≫ 

Šta je u filmu o srpskoj devojčici "Srbenka" koji otkriva "drugu stranu Hrvatske"? (FOTO)

Film Nebojše Slijepčevića "Srbenka" proglašen je dokumentarcem godine u Kanu

  • 1
Film koji je osvojio nagradu u Kanu Foto: promo

Hrvatski film "Srbenka" govori o 12-godišnjoj srpskoj devojčici Nini i pokazuje kako mladi pripadnici etničkih manjina tumače ratnu prošlost zemlje. Film se bavi temama nacionalizma i ksenofobije, odnosno posmatra uticaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote prvenstveno dece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj u godinama nakon završetka oružanih sukoba u Hrvatskoj.

- Jednom sam pitala mamu, pošto nisam znala tačnu reč za Srbina, da li sam ja Srbenka? Počela sam da plačem jer sam do sedme godine smatrala sebe Hrvaticom - kaže između ostalog devojčica Nina u filmu Nebojše Slijepčevića "Srbenka", koji je proglašen dokumentarcem godine u Kanu.

Naseru Oriću ukinuta oslobađajuća presuda

O dobitniku je odlučivao žiri sastavljen od članova sedam prestižnih filmskih festivala Evrope koji su okupljeni u dokumentarnu alijansu.

Članovi žirija su se složili da je reč o vrlo važnoj ali istovremeno univerzalnoj priči o ličnoj i kolektivnoj nepravdi koju sa sobom nosimo kao teško breme, te o pokušaju izražavanja tog osećanja kroz ograničen, a opet moćan umetnički doživljaj.

Srbenka, inače, prati pripreme i probe za predstavu "Aleksandra Zec" Olivera Frljića, u produkciji HKD Teatra iz Rijeke.

Pozorišne probe ubrzo prerastaju u kolektivnu psihoterapiju za sve uključene, a 12-godišnjoj glumici Nini se čini kao da se rat nikada nije završio.

Film se bavi temama nacionalizma i ksenofobije, odnosno posmatra uticaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote prvenstveno dece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj u godinama nakon završetka oružanih sukoba u Hrvatskoj.

Za nagradu "Dok alijanse" Srbenka je nominovana kao kandidat filmskog festivala "Visions du rel" na kojem je taj film dobio i posebno priznanje žirija.

Svoju hrvatsku premijeru imaće na Filmskom festivalu u Motovunu u julu, a nakon leta odlazi u redovnu bioskopsku distribuciju.

(Telegraf.rs/rts.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Komšije

    5. jun 2018 | 00:31

    Hrvati zašto lažete da je Srbija kriva za sve? Ovo je još jedan u nizu antisrpskih filmova sa iskrivljenom istinom u vašu korist.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA