POSLE PISANJA TELEGRAFA: Renoviraju Dečje odeljenje Očne klinike!

- U pitanju je suma od oko 300.000 evra. To nije ogroman novac i može se pronaći iz nekih drugih izvora finansiranja - kaže direktor KCS Miljko Ristić. Pomažu i Srbi iz Norveške i Švedske

  • 0

KONAČNO! Direktor Kliničkog centra Srbije prof. dr Miljko Ristić najavio je da će radovi na rekonstrukciji Dečjeg odeljenja Klinike za očne bolesti, koje je u veoma lošem stanju, početi već naredne nedelje.

Takođe, za pomoć ovoj klinici zainteresovani su i Srbi iz Norveške i Švedske.

- Juče i danas imali smo razgovore s predstavnicima Ministarstva zdravlja, važno je da projekat za rekonstrukciju ovog odeljenja postoji i mislim da će već iduće nedelje moći da počnu radovi na Dečjem odeljenju Očne klinike - rekao je Ristić, prenosi Tanjug.

On je dodao da je, kao direktor KCS, poslao Ministarstvu zdravlja zahtev za hitnu rekonstrukciju kroz investicije u zdravstvu, a ministarka zdravlja je odgovorila da će hitno reagovati po tom pitanju.

- U pitanju je suma od oko 300.000 evra. To nije ogroman novac i može se pronaći iz nekih drugih izvora finansiranja - istakao je Ristić.

Podsetimo, Telegraf je prvi objavio potresnu priču o Dečjem odeljenju ove klinike, s fotografijama na kojima se vide trulež, vlaga i bube.

Naša priča, kao i fotografije objavljene na društvenoj mreži Fejsbuk, došle su i do Srba iz Norveške i Švedske, koji su takođe izrazili spremnost da pomognu.

Iz Norveške se javila Margita Gudmunskon, koja je rekla da je šokirana u kakvim se uslovima leče deca.

- Pomoći ćemo da se ovo odeljenje obnovi i da se naša deca leče u humanijim uslovima - najavila je ona.

BEZ RADOVA OD 1984, ZAHTEV ZA POMOĆ NA 20 ADRESA

Direktor Klinike za očne bolesti doc. dr Ivan Stefanović kazao je da su do sada uputili 20 zahteva na različite adrese da se ovaj problem reši. Čak je 2008. inspekcija Ministarstva zdravlja naložila da se hitno reši problem Dečjeg odeljenja, ali do sada ništa nije urađeno.

- Od kada smo se uselili u ove tri zgrade, 1984. godine, do danas ništa nije rađeno. Zahvaljujući donatorima povremeno su krečena odeljenja - rekao je Stefanović.

On je naveo da je glavni projekat rekonstrukcije dobijen kao donacija CIP-a i njima je izračunato da bi to koštalo oko 30 miliona dinara, a cela Očna klinika sa sve tri zgrade oko tri miliona evra. Stefanović je naglasio da uslovi jesu loši, ali da bez obzira na to ne manjka požrtvovanost i stručnost lekara i da je ovo najveća oftalmološka klinika u Srbiji, pa i šire.

U lošem stanju nije samo Klinika za očne bolesti, već je slična situacija i na Klinici za urologiju, Infektivnoj klinici, Klinici za pulmologiju. Direktor KCS kaže da za rešavanje svih tih problema nema dovoljno novca.

- Za 2013. godinu KCS ima na raspolaganju milion evra za nabavke neophodne opreme. To je na svaku radnu jedinicu, a ima ih 42, po dvadesetak hiljada evra i s tim novcem možete da okrečite prostorije i ništa više. Mogućnosti su ograničene - zaključio je Ristić.

(M. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA