Sve o omiljenoj pesmi nacista LILI MARLEN, zbog koje je kuvar u Beogradu dobio otkaz! (VIDEO)

Originalno se zvala "Devojka pod fenjerom", a pevale su je Lale Andersen, El Šenton, a najpoznatiju verziju je izvela čuvena Marlen Ditrih

  • 24

Pesma "Lili Marlen" u Beogradu je prvi put emitovana 1941. godine, kada je nemačka vojska preuzela Radio Beograd. Oficir koji je upravljao stanicom, iz Beča je poneo nekoliko ploča s muzikom radi emitovanja, i među njima je bila "Lili Marlen", u izvedbi Lale Andersen.

ON JE SRPSKI HEROJ: Ovo je kuvar koji je dobio otkaz jer je Nemce sprečio da u Skadarliji pevaju "Lili Marlen" (FOTO)

Radio Beogradu, koji se čuo u celoj Evropi, stizala su pisma nemačkih vojnika s fronta, u kojima su molili da se pesma češće emituje u programu. Preko dugih talasa, emitovana je svake večeri u 21.55.

Vojnici stacionirani po Mediteranu, uključujući i nemačke odrede u Africi i britanske pripadnike Osme armije, redovno su podešavali svoje radio-prijemnike kako bi je čuli.

Tekst pesme napisao je nemački učitelj iz Hamburga Hans Lajp, kao mobilisani vojnik za vreme Prvog svetskog rata. Muziku je 1938. komponovao nemački kompozitor Norbert Šulce. Pesma govori o ljubavi i čežnji vojnika za svojom devojkom sa kojom se sastajao pod fenjerom pred ulazom kasarne, pre nego što je poslat daleko od rodnog mesta.

Originalno se zvala "Devojka pod fenjerom", a pevale su je Lale Andersen, El Šenton, a najpoznatiju verziju je izvela čuvena Marlen Ditrih.

Sporna pesma u Srbiji bila je simbol okupacije, što su mnogi reditelji koristili kao muzičku podlogu u ratnim filmovima. U kultnom ostvarenju Branka Baletića "Balkan ekspres", Toma Zdravković je u ulozi pevača ovu pesmu odbio da zapeva nemačkim oficirima.

Foto: Facebook/Marko Dragoljub Orelj, Wikipedia/Adrian Michael Foto: Facebook/Marko Dragoljub Orelj, Wikipedia/Adrian Michael

O fenomenu "Lili Marlen" film su 1981. godine snimili Zapadni Nemci. Pod nazivom "Lili Marlen" režirao ga je Rajner Verner Fazbinder, a glavnu ulogu igrala je Hana Šigula.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grobarnj

    9. decembar 2016 | 14:38

    Tako to treba.Pozdrav za kuvara.

  • Tomatinjo

    9. decembar 2016 | 21:04

    Može neka pesma da ina neko drugo poreklo ali pošto su je nacisti često i rado koristili oni su na nju tako udarili svoj pečat. Ona posle njih izaziva drugačije konotacije nego pre njih. Slično je i sa nacisvatikom koja je pre njih a i danas u nekim religijama i kulturama imala potpuno drugu simboliku. Pesma Lili Marlen je slično kao i nacisvastika posle nacista postala jedan od njihovih simbola.

  • Toda

    9. decembar 2016 | 14:08

    Zivio kuvar podrzavam ga u potpunosti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA