Četiri ključne stvari zbog kojih je Beograd prestonica turizma u ovom delu Evrope

Glavni grad je imao više od milion gostiju i dva miliona noćenja, što 2017. godinu čini rekordnom do sada

  • 1

Samo prošle godine Beograd je od turizma zaradio 750 miliona evra, uz više od milion gostiju i više od dva miliona noćenja, što 2017. godinu čini rekordnom do sada, poručio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali i naveo da turizam, uz IT sektor predstavlja najperspektivniju privrednu granu.

Mali: Beograđani će se voziti kao ljudi u svetskim metropolama (FOTO)

Foto: Tanjug/Tanja Valic

- Želimo ove godine da prvi put naši prihodi od turizma dostignu cifru od milijardu i to je cilj koji ćemo postići, jer je trend takav da je Beograd postao prestonica turizma u ovom delu Evrope, a iz meseca u mesec imamo sve više stranih gostiju - naglasio je Mali, obraćajući se na otvaranju ovogodišnjeg Sajma turizma.

NOVI HOTELI

U tom smislu, naveo je, ohrabruje broj novih hotela u Beogradu, uz podatak da ih je danas 95, dok ih je, kaže, 2014. godine bilo 67.

Ukazujući da su ulaganja u hotelsku industriju uvek dugoročna, što znači da investitori veruju u bolju perspektivu Beograda i Srbije, Mali je rekao da će sledeće nedelje biti otvoren hotel "Hilton", te podsetio da se grade "W" i Sent ridžis hotel.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Kako je dodao, uvođenje direktnog leta do Pekinga, a prethodno i do Njujorka, doprinelo je tome da Beograd postane “hub” regiona.

NAUTIČKI TURIZAM

Naveo je da Beograd, takođe, ima potencijal u nautičkom turizmu, te da sve veći broj brodova pristaje u Luku Beograd.

- Sve nam to daje za pravo da budemo optimisti - podvukao je gradonačelnik.

GONDOLE, PANORAMSKI TOČAK...

Kad je reč o obogaćivanju turističke ponude u Beogradu, Mali je podsetio da je u planu izgradnja gondola od Kalemegdana do Ušća, gde će biti postavljen panoramski točak, uz nastavak sređivanja fasada, pešačke zone…

Mali je naznačio da kroz turizam na najbolji način promovišemo grad i zemlju, te da je to, uz IT najperspektivnija grana i budućnost naše zemlje.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

To, dodao je, ne bi bilo moguće da Srbija nije stabilna i ekonomski jaka zemlja, zahvaljujući mudroj državnoj politici, te dodao da je mnogo urađeno na tome da se o turizmu, koji je bio zapostavljena industrija, danas priča u superlativima i da je turziam najperspektivniji i po pitanju prihoda i po pitanju promocije zemlje.

- Na nama je obaveza da budemo još bolji i posvetimo još više pažnje turizmu. Želim da se sledeće godine vidimo ovde ponovo i da pričamo o rekordima koje smo oborili - zaključio je Mali.

VIDEO: Siniša Mali za Telegraf o planovima za razvoj Beograda

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA