ENKLAVA: Poslednja klapa filma o pogromu Srba na Kosovu (FOTO)

U ostvarenju Gorana Radovanovića glavne uloge tumače Nebojša Glogovac, Nenad Jezdić, Anica Dobra i Miodrag Krivokapić, a reditelj kaže da je najuzbudljiviji deo snimanja bio rad sa četiri dečaka sa Kosova koji su svojom spontanom glumom obeležili ovaj film

  • 2

U beogradskoj Osnovnoj školi "Drinka Pavlović" sutra će biti snimljeni završni kadrovi filma "Enklava" koji govori o pogromu Srba na Kosovu i u kojem glavne uloge tumače Nebojša Glogovac, Anica Dobra, Nenad Jezdić i Miodrag Krivokapić.

Ostvarenje Gorana Radovanovića, koji je i autor scenarija, inspirisano je događajima iz 2004, kada su Albanci palili srpske kuće, crkve i rušili groblja, i obrađuje temu srpske zajednice koja je ostala na Kosovu da živi u malim izolovanim zajednicama - enklavama. Ove zajednice su jedine takve u celoj Evropi, a pripadnici policije Ujedinjenih nacija i Evropske unije neophodni su da bi čuvali ove teritorije. Primorani na ovakav život, ograničeni da žive na skučenom prostoru, Srbi koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji žive svoje živote na veoma težak način.

Najveći deo filma je snimljen u selima u okolini Valjeva, a ekipa je radila i u Negotinu i Beogradu.

- Najuzbudljiviji je bio rad sa četiri dečaka sa Kosova i Metohije. Čitav proces bio je obeležen snagom njihove neposrednosti i kreativnim iznenađenjima koje je trebalo kanalisati u zadate dramske tokove. Nebojša Glogovac, Anica Dobra i Miodrag Krivokapić su stvorili čvrstu ali neobično spontanu glumačku arhitektoniku filma koja je omogućila da se deca prirodno razigraju u svojoj dokumentarnoj autentičnosti. Ceo materijal odiše ovom glumačkom snagom koja dolazi još više do izražaja na likovnom fonu predela koje je izabrao Vladislav Lasić, scenograf filma - izjavio je Goran Radovanović.

Inače, film je snimljen u srpsko-nemačkoj koprodukciji, a producenti su begradski "Nama film" i "Niko Hajn" iz Štutgarta.

(A.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA