VALJEVO: I deca na kazanu narodne kuhinje

Kuvani obroci za najugroženije građane dele se na četiri punkta: na Petom puku, u MZ "Nada Purić", Goriću i MZ "Stari grad". Da se u Valjevu sve teže živi pokazuje podatak da u ovoj godini ima oko 700 korisnika socijalne pomoći

  • 2

Od 500 obroka koje dnevno podeli valjevski Crveni krst skoro 200 je namenjeno deci i osobama mlađim od 18 godina.

Među korisnicima Narodne kuhinje ima čak stotinu dece mlađe od 12 godina. Sekretar Crvenog krsta Miroslav Đukić kaže da im taj obrok pomaže tek toliko da ne budu gladni i navodi da među korisnicima Narodne kuhinje ima veliki broj onih koji imaju višečlane porodice, a među njima je i jedna samohrana majka sa sedmoro dece, kojima je jedini siguran obrok onaj koji dobiju u Narodnoj kuhinji.

Prema procenama, u Valjevu i okolnim selima potrebno je još oko 500 obroka za najugroženije građane. U najtežoj situaciji su stariji ljudi koji žive u selima, kojima je zbog udaljenosti teško dopremiti hranu.

Iz gradske kase godišnje se izdvaja 9,1 milion dinara za 400 obroka, a još 100 se obezbeđuje pomoću donatora okupljenih oko Fonda za Narodnu kuhinju, čije osnivanje je inicirao Crveni krst.

Međutim, od ove godine procedura za one koji mogu da ostvare pravo na obrok iz Narodne kuhinje je komplikovanija, pošto je taj posao, koji je do sada radio Crveni krst, sada u nadležnosti Centra za socijalni rad.

Kuvani obroci za najugroženije građane dele se na četiri punkta: na Petom puku, u MZ "Nada Purić", Goriću i MZ "Stari grad". Da se u Valjevu sve teže živi, pokazuje podatak da u ovoj godini ima oko 700 korisnika socijalne pomoći, za koje novac obezbeđuje država, dok je za prvih šest meseci ove godine jednokratnu novčanu pomoć preko Centra za socijalni rad dobilo 650 osoba.

Za te namene iz gradske kase je izdvojeno 5,2 miliona dinara.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    11. jul 2013 | 11:12

    Samohrana majka sa sedmoro dece?! Tu nesto ne štima, da li je moguce? Koliko je to sebično i poražavajuće! Jako ki je zao te jadne dece, a majka, koja ocigledno nije cula za kontracepciju mi se gadi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA