SKANDAL! Albanci tvrde da Srbi lažu i da je sva imovina na KOSOVU njihova!

- Ustavom Kosova i Rezolucijom 1244 smo obezbedili da sva imovina koja se nalazi na teritoriji Kosova pripada Kosovu. Elektroprivreda Srbije je delovala na severu Kosova, ali je delovala ilegalno - tvrdi Mustafa

  • 21

Kosovski premijer Isa Mustafa kaže da sa Srbijom ne može da razgovara o imovini i preduzećima na Kosovu jer su, kako tvrdi, ona kosovska. Kako je naveo, stavovi dve strane o energetici veoma su udaljeni, a dogovor o telefonskom pozivnom broju praktično je postignut.

Smatra da tvrdnje da je investirala u imovinu na Kosovu Srbija treba i da argumentuje.

ANGELA MERKEL ZAPRETILA ALBANCIMA: Morate se dogovoriti sa Srbijom i kazniti UBICE iz OVK!

U intervjuu za Radio Dojče vele, Mustafa kaže da je "srpska delegacija u Briselu otvorila mnogo problema vezanih za imovinu, o kojima se ne može diskutovati".

Printskrin: Youtube/RTV21 Printskrin: Youtube/RTV21

- Ustavom Kosova i Rezolucijom 1244 smo obezbedili da sva imovina koja se nalazi na teritoriji Kosova pripada Kosovu. Elektroprivreda Srbije je delovala na severu Kosova, ali je delovala ilegalno - tvrdi Mustafa u izjavi za Dojče vele.

Upitan da li je optimista u pogledu postizanja sporazuma Beograda i Prištine, Mustafa kaže:

- Vrlo smo blizu postizanju sporazuma o slobodnom kretanju na mostu preko Ibra. Srpska strana više taktizira oko odlaganja sporazuma nego što za to ima argumente", rekao je Mustafa i dodao da se može reći da je sporazum o pozivnom broju već postignut.

Dodao je da obe strane žele da svi sporazumi budu potpisani odjednom. Kosovska delegacija insistira da sporazumi budu potpisani kada i sporazum o Zajednici srpskih opština, koju Albanci nazivaju asocijacijom, sporazum o energetici i o otvaranju mosta preko Ibra.

Foto: Tanjug/Boki, Wikimedia/Planeti Foto: Tanjug/Boki, Wikimedia/Planeti

Mustafa, međutim, smatra da Zajednica srpskih opština ne treba da ima izvršnu vlast niti da igra ulogu centralne vlasti.

- Treba pronaći modus koji bi zadovoljio potrebe opština sa većinskim srpskim stanovništvom i koji bi bio u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2013. godine. Ali, treba omogućiti da centralna i lokalna vlast imaju jasna ovlašćenja kako ne bi dolazilo do međusobnih sukoba. Tu smo imali mnogo poteškoća da se usaglasimo sa srpskom delegacijom - rekao je Mustafa.

Kosovski premijer, doduše, kaže da srpska strana nije eksplicitno postavila zahtev o izvršnim ovlašćenjima ZSO, ali da se to jasno vidi iz razgovora o toj temi.

Foto: Twitter / @FedericaMog Foto: Twitter / @FedericaMog

- Nismo se složili sa tim i nemamo ustavnog prostora za tako nešto. Asocijacija treba da podržava rad opština, promoviše demokratiju i njihov razvoj u oblasti obrazovanja, zdravstva ... - rekao je Mustafa.

Upitan koji su razlozi zbog kojih se most preko Ibra ne otvara, Mustafa je kazao da za to nema nikakvog opravdanja.

- Most bi mogao prvo da se otvori za kretanje građana, a kasnije i za prolaz vozila. Nismo postavljali uslove kako će se kretati vozila u severnom delu Mitrovice, jer je to lokalno pitanje. Ali važno je da se otvori put i da ljudi mogu da se slobodno kreću - rekao je Mustafa.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • neno

    1. jul 2015 | 14:54

    Sipac je u pravu 100%.Sve sto je na Kosovu je kosovsko.Tako pise i u Rezoluciji 1244.Samo je nesto previdio,da u toj istoj Rezoluciji PISE DA JE KOSOVO SASTAVNIO DEO SRBIJE.Tako da keljmendi,krasnici,siptarcici-SVE STO JE NA KOSOVU JESTE KOSOVSKO,ALI JE PRVENSTVENO KOSOVO SRPSKO!!!

  • Lazarev Grad

    1. jul 2015 | 15:45

    To sto je vase jednog dana ce te da ponesete sa sobom kad krenete kuci u albaniju onako kako ste i dolazili u krpama sa malo stoke.... Jednog dana....!!! Ne sumnjaj te u to da ce taj dan doci... Srusili smo mi srbi vise carstva kroz ustoriju a kamoli vas ....

  • Stanojle

    1. jul 2015 | 14:54

    U rezoluciji UN 1244 piše da je Kosovo sastavni deo Srbije i SR Jugoslavije i da ima status autonomije. Nigde se ne spominje imovina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA