TVRDE DA JE NJIHOVA: Mala Marija je Albanka ili Amerikanka?

Plava devojčica, koja je nađena u romskom naselju, još nije našla svoje roditelje, a ljudi širom sveta se javljaju sa različitim informacijama

  • 8

Humaniratna organizacija "Dečji osmeh" primila je više od 8.000 telefonskih poziva iz Grčke i inostranstva, od kada je prihvatila misterioznu plavokosu devojčicu, pronađenu u romskom naselju u centralnoj Grčkoj, u porodici koja nije njena. "Plavi anđeo" je postala glavna tema svih svetskih medija i mnogi roditelji, čija su deca nestala, krenuli su da se utrkuju za malu devojčicu.

Grčka policija istražuje desetak slučajeva nestanka dece, a pojavile su se indicije da je možda iz SAD, Švedske, Poljske ili Francuske. Do medija je dospela informacija i da je Marija trebalo da bude prodata, ali kada je to propalo, data je romskoj porodici za 1.000 evra.

Na poslednjoj sednici Komiteta UN protiv torture u Ženevi, u maju prošle godine, razvila se žestoka debata između albanske delegacije i međunarodnih stručnjaka o nestanku i sudbini 502 dece iz Albanije. Albanske vlasti su rekle da ne poseduju nikakve informacije o nestanku dece koje traži Interpol, a komitet UN je tražio od grčkih vlasti objašnjenje. I sada je ponovo na tapetu isto pitanje i sumnja se da je mala Marija zapravo Albanka, da je jedna od nestale dece.

Jedna organizacija iz Švajcarske dala je izjavu da postoji dosta slučajeva nestanka dece tokom poslednjih decenija u Grčkoj i da je oko 3.800 dece iz Albanije ilegalno ušlo u Grčku, od kojih četvrtina još nije pronađena.

Američki par Džeremi Irvin iz Kanzas Sitija, SAD, kontaktirali su sa grčkim vlastima, jer postoji mnogo sličnosti između devojčice iz romskog naselja i slike umetnika koja prikazuje kako bi njihova nestala ćerka izgledala danas. Nadležni u Grčkoj još razmatraju mogućnost da je reč o istoj devojčici, s obzirom na to da se sad smatra da Marija ima pet ili šest godina, dok ćerka američkih roditelja ima četiri godine.

U Irskoj se dogodio pre nekoliko dana sličan slučaj. Policija je pronašla u romskom kampu u Dablinu plavokosu, plavooku devojčicu, u skoro identičnim okolnostima kao u slučaju male Marije. Policija je pronašla sedmogodišnju devojčicu, pošto je dobila dojavu od građana, da u romskoj porodici živi dete koje ni malo ne liči na svoje navodne rođake. Roditelji tvrde da je devojčica rođena u bolnici "Kumbi" u aprilu 2006, ali je policija, tokom provere, ustanovila da u tom porodilištu nema nikakvih podataka o detetu rođenom tog datuma.

Podsetimo, grčka policija je upala u romski kamp u Grčkoj zbog sumnje da se tu obavljaju kriminalne radnje. Odmah su primetili neobičnu devojčicu, koja ni malo ne liči na porodicu s kojom je bila u kući, a potom su otkrili i problematične dokumente te porodice. Humanitarna organizacija "Dečiji osmeh" je preuzela brigu o maloj Mariji, dok je romski par u pritvoru i podignuta je optužnica protiv njih za otmicu dece.

Mnogi roditelji nestale dece, otkrićem Marije, dobili su novi tračak nade da će i njihovi mališani jednog dana biti nađeni, pa makar i u uslovima u kojima je bio ovaj "Plavi anđeo".

(Telegraf.rs / Izvor: preshevajone.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maxima

    23. oktobar 2013 | 15:41

    Albanci je traze zbog organa

  • dule

    23. oktobar 2013 | 15:57

    Postoji DNA

  • mimma

    23. oktobar 2013 | 18:36

    sta znaci 'trebalo da bude prodata ali je propalo pa je data za 1000E'??? To kao nije prodaja??? Ma kako god bilo, mene ovakve vesti uzasnu, deca da se prodaju i preprodaju kao krompiri, uzas jedan. Sve one koji se bave time treba obestiti javno...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA