Jovanka Broz uzalud apelovala: Više sam gladna nego sita!

Kako je navela u pismu pokojna Titova udovica, njen status od 1978. godine može se nazvati modernim ropstvom u srcu Evrope

  • 3

Jovanka Broz svojevremeno je poslala pismo upućeno "predsedniku" u kome je molila državu da joj pomogne, navodeći da je moderna robinja u srcu Evrope i da živi u bedi, više gladna nego sita. Međutum, misterija je kom predsedniku je pismo zapravo upućeno.

Pismo, zapravo, predstavlja njen odgovor na tople reči koje joj je "predsednik" uputio preko čoveka kog oboje cene i poštuju. Ipak, nejasno je da li je ono upućeno Ivici Dačiću, koji je tada postao predsednik SPS-a, ili Vojislavu Koštunici, poslednjem predsedniku Savezne Republike Jugoslavije (2000-2003), koji je od 2004. do 2008. bio predsednik Vlade Srbije.

U pismu stoji:

"Poštovani gospodine predsedniče, hvala Vam na toplim rečima koje ste mi uputili preko čoveka koga veoma cenim i poštujem, isto kao i Vi. Slažem se sa konstatacijom da se moj status od 1978. godine, pa do danas može nazvati modernim ropstvom u srcu Evrope – sve imam, a ništa nemam i više sam gladna nego sita. Snegove i hladnoće poslednjih desetak zima sam jedva preživela. Nadam se da je tome došao kraj posle ovih promena, kojima se i ja veoma radujem i od kojih mnogo očekujem.

Interesantno je, ali i apsurdno da imam status naslednika imovine mog pokojnog muža, a ne daju mi nasleđe koje mi pripada u visini od 1/3 od svega što je lično njegovo. Svi znaju, pa i sud u Beogradu, koji od 1982. godine fingira ostavinski postupak, šta je sve lično Titu poklonio običan svet, ali i brojni državnici i poznate ličnosti iz celog sveta. Mnogo se toga i danas može videti u muzeju.

Posebno je interesantno da sam od države "dobila kuću", a ne daju mi da je otkupim, kao što je zakon dozvolio svim Beograđanima i svim drugim građanima iz bivše SFRJ da otkupe svoje stanove. Ipak, najteže mi pada oduzeta sloboda bez sudske presude! Gospodine predsedniče, Vi ste prvi političar, posle mog muža, kome potpuno verujem i spremna sam susresti se sa Vama.

Hoću Vam reći što duboko čuvam u sebi. Naravno, to ću učiniti bez pisanog traga i samo Vama. Verujem da ste svesni zašto mora tako. Na kraju, slažem se sa Vašom konstatacijom da možemo zajedno više pomoći i našoj državi i našem narodu radi lepše i čovečnije budućnosti. S velikim poštovanjem želim Vam potpun uspeh u političkim i ekonomskim namerama."

Iako advokat Duško Tomić tvrdi da o pismu mnogo više može da kaže Toma Fila, dugogodišnji Jovankin advokat, on je to negirao. Takođe, i Ivica Dačić i Vojislav Koštunica izjavili su da im njegov sadržaj nije poznat i da nikada nisu dobili pismo od Jovanke Broz.

Podaci kojima javnost raspolaže dovoljni su da se shvati da je Jovanka Broz živela ispod svakog dostojanstva, što dokazuje da nijedna vlast nije prstom mrdnula da joj pomogne. Titov unuk Joška Broz kaže da ga boli činjenica što joj nisu pomogli oni koji joj sada izjavljuju da žele da isprave istorijsku nepravdu.

- Od devedesetih, trideset i nešto godina imali su i te kako šansi da isparave istorijsku nepravdu. Za uslove u kojoma je živela tri decenije krive su sve vlasti ove zemlje. Upravo oni koji sada ispravljaju napravdu pustili su je da živi tako. A sada su je se setili, kad je smeštena u rupu dva sa dva - kaže Joška, i dodaje da ne zna kome je bilo upućeno pismo koje je Jovanka napisala.

Međutim, da je Jovanka mnogo pre ovog pisma tražila pomoć od države, potvrdio je nekadašnji predsednik Predsedništva SFRJ (1990-1991) Borislav Jović, koji je rekao da se obratila Predsedništvu za pomoć jer je imala primedbe na proces ostavinskog postupka, ali i kako bi zahtevala da joj se obezbede pristojniji uslovi za život.

Jovanka će biti sahranjena u subotu u 12 sati u Kući cveća uz sve vojne počasti, ali bez obeležja - zastave, krsta i petokrake.

(Telegraf.rs / Izvor: Naše novine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kojot

    24. oktobar 2013 | 21:57

    Jbg, nije znala za srbijanske fore i da vlada sa njima, slaveni dok ne ociste krv od romskog i turskog nemogu vise narod biti, taj ciganluk i lazi su i srusili jugoslaviju sfrj nasu jedinu domovinu

  • Drragi

    28. oktobar 2013 | 06:49

    Pa kako gladna sa 70000 penzije a ja sa 20000 plate sit. Ili nije znala u pare ili joj bile oci gladne. Moglo je malo I da se pristedi dok se kupala u zlatu, za satare dane. Imala pa nemala. Sto je to zajebano.

  • Maja

    25. oktobar 2013 | 03:25

    I tita je u tuđem uživao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA