2

Državljanstvo kroz investicije: Duško Knežević predlaže kiparski model i za Crnu Goru

Šta bi otvorilo nove mogućnosti za dinamičan rast malih ekonomija?

Predsednik Atlas Grupe i Mediteranskog univerziteta, Duško Knežević, smatra da bi uspostavljanje programa "državljanstvo kroz investicije" otvorilo nove mogućnosti za dinamičan rast, neohodan za održivi razvoj malih ekonomija, kao što je crnogorska.

Kako objašnjava za Tanjug, pozitivne modele implementacije programa "državljanstva kroz investicije" imamo u mediteranskim zemljama, članicama Evropske unije - Malti i Kipru.

- Oba primera ukazuju na otvaranje značajnih novih izvora finansiranja državnog budžeta malih mediteranskih ekonomija i programa koji su vitalni za dinamičan i održiv razvoj društva - navodi Knežević.

KIPAR KAO PRIMER

Prema njegovim rečima, procenjuje se da je Kipar od 2013. godine, kada je uveo program ekonomskog državljanstva, prihodovao četiri milijarde evra privlačenjem bogate svetske klijentele koja traži nove mogućnosti globalnog razvoja poslovanja.

- Kipar omogućava stranim državljanima državljanstvo kroz investicije u nekretnine od dva miliona evra ili kupovinu državnih akcija i udela u kiparskim kompanijama u vrednosti od 2,5 miliona eura. Na ovaj način značajno je podignuta vrednost nekretnina i obezbeđeni su novi izvori finansiranja državnog budžeta i ekonomije - kaže Knežević.

Dodaje da Individualni Investitorski Program, pod kojim se realizuje program ekonomskog državljanstva na Malti, zahteva od stranih državljana minimalnu investiciju od 880. 000 evra, od kojih većina ide u Malteški Nacionalni Razvojni Fond, koji finansira zdravstvo, obrazovanje i otvaranje novih radnih mesta.

- Uz to, dio sredstava podrazumijeva investicije u državne obveznice i posedovanje ili zakup nekretnina. Procene su Centralne banke Malte da ovaj program već učestvuje sa 2,5 odsto u bruto domaćem proizvodu (BDP) i da doprinosi godišnjem rastu vrijednosti nekretnina od 7,0 procenata - napominje sagovornik Tanjuga.

Foto: Promo

KINU NAPUSTILO 90.000 MILIONERA

Smatra da geopolitička situacija na Bliskom istoku, kao i želja brzorastućeg staleža azijskih milionera za evropskim i zapadnim tržištima doprinosi rastu bogate imigracije, i da sve to otvara mogućnost Crnoj Gori da sa kvalitetnim programom državljanstva kroz investicije privuče sveže fondove za postojeću ekonomiju, ali i jedinstveni ljudski kapital koji može omogućiti razvoj novih oblika poslovanja.

- Samo za Kinu podaci pokazuju da je više od 90.000 milionera napustilo ovu zemlje u periodu između 2000. i 2014, a da blizu 50 posto postojećih planira da napusti zemlju u periodu od pet godina - ukazuje on.

SAD, Kanada i Australija su, kako primećuje, glavne destinacije emigracije bogatih Kineza, a kvalitet života, kvalitet životne sredine i obrazovanja su ključni faktori pri izboru.

- Crna Gora kao mediteranska i evropska zemlja, sa dosta očuvanom životnom sredinom i već prisutnim kineskim investicijama i konkurentnim poreskim sistemom može naći prostora za privlačenje bogatih kineskih imigranata - ocenjuje Knežević.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je da se radi na specijalizovanoj instituciji za ovaj projekat, kao i na licenciranju kompanija, advokatskih kancelarija i konsultanata koji bi se bavili promocijom i implementacijom programa.

Kao primer navodi Kanadu, koja je jedan od lidera u privlačenju ljudskog i ekonomskog kapitala kroz imigracione programe, koja ima posebno Ministarstvo za građanstvo, imigracije i multikulturalizam.

- Uz sve ovo, navedeno pozicioniranje u kontekstu državljana sveta može biti značajna dodatna vrednost nacionalnom brendu, posebno iz aspekta turizma i privlačenja novih investicija, vitalnih kategorija naše ekonomije.

Knežević na kraju naglašava da takav program ne bi podrazumevao hiljade ili desetine hiljada stranaca, koji bi "zapljusnuli" Crnu Goru, već bi se njihov broj merio stotinama proverenih, kvalitetnih stranih investitora, kao i da se primena programa ekonomskog državljanstva može ograničiti na određeni broj godina.

(Tanjug)

Tagovi: Atlas Grupa, Crna Gora, Duško Knežević

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (2)
Poređaj komentare:
  • T
    Tomatinjo

    To je rasporodaja državne i privatne imovine ali na mala vrata. Zašto investicja nema u prouzvodnju i infrastrukturu? Treba stvarati nove proizvode i usluge a ne raskrčmiti postojeċe resurse. Oni koji to zagovaraju žele se zapravo ugraditi sa svojom provizijom.

  • A
    ATIMUS

    Lukavi li su crnjosi

Na jugu je cena kvadrata ubedljivo najjeftinija, a samo jedan tip stanova ide "kao alva"

Bogoljub Karić na svetskom skupu građevinara u Beču (FOTO)

MMF nije Srbiji odobrio aranžman „čuvarkuća”

Razgovaraću sa premijerkom o načinu za povećanja penzija tako da svi penzioneri budu zadovoljni: Vučić na sastanku sa delegacijom MMF-a (FOTO)

Srpske maline zaražene opasnim virusom vraćene sa mađarske granice

Ipak se ukida roming za zemlje Zapadnog Balkana: Proces će se odvijati u dve faze

U Srbiji može da se štedi i u jenima, krunama i rubljama: Evo da li se to isplati i kolike su kamate

Šta to koči Srbe da dizelaše zamene hibridima i električnim automobilima i koliko ih ima u našoj zemlji uopšte?

Brža, jednostavna procedura i transparentna ponuda dinarskih keš kredita

Raiffeisen banka poziva sve startap kompanije da uzmu učešće u "Elevator Lab Challenge" projektu, u organizaciji Raiffeisen Bank International-a

Besplatni priručnik: Kako trgovati cenom bitkoina

Vranje, Niš i Kraljevo pripremili lokacije za stanove od 500 evra po kvadratu: U avgustu kreće izgradnja, 2020. useljavanje

Umesto na 6, sve na jednom mestu: Upis nekretnine u katastar prelazi kod notara, a evo koliko će vas to koštati

Rast BDP ove godine između 3,8 i 4 odsto, do kraja godine javni dug bi mogao da ide i ispod 50 odsto

Najvažniji zakon o internetu stupa na snagu 25. maja: Kako će to uticati na sve u Srbiji koji ga koriste?

Na igre na sreću Srbi troše milijarde dinara, a evo u koje se najviše nadaju da će ih pretvoriti u milionere

Na 85. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu UniCredit Banka predstavila specijalnu ponudu za kreditiranje

Tri scenarija za veće penzije - u jedan Srbi polažu sve nade

Proverili smo da li je tabela koja je razbesnela građane istinita: Koliko se zaista često rade tehnički pregledi vozila u svetu?

Dinarski keš kredit do 3 miliona dinara sa fiksnom kamatnom stopom i manjom ratom, za sve što nam je važno

Vodič kroz Beogradsku berzu: Sve o kupovini i prodaji akcija, brokerima i načinu kako neki zarade prosečnu platu (DETALJNA PROCEDURA)

Zabrana koja stupa na snagu jula 2019. godine mogla bi drastično da promeni sisteme plaćanja kešom u celom svetu

Ako želite da započnete biznis i imate ideju, država će vam pomoći na ova 3 načina

Kineska kompanija Hajsens namerava da preuzme sve akcije Gorenja

KVIZ: Proverite koliko biste bili uspešni na berzi

Više od 70 odsto penzionera u tom slučaju ne bi dobilo ništa: Vučić objasnio šta znači zahtev MMF-a za povećanje penzija

Projekat vredan 4,7 miliona evra donosi velike promene u poljoprivredi: Brnabić i Mirović obišli kanal za navodnjavanje kod Subotice (FOTO)

2018. godine još smo bliže svetskoj ekonomiji: Digitalne inovacije u bankarstvu oblikuju rast u Centralnoj i Istočnoj Evropi

MMF za ukidanje kriznih mera za penzionere

Razbijamo ekonomski mit: Ko je zapravo najveća svetska sila?

Big Pizza i Caribic dobijaju najžešću konkurenciju: Stiže američki gigant Domino's u Srbiju

"United grupa" ulaže 600 miliona evra u Jugoistočnu Evropu

Da li ste izmirili ovu obavezu? Za to imate jos samo 5 dana

Uzgajanje kunića je unosan biznis: Zarada po zecu od 3 kilograma je 3 evra, a evo koliko malih donese jedna ženka

Kineska kompanija "Hajsens" kupuje Gorenje

Zašto je samo jedna žena na srpskim novčanicama? (PREDLOZI ZA 300, 3000 I 4000 DINARA I ANKETA)

Evo šta možete da uradite ako niste zadovoljni svojim upravnikom zgrade

Evro ili dinar - da li Srbija treba da uvede evropsku valutu?

Novi dizel skandal: Sada je Audi na udaru

Ovi mali trikovi smanjiće vam račune za 27 odsto, treba samo da promenite nekoliko navika

Elektronsko plaćanje poreza: Do kraja godine moći ćete jednim klikom da izmirite obaveze

Posle dve porodice, švajcarac na sudu pobedila i prva firma