VUČIĆ ZAVRŠIO TRODNEVNU POSETU MOSKVI: Sa Putinom o ekonomiji, Unesku, sankcijama, regionu...

- Mnogo toga je pred nama. U ekonomiji, pre svega, želimo brži i još bolji napredak u odnosima - zaključio je srpski premijer, na završetku zvaničnoj poseti Moskvi

  • 3

U otvorenom i dugom razgovoru premijera Srbije Aleksandra Vučića, i predsednika Rusije Vladimira Putina danas je bilo reči o mnogim temama, pre svega ekonomskim, ali su na dnevnom redu bili i saradnja i bezbednost u regionu, situacija u Evropi, članstvo Kosova u Unesku i pitanje sankcija Rusiji.

Premijer je ponovio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, dok je Putin potvrdio razumevanje ruske strane za stav Srbije da Kosovo ne treba da bude članica Uneska. Vučić je na pitanje novinara rekao da ne oseća dodatne pritiske na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, uz opasku da je na njega teško vršiti pritisak.

- Imali smo otvoren, dug i sadržajan razgovor, pre svega o ekonomskim temama, unapređenju saradnje u sferi poljoprivrede, građevinskoj industriji i o tome kako da uvećamo trgovinsku razmenu - rekao je Vučić novinarima po sastanku.

SRBIJA NEĆE NIKOGA DA NAPADA, NE ZNAM KAKVI SU PLANOVI HRVATSKE: Vučić odgovara Ostojiću

U razgovoru je potvrđeno partnerstvo Srbije i Rusije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu, a premijer Vučić je istakao da ćemo i ubuduće ulagati u očuvanje stabilnosti i mira, uprkos zbivanjima u Makedoniji, Crnoj Gori i Prištini, BiH, kao i nepotrebnom naoružavanju drugih zemalja u okruženju.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Premijer je obavestio ruskog predsednika da je Beograd zabrinut zbog najnovijih izjava iz Prištine, koje ukazuju na mogućnosti da ranije postignuti dogovori ne budu realizovani, a pre svega sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština.

Srbija od Rusa dobija migove i helikoptere? (FOTO) (VIDEO)

Sa ruskim partnerima inače dogovorena je niža cena gasa za Azotaru u Pančevu i MSK, remont ruskih helikoptera koji će iz Češke i Poljske biti prebačeni u Srbiju, a Putin je u razgovoru sa Vučićem rekao da očekuje da će biti rešen problem izvoza fijatovih automobila na rusko i evroazijsko tržište.

Upitan šta mu je Putin rekao tokom razgovora u četiri oka, Vučić je odgovorio da ne želi da deli te informacije i jer o razgovorima tet-a-tet nikad ne govori.

Foto: Tviter/@serbianPM Foto: Tviter/@serbianPM

Vučić je rekao da bi sledeće godine premijer Rusije Dmitrij Medvedev trebalo da dođe u Srbiju, kao i da bi predsednik Srbije Tomislav Nikolić trebalo da poseti Moskvu, a najavio je i posetu zamenika premijera Rusije Dmitrija Rogozina Beogradu u decembru ove godine.

- Mi imamo korektne odnose i uvek smo dobrodošli jedni kod drugih - rekao je Vučić.

NE OSEĆAM DODATNE PRITISKE NA SRBIJU DA UVEDE SANKCIJE RUSIJI: Evo šta je još rekao Vučić nakon sastanka sa Putinom

Ocenivši da je poseta Moskvi veoma važna, jer je reč o trećoj zemlji po trgovinskoj razmeni, Vučić je istakao da u sledećoj godini očekujemo značajno uvećanje trgovinske razmene.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Mnogo toga je pred nama. U ekonomiji, pre svega, želimo brži i još bolji napredak u odnosima - zaključio je premijer.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RS

    29. oktobar 2015 | 17:11

    I zar nije sad ljepse ovo vidit, nego stalno neki novi uslovi iz one us*ane EU, odes za Rusiju i sredis 2-3 posla odma

  • c-webb

    30. oktobar 2015 | 01:45

    Treba kupiti barem 1 sistem(simbolicno) PVO S-400(ili neki od savremenijih derivada S-300)! Za 250 miliona dolara dobijamo sjajno pregovaracko orudje. Ali, nase vlasti ne samo sto ne smeju da ispregovaraju sa rusima stratesko saveznistvo(npr. da blize saradjujemo sa ODKB) nego ne smeju ni da kupe jedan jedini sistem sa 48 raketa(S-300/400). Recimo Kazahstan(nemojte imati predrasuda prema ovoj zemlji, tamo se zivi bolje nego u Srbiji) je 2014. godine dobio na poklon od Rusije 5 sistema S-300 koje rusi povlace iz upotrebe i zamenjuju ih novijim sistemima. 2015. godine je dobio jos 5 pukova. To je 10 ukupno za poslednje 2 godine. Belorusija je 2014. dobila 4 komada i sada ih imaju ukupno 19. Naravno mi ne mozemo ni da sanjamo donaciju ovakvog sistema iako ih rusi imaju na pretek, zato sto smo mi na puti koji nas ne vodi ka Rusiji nego ka Briselu. Kad sam vec kod tih sistema teritorijalne PVO Rusija na svojoj teritoriji operise sa oko 2100 takvih sistema. Zato kazem, ako bi mi smogli snage(uzimajuci u obzir nase zapadne prijatelje) da kupimo samo 1 takav sistem PVO, onda naravno ne bismo bili nedodirljivi u vojnom smislu, jer bi nam za tako nesto trebalo verovatno preko 10 takvih sistema, ali bi to bio simbolican cin nase spoljne nezavisne i neutralne politike i u tom smislu svojevrsno probijanje leda u odnosu na dosadasnje stanje potcinjenosti Briselu i Vasingtonu. Naravno tako nesto, s obzirom na unutraslju meku okupaciju nase zemlje, nije moguce. Zato sve ovo pisem uzalud i iz puke zelje da barem nesto konacno krenemo da radimo u nasu korist a ne u korist samo vladajucih stranaka i stranaca koji ih podrzavaju dok god ispunjavaju njihove zahteve.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA