VLADA S DIPLOMOM JEJLA: Ovo su Vučićevi ministri s jednog od najboljih univerziteta na svetu!

Univerzitet u Jejlu spada među najčuvenije svetske univerzitete, a njegove diplome poneli su Bil i Hilari Klinton, kao i Džordž Buš i junior i senior. Pogledajte ko je iz aktuelnog saziva Vlade pohađao ovu poznatu školu

  • 13

Premijer Aleksandar Vučić dobio je ubedljivu podršku za svoj kabinet u Skupštini Srbije, a odmah potom je Vlada krenula s radom i održala prvu sednicu. Međutim, ono što upada u oči kad se pogleda novi sastav Vlade je da ima puno nestranačkih ministara, stručnjaka, naučnika, ali i dva ministra s prestižnom diplomom Univerziteta Jejl!

Prvi i najpoznatiji diplomac s Jejla, Lazar Krstić, i u ovoj Vladi nalazi se na čelu ministra finansija. Diplomirao je s ocenom “magna cum laude” matematiku i etiku, politiku i ekonomiju 2007. na Jejlu. Mediji su pisali da je među 5.000 kolega bio proglašen za najperspektivnijeg.

Osvajao je više nagrada iz matematike, a dobitnik je i nekoliko naučno-istraživačkih stipendija na temu ekonomske tranzicije u zemljama srednje i istočne Evrope, uključujući i jednosemestralni studijski boravak u Berlinu. Radio je u firmi “Mekinzi” (McKinsey & Company ) u Njujorku, počev od 2007. gde je za manje od pet godina napredovao od mesta poslovnog analitičara do pozicije mlađeg partnera.

Bavio se projektima iz oblasti finansija, energetike i trgovine, s akcentom na strategiji, korporativnom upravljanju i restrukturiranju, a tokom studija bio je asistent finansijskog menadžera Departmana za razvoj Univerziteta Jejl, takođe i kao asistent na Departmanu za matematiku na predmetima algebre i analize.

Izvesno vreme usavršavao se na praksi u vodećem investicionom fondu Bridgewater Associates u SAD. Učestvovao je i predavao na seminarima matematike i liderstva u Petnici, Izraelu i u SAD. Bio je dobitnik je jednog od počasnh pasoša Republike Srbije na predlog tadašnjeg potpredsednika vlade Božidara Ðelića, zbog uspeha postignutih u inostranstvu.

Na Jejlu je bio jedan od osnivaca Društva evropskih studenata, a u medijima se pominjalo da je bio primljen u bratstvo “Delta Kapa Epsilon”, čiji su članovi svojevremeno bili i americki predsednici – sin i otac Džordž Buš. Osim njih, tu su se školovali i Džerald Ford i Bil Klinton.

Krstić je rođen je u Nišu 1984, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju “Bora Stanković”, i to kao đak generacije, da bi potom bio primljen je na prestižni americki univerzitet, gde je dobio stipendiju za školovanje.

Drugi "diplomac" i ekspert s Jejla je potpredsednik i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, koju je Vučić želeo u Nemanjinoj još prilikom rekonstrukcije prethodne vlade.

Kori Udovički je rođena decembra 1961. u La Pazu u Boliviji. Otac Lazar je španski borac, general i diplomata, a majka Nina potiče iz uticajne bolivijske porodice. Njen ujak Gonsalo Sančez de Losada, bolivijski političar i biznismen, bio je izvesno vreme i predsednik te zemlje.

Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 1984, a tokom studija se bavila novinarstvom. Magistrirala je i doktorirala na Jejlu 1999. godine.

Univerzitet u Jejlu jedan je od najboljih svetskih univerziteta, a njegove diplome poneli su Bil i Hilari Klinton, kao i Džordž Buš i junior i senior.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LALA

    28. april 2014 | 19:24

    Ako ga je Bus i Klinton zavrsio onda mora da je zdravo težak

  • njegon

    28. april 2014 | 21:26

    Ali diplome ne vode drzavu, nego pametni i sposobni ljudi......

  • Marko

    28. april 2014 | 20:26

    Odakle ova Udovički iz Bolivije u Srbiji da mi je znati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA