≫ 

Zašto se Balkanci samoubijaju tokom praznika? Slučajevi iz Srbije i Bosne potresli region, a ovo su mogući razlozi za radikalan korak

Slučajevi samoubistva koji su potresli region tokom proteklih nekoliko dana desili su se u Bosni i u Srbiji

  • 5

Često se može čuti da su praznici vreme kada dolazi do pojave povećanog broja samoubistava. Takvo nepisano pravilo se može primeniti na ceo svet, ali i na balkanske zemlje, a donekle dokaz za ovakvu tvrdnju jesu novogodišnji praznici koji su za nama.

Tokom tih dana smo bili u prilici da pročitamo da su se u i kod nas, ali i u regionu događala samoubistva. Zašto se to dešava, šta je razlog koji nekoga može da natera da baš u najradosnijem periodu godine sebi oduzme život, Telegraf.rs je pitao za komentar Šibul Aleksandra, psihologa i psihoterapeuta.

On nam je rekao da baš i nema pravila u koje doba godine će se samoubistvo desiti, ali da se tokom praznika najviše dešavaju zbog razlike u raspoloženjima ljudi. Kod osobe koja odluči da sebi oduzme život, upravo to može da bude okidač. Dok su drugi srećni, ona postaje sve više depresivna i tada dolazi do promene ličnosti.

Šta je čekao do danas? To je trebalo da uradi pre nego što je usmrtio nevino dete i ženu: Za monstruma, koji je pokušao da se ubije, nema sažaljenja i samilosti

Navodi da razlog može biti i trenutna kriza, odsustvo nade ali i nedostatak bliskosti. Takođe ističe da se takva odluka ne donosi u trenutku već se planira ranije.

Slučajevi samoubistva koji su potresli region tokom proteklih nekoliko dana desili su se u Bosni i u Srbiji.

Foto: Profimedia

Samoubistvo stare osobe bombom

Štićenik Doma za stare i iznemogle osobe u Goraždu Hašim Redžić (89) juče oko 12.40 sati počinio je samoubistvo aktiviranjem ručne bombe u kupatilu ove ustanove. Zaposleni su u šoku i neverici, jer radilo se o jednom od omiljenih stanara Doma, učesniku narodnooslobodilačkog rata, prvoborcu sa Sutjeske.

- Pre neku noć smo bili ovde, na skromnoj svečanosti povodom novogodišnjih praznika, pa smo mu ujutru čestitali Novu godinu, tako da nas je ovo šokiralo. Žao nam je, jer radi se o čoveku koji je bio istorija, tako da smo potreseni kao da nam je bio član porodice - rekao je direktor Doma za stare i iznemogle osobe Safet Bajrović.

Uviđaj su obavili pripadnici MUP-a BPK Goražde, a prema rečima glavnog kantonalnog tužioca Mirsada Bilajca, nema potrebe za otvaranjem istrage o ovom događaju, piše Avaz.ba.

Foto: avaz.ba

- Prema informacijama koje imamo u ovom trenutku, Redžić je sačekao da ostali izađu iz kupatila, troje je bilo s njim u sobi, ušao je unutra i aktivirao bombu. Nije bilo nikakvih indicija da će počiniti tako nešto, a kako nema sumnji da se radi o krivičnom delu, obdukcija neće biti naložena - kaže Bilajac.

Nije poznato na koji je način nabavio eksplozivno sredstvo, ali radi se o ustanovi otvorenog tipa. Redžić je u Domu bio smešten u poslednjih nekoliko godina. Redžić se kao dečak priključio partizanima, preživeo i ofanzivu na Sutjesci, a u poslednjem ratu izbegao je iz Rogatice, gde je do tada živeo.

Foto-Ilustracija: Profimedia/Alamy, Tanjug/AP

Pripadnici policije u RS-u su sinoć iz reka izvukli i spasili petoro ljudi

Pripadnici policije u Gradišci su sinoć u 21.45 sati brzom intervencijom iz korita reke Save izvukli Gorana Đurđevića (1979.), koji je pokušao samoubistvo, potvrđeno je Feni U MUPRS-a.

Petnaest minuta iza ponoći policajac Slađan Dačić (1990.), koji radi u Jedinici za podršku Uprave za obezbeđenje ličnosti i objekata u Banjaluci iz reke Sane u Prijedoru je spasio N.M. (1996.) koji je verovatno pokušao samoubistvo.

Policajac skočio u hladnu Sanu i spasio sugrađanina. Foto: Nezavisne novine

On u to vreme nije bio na dužnosti. Videvši da je mladić skočilo, Slađan Dačić koji je u tom momentu prolazio vozilom, skočio u Sanu i oko 200m nizvodno, izvukao N.M. iz reke, kojem je potom ukazana medicinska pomoć.

Mladić presudio sebi vešanjem?

Na lokalitetu "Bostanu" kod Livna 31. decembra prošle godine pronađeno je telo nestalog 28-godišnjeg Amera Sitnića iz Livna, potvrdio je portparol MUP Livanjskog kantona Ivica Vrdoljak.

Obdukcija je obavljena 2. januara, nakon čega će se znati tačan uzrok smrti. Kako Srna nezvanično saznaje, najverovatnije je reč o samoubistvu. Sitnić je živio u Sarajevu, a u Livnu je bio u poseti majci. Prema informacijama MUP Livanjskog kantona, najverovatnije je reč o samoubistvu vešanjem.

- Prema obavljenom uviđaju, najverovatnije se radi o samoubistvu vešanjem, a u blizini tela je pronađen i automobil nastradalog koji je prevezen do MUP zbog veštačenja. Slučaj je sada u nadležnosti dežurnog tužioca i čeka se obdukcija kako bi se utvrdio uzrok smrti - kazao je Vrdoljak.

Foto: pixabay.com

Monstrum iz Rakovice izvršio samoubistvo u zatvoru

Marko Nikolić se ubio u Centralnom zatvoru tako što je sebi prerezao vrat. On je preminuo 30. decembra prošle godine u Urgentnom centru.

Nikolić je pošto je pokušao da se ubije hitno prevezen u Urgentni centar. Lekari su ga odmah podvrgli operaciji koja je trajala nekoliko sati. Nakon završene intervencije, negde pre 20 časova, prebačen je na Odeljenje intezivne nege, gde je i proveo svoje poslednje sate. On je polomio parče stakla sa ogledala u kupatilu sobe u Centralnom zatvoru, i prerezao sebi vrat.

Da podsetimo, on je 12. jula u Centar za socijalni rad doveo sina Mihaila, koji je taj dan proveo sa njim, da ga vrati majci Maji Đorđević. Sina je doveo u maltene besvesnom stanju i sa penom u ustima.

Dete je tresnuo o pod i udavio ga, a zatim je na parkingu ispred Centra za socijalni rad u Rakovici izbo nožem i majku svog deteta.

Foto: Facebook/Maja Đorđević, Srpski telegraf, Telegraf.ts

Beograđanin pretukao ženu i dete pa skočio sa zgrade

D. S. sa Novog Beograda koji je skočio sa petog sprata nakon što je pretukao ženu i dete, preminuo je u bolnici.

Podsetimo, Hitna pomoć je u utorak oko 20.30 časova dobila poziv da se muškarac bacio sa petog sprata i hitno ga prevezla u bolnicu. Uprkos naporima lekara, on je preminuo danas u Urgentnom centru.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Daljinac

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    3. januar 2018 | 14:59

    Tuga za sve ove zrtve samoubistva. A onaj prvoborac I ratnik sa Sutjeske eto sta je docekao. Nisu ga ubili Nemci, ustase, cetnici......ali ga proterale komsije iz njegovog stana I mesta.

  • Prvi Hrvatski Redarstvenik

    3. januar 2018 | 14:21

    Obični ljudi-radnici iz RH imaju mogućnost slobode zaposlenje van zemlje. Ne moraju slušati laži i trpjeti kraduckanja i krađe političara,koji ih predstavljaju.Ista mogućnost nije ostavljena ljudima u BiH i Srbiji, pa ostaju da se guše u istim problemima.Ne vidjevši izlaske iz toga mnogi odaju se kocki,alkoholu i drogama i dr. porocima. Te radnje najviše ostavljaju traga na obitelji i susjede, gdje su ozbiljno narušavaju odnosi.Navedeni je najveći razlog povećanja suicida u BiH i Srbiji.

  • Jeretik

    3. januar 2018 | 19:47

    Pa na kraju godine se pravi bilans , to je to .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA