U ovom selu postoji samo jedna kuća i u njoj živi ona sama: Baka Jolanda (98) je rođena u Italiji, živela je u Jugoslaviji, a ovde je dočekala starost (FOTO)

Hrvatski razume, ali ga ne govori, samo pokoju reč

  • 2

Simpatična, pričljiva starica Jolanda Flego jedina je stanovnica sela Flegi u Istri ispod Grožnjana, a celo selo, u koje se udala 1948. godine, čini jedna, i to njena kuća.

Snimak hapšenja mladića u Splitu koji je umro nakon što je progutao kesicu marihuane (VIDEO)

Jolanda u krugu od dva kilometra nema komšiju, a samoća, koja joj je svakodnevni saputnik, ne predstavlja joj poblem. Ima sestrića i sestričinu koji su joj, kaže, od velike pomoći.

Svako jutro oko šest sati Jolanda Flego je na nogama. Kuva kafu i obavlja higijenu, ali već poslednjih sedam godina, otkad joj je umro suprug Angelo, nema kome da kaže 'dobro jutro', osim idiličnoj istarskoj prirodi grožnjanskog kraja koja je okružuje.

Foto: Jasmina Sarić Čedić/24sata.hr

Sestrić i sestričina joj donose sve potrebne namirnice i pomažu joj oko uređenja okućnice koja je puna zelenila i cveća. Do pre nekoliko godina vremešna Jolanda svaki dan je išla peške na misu u Grožnjan koji je udaljen tri kilometra. Poslednji put se do gradića popela pre dve godine, na praznik Svih Svetih.

Foto: Jasmina Sarić Čedić/24sata.hr

Sad je, kaže, noge slabije služe, pa iz kuće nigde ne odlazi. Čak ni lekaru kod kojeg nije bila već osam godina. Srećna je, priča, što je zdravlje služi, a jednom u mesec dana dođe i patronažna sestra koja joj izmeri pritisak ili po potrebi izvadi krv. A sve unutar kuće Jolanda i dalje radi sama - čisti, kuva, pere veš. Rođena je davne 1928, pod okupacijom Italije, pa je jezik kojim se služi isključivo italijanski. Hrvatski razume, ali ga ne govori, samo pokoju reč.

Foto: Jasmina Sarić Čedić/24sata.hr

- Nekad nas je ovde bilo petoro. Suprug, njegove dve sestre i brat i ja. Rodila sam i sina, ali je umro sa 18 godina. Imali smo veliko domaćinstvo, mnogo zemlje i veliki vrt, radili smo od jutra do mraka. Danas je moj vrt u Buzetu u Plodinama, uz smeh kaže druželjubiva starica čija penzija iznosi 650 kuna (10.000 dinara), pa bez pomoći rodbine ne bi mogla da preživi.

Foto: Jasmina Sarić Čedić/24sata.hr

Ekipa hrvatskog "24.sata" sa ovom naizgled usamljenom bakon napravila je priču, ali su odmah primetili da ima lepu frizuru i sveže obojenu kosu, za šta je zaslužna njena sestra koja iz Trsta donese farbu te je sestričina sređuje. Često se smeje i vesela je, a na pitanje da li joj je ikad dosadno, odmahuje glavom.

Foto: Jasmina Sarić Čedić/24sata.hr

- Kada mi samoća postane teška, upalim televizor koji sam dobila od sestre za rođendan i rado gledam filmove i zabavni program. Politiku preskačem. Ne zanima me - jasna je ova draga ženica koja je rođena za vreme Italije, veći deo života provela u Jugoslaviji i starost je dočekala u Hrvatskoj.

(Telegraf.rs/ www.24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA