Odloženo izručenje Kapetana Dragana Hrvatskoj

Dragan Vasiljković se u septembru žalio na odluku australijske vlade da ga izruči, tvrdeći da je imao nepravedan proces zbog proceduralnih grešaka suprotnih Ženevskoj konvenciji

  • 6

Proces izručenja Dragana Vasiljkovića, poznatog kao Kapetan Dragan, koji je u Hrvatskoj optužen za ratne zločine, mogao bi da se vrati na početak pošto je australijski sudija potvrdio proceduralnu grešku tokom dugotrajnog procesa kojim se traži njegovo izručenje Hrvatskoj, pišu australijski mediji.

Vasiljković se u septembru žalio na odluku australijske vlade da ga izruči Hrvatskoj, tvrdeći da je imao nepravedan proces zbog proceduralnih grešaka suprotnih Ženevskoj konvenciji, podsećaju zagrebački mediji.

Sudija saveznog suda Dženifer Dejvis priznala mu je jednu tačku žalbe i utvrdila da je Vasiljković trebalo da ima uvid u prepisku australijskih i hrvatskih vlasti o mogućnosti da mu se posle izručenja sudi i za druga dela uprkos uveravanju da će biti optužen samo za ono što se navodi u zahtevu za izručenje, piše list "Australian".

Ostali zahtevi Vasiljkovića su odbijeni, a njegov advokat Dan Mori izjavio je novinarima da ovakva odluka znači da bi postupak izručenja trebalo da krene ispočetka, a novo ročište zakazano je za 22. novembar.

Vasiljković je uhapšen u Pertu 2006. godine, a australijska vlada je posle višegodišnjeg pravnog natezanja u novembru 2012. godine donela odluku o njegovom izručenju Hrvatskoj.

Kako pišu hrvatski mediji, Kapetan Dragan tražen je radi ispitivanja u vezi s optužbama za ratne zločine počinjene kada je bio komandant u Krajini 1991. i 1992. godine.

Po optužnici koju je objavilo tužilaštvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da budu ubijani i komandovao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australijsko državljanstvo, negirao je sve optužbe.

On se nalazi u zatvoru u Australiji od 2006. godine, osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010, posle čega je na osnovu odluke Vrhovnog suda ponovo uhapšen.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljiljana

    15. novembar 2013 | 12:42

    Да је убијао затворенике, зар мислите да би га Хаг пропустио? Крив им је јер оне Србе обучавао да се бране, и не заврше као њихови земљаци '41.

  • dragan

    15. novembar 2013 | 12:42

    Samo u Jadovnom imamo preko 60000 razloga da vas mrzimo. Svaki srbin koji vam ostavi 1€ na moru, neka je proklet!

  • Sashki

    15. novembar 2013 | 11:50

    Tako ti je to čim si jači proglašen si za "bad guy" trebali smo pustiti da nas pobiju I onda bi svi bili srećni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA