se u nijansama, a kao "zajednički imenilac" moglo bi se konstatovati sledeće: ideja je odlična, ali para nema.

 

Možda najbolji opis stanja koje vlada u državi dao je direktor kompanije "Sintelon" Nikola Pavičić.

 

- Na ivici smo potpunog kolapsa, i možda i ne čudi što se takve serije ne snimaju. Naše firme su u problemu, zdravstvo i školstvo takođe, pa naravno da je i kultura. Voleo bih da se snimi serija o Nemanjićima, ali to sada nije realno – smatra Pavičić.

 

Ipak, nakon podrške koja nam je došla sa svih strana, nadamo se da će pojaviti neko - dovoljno uporan, entuzijastičan i sposoban - ko će se upustiti u ovaj projekat.

 

Istorija je svedok vremena, svetlost istine, život uspomene, učiteljica života i vesnik davnine (Ciceron).

 

(M. Stojanović / Foto: Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Velko

    6. februar 2013 | 19:23

    1,000 000 Srba po 10 evra = 10, 000 000 Država.........................................10,000.000 Privatne firme...............................3,000 000 Crkva...............................................1,000 000 besplatno-lokacije Dijaspora........................................1,000 000 Za početak..................................25,000 000 evra

  • blink

    6. februar 2013 | 18:36

    neka je snima Pink u svojim Simanovcima, pa ce se glavni Nemanjic zvati Sulejman.

  • Srki

    6. februar 2013 | 17:23

    E sad neka mi neko objasni koja to TV ima resurse i ljude koji to znaju da urade a da izgleda visokobudzetno posto para nema???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA