Ratovi će se voditi zbog RIBE

Kineski ribari često ilegalno ulaze u ribolovne vode drugih zemalja

  • 5

Istorija beleži mnoge ratove zbog prirodnih resursa, bilo da se radi o šećeru, začinima, mineralima, opijumu, a sada je na red došla i riba. Poslednjih decenija došlo je do pada polovine globalnih zaliha ribe u morima i okeanima, što predstavlja sve veću i egzistencijalnu pretnju za oko milijardu ljudi, koji se širom sveta oslanjaju na morske plodove, kao svoj primarni izvor proteina.

Za 20 godina ćemo se boriti zbog vode i hrane: Mračne prognoze i 10 scenarija za svet pred kojima žmurimo (VIDEO)

Nijedna druga zemlja nije zabrinuta zbog praznih okeana koliko Kina, čiji stanovnici jedu dvostruko više ribe od globalnog proseka.

Peking je, takođe, najveći svetski izvoznik ribe i ima 14 miliona ribara u sektoru, koji ostvaruju prihode od milijarde dolara godišnje, navodi Washington Post.

Kineska vlada godišnje daje stotine miliona dolara za subvencionisanje ribarskih flota na dalekim vodama. Međutim, njihovi ribari često ilegalno ulaze u ribolovne vode drugih zemalja, a prenosi agroklub.rs.

"Napadnute" zemlje itekako reaguju. Tako su u Indoneziji proterali stotine kineskih plovila, koji ilegalno love u njihovim vodama.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Argentina je prošle godine potopila jedan kineski brod u svojim vodama, Južna Afrika se sukobljava s Pekingom, a nedavno je Ekvador pozvao kineskog ambasadora da osudi kinesko ribarstvo u ekvadorskoj pomorskoj teritoriji, nakon što su ilegalcima zaplenili 3.000 tona nezakonito ulovljene ribe.

SAD bi mogle biti sledeće, jer kineski brodovi sve više prilaze i nijhovim vodama, pa se američka mornarica priprema za povećanje svoje uloge.

Osim ovoga problema, dolazi i do transnacionalnih zločina, gde su ribari često uključeni u krijumčarenje oružja ili droge.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • čarls bronson

    21. septembar 2017 | 21:44

    Odavno se vode bitke zbog riba . Doduše dvomogih .

  • Milan

    23. septembar 2017 | 09:09

    Jos od Jelene Trojanske se bitke vode zbog ribe....

  • Jelka

    22. septembar 2017 | 15:34

    Bilo bi korisno, da i mi jedemo vise ribe. Ispred ribarnica su redovi samo kada su postovi, inace se riba u proseku jede premalo. Nas nsrod najvise voli prasetinu, ako ima para, naravno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA