KOSOVSKA KRIMINALNA HOBOTNICA: Izveštaj koji otkriva detalje zločinačke saradnje Tačija i Veseljija

Jezgro kriminala su komandanti Oslobodilačke vojske Kosova (UÇK-OVK) i (para)obaveštajna služba (ShIK), u saradnji sa političkim strukturama

  • 1

Prištinske vlasti, koje već 17 godina naizmenično, a sada i u koaliciji, čine Tačijeva Demokratska partija Kosova i Veseljijev Demokratski savez Kosova, karakterišu kriminal, korupcija i nepotizam, navodi u najnovijoj analizi Ljubljanski IFIMES institut i ukazuje da su predstojeći izbori stoga ključni da zaustave takve procese.

Tači u STRAHU od ruskih "MIGOVA" U SRBIJI: To je pretnja

Vučević na Kosovu: Srpska lista je narodna, a ne stranačka

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) ocenjuje da je od izuzetne važnosti izvršiti dekriminalizaciju kosovskih Albanaca, sudskim procesuiranjem nosilaca kriminala, korupcije i počinilaca ratnih zločina.

U analizi se konstatuje da "kosovska kriminalna hobotnica" vuče korene još iz vlade u egzilu, a jezgro kriminala su komandanti Oslobodilačke vojske Kosova (UÇK-OVK) i (para)obaveštajna služba (ShIK), u saradnji sa političkim strukturama.

- Kada se vratimo u nedavnu prošlost moguće je primetiti snažne veze između sadašnjih političkih lidera i ogromnih suma novca, koji je sakupljan kroz različite fondove. Fond Vendlinđa thrret (Domovina zove), je fond koji je kontrolisao jedan od sadašnjih čelnika Demokratske partije Kosova i njegov brat. U taj fond je sakupljan novac po Evropi.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Narodni pokret Kosova „Levizja Popullore e Kosoves" nastao 1997-98, sakupljao je novac u dijaspori, a iz toga je nastala Demokratska partija Kosova 1999. te „Fond tri posto" nastao je 1991. pod kontrolom Demokratskog saveza Kosova.

- Sve je bilo netransparentno i dovodi se u vezu sa najbližim članovima porodice predsednika Kosova Hašima Tačija. Tako su već procesuirani pojedini članovi porodice aktuelnog kosovskog predsednika što otvara prostor za procesuiranje Tačija.

Navodi se da jedan od braće predsednika Tačija, a ima ih dvojica, ima posebnu ulogu u Nacionalnom birou za osiguranje Kosova (BKS) i kontroliše celi finansijski sistem preko Centralne banke Kosova (BQK).

Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Brojne privatizacije kompanija bile su netransparentne, kao što su Sharrcem (cementara), gde se sa vlasničkom strukturom povezuje Hašim Tači, kompanija Amortizeri iz Prištine, Feronikel iz Glogovca (Drenas), navodi IFIMES.

U analizi se postavlja pitanje kako su Kosovska energetska korporacija (KEK), distribucija i aerodrom, te gradnja puteva privatizovani ili dati na koncesiju Turcima.

Nepotizam je, ukazuje se, prisutan u svim segmentima društva, a sve se odvija pod kontrolom vrhova političkih stranaka.

A kao primer je navedena kompanije Devoli iz Peći, koja je u arbitraži sa "državom Kosovo", odnosno Telekomom Kosova (PTK) navodno oštećena za 30 miliona evra, iako je faktički arbitražom oštećena pokrajina za navedeni iznos i to se dovodi u vezu sa aktuelnim premijerom Kosova Isom Mustafom i predsednikom Tačijem.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

IFIMES ističe i da su oba sadašnja koaliciona partnera Demokratski savez Kosova odlazećeg premijera Ise Mustafe i Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija doveli Kosovo i Metohiju u tešku situaciju.

U takvom političkom ambijentu jedina politička stranka, koja nije učestvovala u kosovskoj vladi je pokret Samoopredeljenje neformalnog lidera Albina Kurtija, koji sve više uživa široku društvenu podršku, jer nisu upleteni u kriminal, korupciju i afere.

Analitičari ocenjuju da kod Tačija vlada zabrinutost, jer posle odlaska sa vlasti Nikole Gruevskog (VMRO-DPMNE), u Makedoniji, na red dolazi Tači, zbog kojeg je, prema međunarodnim diplomatskim izvorima, i osnovan Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu.

Konstatuje se i da je stanje na stranačkoj sceni pod kontrolom DPK i SHiK - (para)tajne službe.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

IFIMES smatra da bez suočavanja sa prošlošću kosovski Albanci ne mogu osigurati bolju budućnost.

Na biračkom spisku za vanredne parlamentarne izbore upisano je oko 120.000 mladih kojima će ovo biti prilika da prvi put glasaju.

Jednostranu odluku o proglašenju nezavisnosti kosovske vlasti su donele 17. februara 2008, a tadašnje političko rukovodstvo najavilo je ubrzan razvoj zemlje i snažne institucije, koje će, kako su obećavali, biti faktor unutrašnje stabilnosti i mira te da će tako doprinositi stabilnosti i miru u regionu.

- Ta obećanja nisu se ostvarila, štaviše građani Kosova su duboko razočarani vladajućim političkim strukturama. Kosovo se nalazi u permanentnoj političkoj krizi -  navodi IFIMES.

Inače, ovo su treći vanredni parlamentarni izbori na Kosovu i Metohiji od odluke o jednostranom proglašenju nezavisnosti.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rata

    7. jun 2017 | 21:07

    Dobro jutro gospodo , pa i vrapci znaju kako funkcioniše Kosovo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA