Sablje, mačete, automatske puške: Kakve sve poklone dobijaju srpski državnici

Po zakonu, državni funkcioneri imaju pravo da zadrže poklone čija je vrednost niža od 10 odsto od iznosa prosečne plate u Srbiji

  • 2

Diplomatski pokloni su važan deo protokola najviših državnih institucija i zvaničnika. Knjige, slike, fotografije, plakete, vina i druga alkoholna pića najčešći su pokloni koje su zvaničnici dobijali tokom prošle godine. Međutim, najinteresantniji su oni, koji su poklonjeni od strane državnika najvećih svetskih sila. Tako je premijer Aleksanadar Vučić dobio repliku mačete dinastije Han od kineskog predsednika Sji Đinpinga, predsednik Tomislav Nikolić je od svog ruskog kolege Vladimira Putin na poklon dobio nagradnu oficirsku sablju srpske armije, dok je potpredsednika ruske Vlade Dmitrij Rogozin šefu srpske diplomatije Ivici Dačiću poklonio dve automatske puške.

Toma Nikolić otkrio šta će raditi kad prestane da bude predsednik Srbije

Još 9 miliona dolara američke podrške Srbiji na putu ka EU (FOTO)

Agencija za borbu protiv korupcije objavila je katalog poklona funkcionera za prethodnu kalendarsku godinu, iako je zakonski rok za objavljivanje 1. jun.

Najviše poklona prijavili su Generalni sekretarijat Predsednika Republike, Vlada Srbije, Narodna skupština, ministarstva odbrane, trgovine, turizma i telekomunikacija, unutrašnjih poslova, spoljnih poslova, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Vlada APV. Na lokalnom nivou najviše poklona prijavili su gradovi Novi Sad, Užice i Kragujevac. Najčešći pokloni su knjige, slike, fotografije, plakete, vina i druga alkoholna pića, a najviše je bilo protokolarnih poklona.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Tokom 2016. godine predsednik Srbije Tomislav Nikolić dobio je čak 76 poklona, čime je u poslednjoj godini mandata poneo titulu najdarovanijeg političara. Među tim poklonima se izdvajaju, darovi predsednika Rusije Vladimira Putina.

U martu prošle godine Putin mu je darovao nagradnu sablju oficirske Srpske narodne armije Mladena Veljkovića iz 1870. godine, dok mu je u decembru uručen odlivak od medalje za 22. zimske Olimpijske igre u Sočiju.

Foto: Tanjug/SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIIJIMA Foto: Tanjug/SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIIJIMA

Prilikom posete Srbiji kineski predsednik Sji Đinping darovao je srpskom predsedniku set emajliranog pribora za rakiju od srebra, sa motivom zmaja, dok mu je kolega iz Turske Ahmet Davutoglu poklonio vazu sa motivom mozaika Device Marije iz Aja Sofije.

Kao i prethodnih godina, Nikoliću su i u 2016. godini poklanjali njegove portrete. Potpredsednik Islamske države Iran Sorena Satari poklonio mu je zidnu tapiseriju sa resama, na kojoj je istkan lik srpskog predsednika.

Među više od 40 poklona za premijera Aleksandra Vučića nalaze se i replika mačete dinastije Han od kineskog predsednika Si Đinpinga, od predsednika Vlade Kazahstana Baktidžana Abdiroviča srebrni bodež i kožna kamča sa poludragim kamenjem, zatim dve makete aviona „falkon“ od kompanije „Er Frans“, i maketa raketnog sistema S-300 u staklenoj kutiji od potpredsednika ruske Vlade Dmitrija Rogozina.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Rogozin je poklanjao i prvom potpredsedniku srpske Vlade Ivici Dačiću. Šef diplomatije je dobio dve automatske puške (serijski brojevi DB-198p i 1FB162), što je i najskuplji dar u skromnom katalogu Dačićevih poklona u 2016. godini.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

I drugi srpski državnici su tokom prošle godine dobijali poklone. Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković ruski vez i ikonu sa Kipra, ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović suvenire, a ministar odbrane Zoran Đorđević, u skladu sa funkcijom koju obavlja, makete broda, topa, borbenog vozila sa raketnim sistemom.

U Agenciji za borbu protiv korupcije objašnjavaju da se pod pojmom poklon podrazumevaju novac, stvar, pravo i usluga izvršena bez odgovarajuće naknade i svaka druga korist koja je data funkcioneru ili povezanom licu u vezi s vršenjem javne funkcije.

"Protokolarni poklon" je poklon koji funkcioner primi od strane države, njenog organa ili organizacije, međunarodne organizacije ili stranog pravnog lica, koji je primljen prilikom službene posete ili u drugim sličnim prilikama.

"Prigodni poklon" je poklon koji je uručen funkcioneru u prilikama kada ljudi tradicionalno razmenjuju poklone. Po zakonu, državni funkcioneri imaju pravo da zadrže poklone čija je vrednost niža od 10 odsto od iznosa prosečne plate u Srbiji.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug/Politika/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA