2

Državljanstvo kroz investicije: Duško Knežević predlaže kiparski model i za Crnu Goru

Šta bi otvorilo nove mogućnosti za dinamičan rast malih ekonomija?

Predsednik Atlas Grupe i Mediteranskog univerziteta, Duško Knežević, smatra da bi uspostavljanje programa "državljanstvo kroz investicije" otvorilo nove mogućnosti za dinamičan rast, neohodan za održivi razvoj malih ekonomija, kao što je crnogorska.

Kako objašnjava za Tanjug, pozitivne modele implementacije programa "državljanstva kroz investicije" imamo u mediteranskim zemljama, članicama Evropske unije - Malti i Kipru.

- Oba primera ukazuju na otvaranje značajnih novih izvora finansiranja državnog budžeta malih mediteranskih ekonomija i programa koji su vitalni za dinamičan i održiv razvoj društva - navodi Knežević.

KIPAR KAO PRIMER

Prema njegovim rečima, procenjuje se da je Kipar od 2013. godine, kada je uveo program ekonomskog državljanstva, prihodovao četiri milijarde evra privlačenjem bogate svetske klijentele koja traži nove mogućnosti globalnog razvoja poslovanja.

- Kipar omogućava stranim državljanima državljanstvo kroz investicije u nekretnine od dva miliona evra ili kupovinu državnih akcija i udela u kiparskim kompanijama u vrednosti od 2,5 miliona eura. Na ovaj način značajno je podignuta vrednost nekretnina i obezbeđeni su novi izvori finansiranja državnog budžeta i ekonomije - kaže Knežević.

Dodaje da Individualni Investitorski Program, pod kojim se realizuje program ekonomskog državljanstva na Malti, zahteva od stranih državljana minimalnu investiciju od 880. 000 evra, od kojih većina ide u Malteški Nacionalni Razvojni Fond, koji finansira zdravstvo, obrazovanje i otvaranje novih radnih mesta.

- Uz to, dio sredstava podrazumijeva investicije u državne obveznice i posedovanje ili zakup nekretnina. Procene su Centralne banke Malte da ovaj program već učestvuje sa 2,5 odsto u bruto domaćem proizvodu (BDP) i da doprinosi godišnjem rastu vrijednosti nekretnina od 7,0 procenata - napominje sagovornik Tanjuga.

Foto: Promo

KINU NAPUSTILO 90.000 MILIONERA

Smatra da geopolitička situacija na Bliskom istoku, kao i želja brzorastućeg staleža azijskih milionera za evropskim i zapadnim tržištima doprinosi rastu bogate imigracije, i da sve to otvara mogućnost Crnoj Gori da sa kvalitetnim programom državljanstva kroz investicije privuče sveže fondove za postojeću ekonomiju, ali i jedinstveni ljudski kapital koji može omogućiti razvoj novih oblika poslovanja.

- Samo za Kinu podaci pokazuju da je više od 90.000 milionera napustilo ovu zemlje u periodu između 2000. i 2014, a da blizu 50 posto postojećih planira da napusti zemlju u periodu od pet godina - ukazuje on.

SAD, Kanada i Australija su, kako primećuje, glavne destinacije emigracije bogatih Kineza, a kvalitet života, kvalitet životne sredine i obrazovanja su ključni faktori pri izboru.

- Crna Gora kao mediteranska i evropska zemlja, sa dosta očuvanom životnom sredinom i već prisutnim kineskim investicijama i konkurentnim poreskim sistemom može naći prostora za privlačenje bogatih kineskih imigranata - ocenjuje Knežević.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je da se radi na specijalizovanoj instituciji za ovaj projekat, kao i na licenciranju kompanija, advokatskih kancelarija i konsultanata koji bi se bavili promocijom i implementacijom programa.

Kao primer navodi Kanadu, koja je jedan od lidera u privlačenju ljudskog i ekonomskog kapitala kroz imigracione programe, koja ima posebno Ministarstvo za građanstvo, imigracije i multikulturalizam.

- Uz sve ovo, navedeno pozicioniranje u kontekstu državljana sveta može biti značajna dodatna vrednost nacionalnom brendu, posebno iz aspekta turizma i privlačenja novih investicija, vitalnih kategorija naše ekonomije.

Knežević na kraju naglašava da takav program ne bi podrazumevao hiljade ili desetine hiljada stranaca, koji bi "zapljusnuli" Crnu Goru, već bi se njihov broj merio stotinama proverenih, kvalitetnih stranih investitora, kao i da se primena programa ekonomskog državljanstva može ograničiti na određeni broj godina.

(Tanjug)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: dusko-knezevic atlas-grupa crna-gora
Najnoviji komentari
  • T
    Tomatinjo

    To je rasporodaja državne i privatne imovine ali na mala vrata. Zašto investicja nema u prouzvodnju i infrastrukturu? Treba stvarati nove proizvode i usluge a ne raskrčmiti postojeċe resurse. Oni koji to zagovaraju žele se zapravo ugraditi sa svojom provizijom.

  • A
    ATIMUS

    Lukavi li su crnjosi

Nastavlja se izgradnja ratne pruge Valjevo - Loznica: Mihajlović najavila i početak radova na Fruškogorskom koridoru (FOTO)

Srbija je pretrpela štetu veću od 5 milijardi evra: Uzrok su klimatske promene!

Addiko Banka prva na tržištu Srbije predstavlja jedinstveni proizvod - "GO digital" račun

Tabaković: Premija rizika zemlje na istorijski niskom nivou

Dobitak Komercijalne banke u prvih 10 meseci oko 56 miliona evra

Šta će biti s Komercijalnom bankom: Ovo su najnovije informacije

Dodatna šansa za potencijalne koncesionare: Produžen rok za ponude za Aerodrom "Nikola Tesla"

Komercijana banka lider, paušalne informacije štete svima

3 ponuđača: Komercijalnu banku žele Turci, Mađari i Kostić

Predlog budžeta je trebalo da bude u Skupštini do 1. novembra: Evo zašto kasni

VAŽNO: Još samo 3 dana za plaćanje četvrte rate poreza na imovinu za 2017. godinu!

Postoje podaci koje banka ni slučajno ne sme da vam traži! Ove dve stvari su strogo zabranjene

Dobra vest: Javni dug Srbije u septembru je manji za 720 miliona evra

U SRBIJU ULOŽENO 8 MILIJARDI EVRA U PRETHODNIH 5 GODINA! Brnabić: Uspeli smo da smanjimo javni dug i preokrenemo situaciju

SJAJNA VEST: Srpski budžet u plusu na kraju godine

Srpski ministar finansija se oglasio o rajskim papirima: "Pratimo šta se dešava"

Sjajan dogovor MMF i Vlade: Povećanje plata i penzija u 2018.

Novčanice od 20 evra u Crnoj Gori dobro proverite: Masovna pojava falsifikata, ima i drugih evra koji su lažni! Evo koji su

Vučić danas sa predstavnicima MMF-a: Nastavlja se jak ekonomski napredak (FOTO)

Penzioneri dobili po 5.000 dinara pomoći, a čeka ih još novca. Evo kada stiže nova uplata!

Direktorka "Pošta Srbije": Blokira nas grupa neodgovornih ljudi, dok preduzeće ima dobit od 1,7 milijardi dinara

Vojvođanska banka predstavila prvi izveštaj o održivom poslovanju

Poskupljenje goriva može da se odrazi čak i na plate: Evo za koliko skaču cene!

Neaktivan račun trajno pravi minus i može da vas košta čitavo bogatstvo!

Ova lekovita biljka donosi zaradu od 3.000 evra, a sve što vam treba je pola hektara zemlje, i malo strpljenja!

Dobar dan za sve penzionere: Stigla pomoć od 5.000 dinara, isplata počela jutros

Ako ste na ovom spisku, sutra dobijate 5.000 dinara od države!

Evropljanke od danas do kraja godine rade besplatno, a za to postoji jedno jako objašnjenje!

Kako da zatvorite račun u banci koji vam više ne treba? I koliko to košta

Gorivo poskupljuje već sledeće nedelje! Evo za koliko skače litar