AFERA MLEKO: Političari se prepucavaju, potrošači i farmeri ispaštaju, gubitak u februaru 50 miliona evra

Osim posledica po zdravlje stanovnika, afera "mleko" uništava srpskog seljaka i proizvođače. Gubitak ogroman, a narod više ne zna kome da veruje

  • 1

Afera "mleko", koja potresa Srbiju, najviše je nanela štete potrošačima i farmerima, ocenjuju stručnjaci za Telegraf.rs.

Za sada je jedino izvesno da se resorni ministar Goran Knežević sa načelnicima inspekcija i proizvođačima mleka dogovorio da se sporni uzorci mleka povuku iz prodaje dok ne stignu rezultati superanalize iz Holandije.

Ispitivanja ispravnosti mleka potvrdila su mogućnost prisustva aflatoksina iznad dozvoljenih granica, koji oštećuje jetru i druge organe i izaziva rak jetre. Koje su razmere po zdravlje stanovnika, ukoliko svetske analize pokažu da je u mleku bilo aflatoksina, za sada je, nemoguće utvrditi.

Ali razmere štete po privredu daleko je lakše ustanoviti, pa su pojedini ekonomisti već izveli računicu da će gubitak proizvođača mleka na srpskom tržištu zbog pojave opasnog aflatoksina samo u februaru biti oko 50 miliona evra.

Procena ekonomiste Miroslava Zdravkovića je da će tržište mlečnih proizvoda osetiti nezapamćene gubitke zbog afere sa mlekom.

- Teško je odrediti štetu, jer ako u mleku ima mnogo aflatoksina, onda su opasni i ostali mlečni proizvodi. Ako uzmemo da se promet smanji za trećinu, mesečni gubitak je više od 50 miliona evra. Treba imati u vidu i to da samo u BiH i Crnu Goru izvozimo mleko u vrednosti od 1,8 milijardi dolara godišnje - istakao je Zdravković.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), smatra da su nadležni napravili paniku i da će građani sada prirodno sačekati da im država da "zeleno svetlo" da kupuju mleko.

- Afera "mleko" uništava srpskog seljaka. Greška je da njima niko nije ponudio preparate kako bi se sprečila kontraminacija mleka. Problem je i što nadležni teatralnim izjavama i optužbama kako su jedni objavili, a drugi sakrili nalaze izazivaju opštu paniku. Zbog svega toga sada može da dođe do krize na tržištu mleka, jer će farmeri morati da ga bace. Da li sada treba da se pojavi neki uvoznik koji će nam plasirati mleko u prahu sa  melaminom - pita Papović.

Prema njegovom mišljenju, čitava situacija može da se reguliše u kratkom roku od najviše desetak dana tako što bi mlekare svojim farmerima, u dogovoru sa državom, dale preparate koji bi se stavljali u stočnu hranu.

- To bi krava mogla da izbaci kroz urinarni trakt u roku od pet do deset dana i imali biste potpuno ispravno, normalno mleko - tvrdi Papović.

Dragoljub Rajić, iz Unije poslodavaca, dodaje da su potrošači u Srbiji sada u šoku.

- Mnogi su se opredelili da ne kupuju mleko, čekaju preporuku nadležnih šta da rade. Neophodan je bolji sistem kontrole kako bi se što pre vratilo poverenje potrošača da je mleko ispravno i da mogu da ga kupuju. Ukoliko se to uradi brzo, onda će i gubici biti srazmerno mali - kaže Rajić.

On kaže i da afera "mleko" teško da može da spusti cenu ove namirnice, osim ako se prerađivači ne odluče na taj korak.

- Od litra mleka stočari zarade dva do četiri dinara, a trgovci između dva i pet dinara. Samo neke mlekare imaju prostor da spuste cenu - tvrdi Rajić.

Iz Privredne komore Srbije (PKS) poručuju da svaki naredni korak ka utvrđivanju šta se zaista dogodilo, naravno, izuskuje troškove.

- U proizvodnji hrane to je tako, svedoci smo da se slične afere dešavaju i u razvijenim zemljama Evropske unije. Ipak, to neće uticati na to da u Srbiji dođe do nestašice mleka, jer svega dva do tri koraka mogu da reše situaciju - da se promeni stočna  hrana, ona koja je uzorkovana da se odstrani, da se kravama da druga hrana ili da se pomeša sa dobrom hranom - kaže Nenad Budimović iz PKS-a.

(N. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ralexic

    23. februar 2013 | 06:51

    Nije ni cudo sto narod ne veruje Vladi.Stavi spisak ministara ispred sebe i neces znati dali je to spisak za Pozarevac ili za drzavne funkcuje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA