Srpski ambasadori zvanično još nisu videli šefove diplomatija Nemačke, Francuske, Italije: Dačić sprema odgovor

Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova, od 69 ambasadora koliko Srbija ima u svetu, njih 24 nijednom nije primio šef diplomatije zemlje u kojoj su na dužnosti

  • 6

Srbija razmišlja da uvede princip reciprociteta u kontaktima stranih ambasadora sa našim državnim vrhom i da "prolaz" na sastanke sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem i drugim visokim zvaničnicima omogući samo predstavnicima onih zemalja u kojima i naši emisari imaju isti tretman, pišu Novosti.

Dačić u Beču razgovarao sa dva najvažnija ministra spoljnih poslova na svetu

Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova, od 69 ambasadora koliko Srbija ima u svetu, njih 24 nijednom nije primio šef diplomatije zemlje u kojoj su na dužnosti.

Na prijem, kako navodi list, čekaju naši ambasadori u 11 evropskih država - Italija, Belgija, Holandija, Austrija, Finska, Velika Britanija, Danska, Španija, Portugalija, Francuska, Nemačka.

Ni naši ambasadori u SAD, Turskoj, Indiji, Indoneziji, Japanu, Južnoj Koreji, Kini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Etiopiji i Keniji nisu imali susrete sa visokim zvaničnicima ovih zemalja, osim kada su stupili na duznost i predali akreditive.

Foto: A. Nalbantjan

Od zemalja u regionu, "hladan" tretman prema našim diplomatama imaju Albanija i Crna Gora gde ambasadori takođe nisu imali sastanke sa tamošnjim ministrima spoljnih poslova.

Opcija povlačenja "ručne" u diplomatskoj gostoljubivosti Srbije postala je aktuelna nakon incidenta ukrajinskog ambasadora Oleksandra Aleksandroviča, koji je najpre davao neprimerene izjave o našoj spoljnoj politici, a zatim se žalio da mesecima čeka na prijem kod Dačića, navodi list.

Dačić je uzvratio da i naš ambasador u Ukrajini Rade Bulatović još ne može da izdejstvuje sastanak sa ministrom Pavlom Klimkinom, iako za razliku od kolege Aleksandroviča nije davao neprimerene izjave.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Abvgd

    8. decembar 2017 | 10:58

    Sve to lepo pricas sto narod voli da cuje,a primate svakog ko dodje u Srbiju pa cak i glumce da ne spominjem bitnije licnosti pogotovo sa zapada.

  • Rata

    8. decembar 2017 | 09:41

    Samo neka čekaju , plata ide....

  • S.M.

    8. decembar 2017 | 19:35

    Dacic je dobar ministar inostranih poslova,uvek povlaci preve poteze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA