Srbija bi mogla da promeni stav o imenu Makedonije

Srbija je Makedoniju priznala pod njenim ustavnim imenom Republika Makedonija, dok je većina zemalja EU naziva Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija

  • 41

Posle najava zvaničnog Skoplja da menja stav o uzdržanosti prilikom glasanja o članstvu Kosova u UNESKO, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručuje da bi i Srbija mogla da promeni stav po pitanju imena Makedonije.

PREVRTLJIV STAV Zaeva o članstvu Kosova u UNESKO

Dačić o konsultacijama u vezi Makedonije: Evo šta će Srbija preduzeti

- Ukoliko Makedonija zaista glasa za prijem Kosova u UNESKO, iako je svesna koliko to pogađa Srbiju i srpski narod, predložiću predsedniku Vučiću da Srbija u odnosu na ime pod kojim smo priznali Makedoniju, takođe, kao i oni oko Kosova u UNESKO, ima u vidu poziciju Evropske unije - istakao je Dačić za Tanjug.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Srbija je Makedoniju priznala pod njenim ustavnim imenom Republika Makedonija, dok je većina zemalja EU naziva Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Ime te države je predmet sporenja sa Grčkom, koja osporava naziv Makedonija.

Dačić u izjavi za Tanjug ukazuje da je najava zvaničnog Skoplja da će u glasanju za članstvo Kosova i Metohije u UNESCO imati u vidu poziciju vecine zemalja članica EU, "direktno suprotna svim dosadašnjim izjavama makedonskog premijera Zaeva, da će Makedonija biti uzdržana".

On je istakao da je Zaev, osim javnih izjava na tu temu, stav o uzdržanosti izneo i premijerki Brnabić u Trstu.

Promena stava će, poručuje šef srpske diplomatije, "direktno uticati na naše dobrosusedske odnose", ukazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, dobri odnosi su naš cilj, ali samo na bazi reciprociteta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleks

    21. avgust 2017 | 17:28

    Srbija može vrlo lako da stavi novi naziv za "Skoplje", evo par ideja: " Južna Bugarska", " Bugarski kanton", " Albanska autonomija Skoplje", " Severna Grčka Makedonija" itd!

  • Raspucin

    21. avgust 2017 | 18:17

    Sve se bojim da smemo da promenimo

  • pindzur

    21. avgust 2017 | 19:20

    Ovu pretnju Dacica cujem po ko zna koji put. Ako je toliki frajer, sto ne uradi to ili cak ponisti priznavanje MK, nego samo prica. Sto ne kaze nesto hrvatima, crnogorcima, nemcima, amerikancima i jos stotinu drugih drzava, nego mu je Makedonija trn u oku.Kad nemozes na druge udri na manje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA