LSV: Ustav ne smemo opet da donosimo preko noći

LSV navodi da na vreme treba pokrenuti raspravu o novom Ustavu, svim promenama koje najviši akt mora doneti i rešavanju pitanja koja su predugo "gurana ispod tepiha", jer Srbija ne sme sebi dozvoliti sramotu da još jedan Ustav donosi preko noći

  • 5

Liga socijaldemokrata Vojvodine ocenila je danas da novi Ustav Srbije mora biti posledica dogovora najvećeg broja političkih aktera, te da mora biti realan i u evropskom duhu.

Kosovo i bez preambule ustavno ostaje deo Srbije

LSV u saopštenju navodi da na vreme treba pokrenuti raspravu o novom Ustavu, svim promenama koje najviši akt mora doneti i rešavanju pitanja koja su predugo "gurana ispod tepiha", jer Srbija, dodaju, ne sme sebi dozvoliti sramotu da još jedan Ustav donosi preko noći.

Sekretar LSV Bojan Kostreš ocenio je u saopštenju je danas, posle skoro deset godina, više nego jasno da je LSV bila u pravu kada je protestovala protiv donošenja aktuelnog Ustava i kada je pozivala na bojkot koji su poslušali građani i građanke Vojvodine.

VUČIĆ POTVRDIO: Menjamo USTAV zbog ulaska u EU

- Budući da je taj Ustav ipak usvojen, i tada i svih ovih godina upozoravali smo na niz njegovih nedostataka počev od obesmišljene autonomije Vojvodine, bez zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, izvornih prihoda i imovine, čiji položaj može menjati svaki novi sastav republičkog parlamenta - naveo je Kostreš.

Bojan Kostreš

Kostreš navodi da je LSV ukazivala na odredbe po kojima je domaće pravosuđe iznad međunarodnog i činjenicu da će takav Ustav biti kočnica evropskim integracijama, te na to da je u Vojvodini u službenoj upotrebi šest jezika, a da Ustav spominje samo jedan jezik i jedno pismo.ž

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xx

    27. jul 2016 | 14:07

    Ko će vas iz LSV šta da pita ?

  • Soka

    27. jul 2016 | 13:33

    Ne ...! Budite jednom pošteni i otvoreno tražite republiku, a ne sve izokola, paćenici!

  • Sremac

    27. jul 2016 | 13:34

    Tako se ponašaju potomci kolonista koji su ginuli za Srbiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA