Nikolić o UCENAMA iz Berlina: Srbiji se preko Kosova KROJI SUDBINA!

- Platforma za Kosovo će odmah posle prvomajskih praznika biti na stolu premijera Aleksandra Vučića, a Vlada će reći da li je taj plan ostvariv ili ne - rekao je predsednik Srbije

  • 19

Sve lomi na Kosovu, kaže Tomislav Nikolić, srpski predsednik, i  dodaje da priznanje nezavisnosti južne pokrajine niko ne postavlja kao uslov Srbiji za članstvo u EU.

- Od nas se traži da potpišemo sporazum sa privremenim institucijama samouprave u Prištini kojim bismo regulisali međusobne odnose. Od toga Nemačka neće odustati. Taj zahtev je do skora bio skriven, ali sada predstavlja dominantno mišljenje u Evropi, naročito od formiranja sadašnjeg sastava Evropske komisije - rekao je Nikolić.

Nikolić: EU treba jasno da podrži Srbiju

Zato, kaže predsednik, Srbija prema tom zahtevu koji postaje sve vidljiviji, mora što pre da se odredi novom državnom platformom o Kosovu i Metohiji (KiM).

- Odmah posle prvomajskih praznika platforma bi trebalo da se nađe na stolu predsednika Vlade. Vlada će reći da li je plan ostvariv ili ne. Zatim će ministri formalno da odluče da li će takav ili nešto izmenjen predlog da upute u Narodnu skupštinu. Mislim da ne smemo da se raziđemo po tom pitanju -  rekao je Nikolić.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Prema njegovim rečima, suštinska ideja nove platforme jeste da Srbije nikada neće priznati nezavisno Kosovo i da se jasno kaže koje su to granice koje se neće pregaziti, ali i da "svi stanu iza takve politike i da svi znaju da je to Srbija".

- Vidimo da Priština postepeno formira svoje institucije. Insistiraju na pitanjima koje se tiču i državnosti, a eliminišu srpski uticaj na Kosovu u pogledu vlasništva nad imovinom, energetikom. Ignorišu dogovor o Zajednici srpskih opština. Pokreću se pitanja o 'velikoj Albaniji'. Nema više čekanja -  upozorio je predsednik Srbije.

Nikolić navodi da godinama, sve zapadne sagovornike ubeđuje da postoji opasnost i da svi oni mu odgovaraju da EU nikada tako nešto neće da dozvoli.

- Pitao sam ih - a šta ako Kosovo koje ste priznali i Albanija, organizuju referendum o ujedinjenju. Kako biste ih sprečili - istakao je Nikolić i dodao da za sada vidi blag odgovor Zapada, mada i sumnja u iskrenost onih koji su tvrdili da neće dozvoliti stvaranje "velike Albanije".

Nikolić: Evropske integracije prioritet! (FOTO) 

S druge strane Priština tvrdi da je Kosovo nezavisna država i za to imaju podršku zemalja koje su je priznale.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lena

    30. april 2015 | 12:04

    Samo bez straha Predsenice, sve ce biti dobro. Bolje je jesti Travu nego biti Veleizdajica, takvih je Srbija vec imala previse. Samo ostanite cvrsti i ne popustajte. Ako ove godine EU ne otvori pregovore onda vam je valjda jasno da to nikad i nisu planirali. Mozda tako pokusavaju da izadju iz Kosovske zamke koju ju sami sebi stvorili a Srbija treba po njihovom misljenju da plati cijenu. Nemojte vise trositi svoju Energiju uzalud i okrenite se u drugi pravac jer nista drugo vam nece ni preostati. Valjda ne cete biti Veleizdajica. Takvih je Srbija vec previse imala. I da se nas Narod ujedini sa Bracom preko Drine i da trazimo zajedno Izlaz. Zajedno smo jaci, shvatite to. Lako je Njemcu, Njemac je bogat i mocan, vi ne mozete sa njima “pregovarati”, oni su u poziciji jaceg i oni to koriste. Njemacki Politicari nisu milosrdni prema nasem Narodu i bolje bi bilo tu bolnu cinjenicu jednom shvatiti.

  • Александар Џунић

    30. april 2015 | 12:05

    Није тачно! Србији се кроји судбина преко издајица! А "косова" је вазда било и биће.

  • Nebojša SRBIN

    30. april 2015 | 11:43

    Sav taj Zapad je uglavnom priznao Kosovo. Ne znam kuda idemo? Sami u bunar, a gde bi ?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA