Suđenje zbog paljenja Ambasade SAD

Svi optuženi za paljenje ambasada u Beogradu 2008. posle mitinga "Kosovo je Srbija" terete se za krivično delo izazivanja opšte opasnosti

  • 2

Pred Višim sudom u Beogradu danas će početi suđenje dvanaestorici optuženih za paljenje ambasada u Beogradu 2008. godine, posle mitinga "Kosovo je Srbija".

Svi optuženi brane se sa slobode pošto im je dan nakon podizanja optužnice, 10. jula 2012. godine, ukinut pritvor u kome su boravili od hapšenja 11. aprila takođe prošle godine.

Na optuženičkoj klupi naći će se mahom učesnici nereda 21. februara 2008. godine: Dejan Vučković, Ðorđe Tomin, Nikola Kosanović, Dušan Sedlar, Aleksandar Erceg, Filip Backović, Dragan Marinkov, Mladen Nebrigić, Marko Novitović, Draženko Nikolić, Milan Dubočanin i Milan Tomas.

Optuženi se terete za krivično delo izazivanja opšte opasnosti.

Optužnicom Višeg tužilaštva u Beogradu stavlja im se na teret da su 21. februara 2008. godine oko 18.30 u Ulici kneza Miloša organizovano došli kod Ambasade SAD i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar.

U optužnici se konstatuje da je u prostorijama ambasade smrtno stradao Zoran Vujović i da su optuženi bili svesni te mogućnosti, "ali su olako držali da do toga neće doći i da će to moći sprečiti".

Na teret im se stavlja da su u Ulici kneza Miloša prethodno gađali Ambasadu Hrvatske i Ambasadu Nemačke, gde su, takođe, izazvali manji požar.

Tužilaštvo je više od godinu dana pribavljalo dokaze među kojima su i snimci stranih ambasada u Beogradu na osnovu kojih su identifikovani učesnici nereda.

Tužilaštvo predlaže da se na sudu sasluša devet svedoka, od kojih je većina iz Novog Sada, kao i da se pregledaju video-snimci B92, RTS i FOX , kao i drugi dokazi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • OOUR

    16. april 2013 | 10:01

    A kad je sudjenje onima sto zapalise i porusise generalstab i zgrade MUP-a? Da ne pominjem druge objekte, ovi su u istoj ulici.

  • Neca

    16. april 2013 | 13:31

    Bruka,samo da se uvucemo u bulju amerima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA