Poslanici o Kosovu, Putinu, Šabiću, Legiji: Skupština Srbije nastavila rad

Postavljanjem pitanja poslanika, republički parlament je nastavio rad

  • 1

Poslanici u Skupštini Srbije tražili su danas obaveštenja o razgovoru predsednika Srbije i Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina u Moskvi, o naknadama za porodilje i trudnice, izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina i o povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću.

Oglašavaju se o rodnoj ravnopravnosti, a sada ih nigde nema: Gojković prozvala ministre, da li je mislila na Mihajlović?

Poslanik SNS Alekasndar Marković pitao je danas u Skupštini po kom zakonu Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ima pravo da se bavi dnevnom politikom i da zloupotrebljava tu funkciju.

Marković je u danu namenjenom pitanjima poslanika, rekao da su ovih dana Šabić i "njegovi pajtaši iz takozvane opozicije" pokrenuli napad na šefa poslanika SNS Aleksandra Martinovića zato što se zainteresovao na koji način Poverenik troši novac koji dobija od države.

- Zamislite, drznuo se poslanik da pita lažnog Poverenika kako troši drzavni novac i šta je dobio kao odgovor - salvu uvreda i kleveta - rekao je Marković, te dodao da se Šabić na Tviteru danima bavi likom i delom Martinovića.

- Ništa i ne radi osim što tvituje i napada. Je li to posao poverenika? Jel'' ga zato građani plaćaju? Plata mu je preko 200.000 dinara bez drugih naknada. Zašto? Da tvituje - upitao je Marković.

Poslanici SNS - Foto-ilustracija: Tanjug/Sava Radovanovic

Šef poslanika SRS Vojislav Šešelj pitao je Ministarstvo pravde zašto Milorad Ulemek i Zvezdan Jovanović (koji su osuđeni za ubistvo premijera Zorana Ðinđića) kaznu izdržavaju u "krajnje stravičnim i ponižavajućim uslovima".

- Obojica su u režiranom procesu osuđeni zbog izmišljene, nedokazane krivice, na osnovu falsifikovanih dokaza, nazakonito pribavljenih dokaza i lažnih svedočenja - kaže Šešelj i tvrdi da se i u izveštaju evropskog komiteta navodi da se režim u Zabeli može opisati "na granici neljudskog i ponižavajućeg".

Poslanica Nove Srbije - Pokret za spas Srbije Sanda Rašković Ivić pitala je predsednika Srbije o sadržaju posete Moskvi.

- Poseta je na velika zvona najavljivana, bila je odlično propraćena i Vučić je rekao da smo dobili sve sto smo tražili, ali javnost nije saznala šta je Srbija tražila, a šta dobila - konstatovala je Rašković Ivić.

Njeno pitanje Vukosavljeviću je i šta će REM uraditi da se televiziji Pink oduzme nacionalna frekvencija.

Pitanje u vezi sa medijima i REM-om je imala i poslanica DS Gordana Čomić, koja je primetila da "ministar Vukosavljević, za razliku od premijerke, čita zakon".

- Ministar je prijatno iznenadio, jedan je od retkih koji čita zakone na koji način elektronski mediji treba da rade, a odatle potiče njegov stav o tome kada mogu da se emituju rijaliti programi. Na moje razočaranje predsednica vlade ne žita zakone, pa je imala opasku da su to privatni mediji. Na još veće razočaranje i članica REM-a takođe ne čita zakone za koje je nadležne - rekla je Čomić aludirajući na stav ministra Vukosavljevića u vezi sa rijaliti programima.

Konstatovala je da uskoro ističe rok za sadašnji način finansiranja RTS i RTV, pa je resornog ministra pitala u kojoj su fazi izmene i dopune zakona kojima se to definiše.

Skupština Srbije - Foto-ilustracija: Tanjug/Sava Radovanović

Poslanica Dosta je bilo Branka Stamenković kaže da je ta politička stranka konstatovala da je Beograd ispunio sve iz Briselskog sporazuma, za razliku od Prištine i da je na stanovištu da te pregovore treba zamrznuti, te da Prištini treba dati rok od tri meseca da podnese nacrt statuta ZSO.

- Ukoliko se to ne desi, onda Briselski sporazum treba proglasiti pravno ništavim - rekla je ona.

Pitala je predsednika Srbije šta misli o takvom predlogu, te da li će zamrznuti pregovore i odrediti rok Prištini.

- Srbiji se otvara novi prostor u poslednje vreme, jer su odnedavno SAD promenile politiku prema Balkanu, mudro treba iskrostiti tu priliku i okrenuti se od dosadašnje politike koja se naslanjala na nemačko rešenje. Trulom šargarepom Evrospek unije Srbiji se mahalo ispred nosa. Sad se otvorio prostor za kreativno državotvorno rešenje -  rekla je Stamenković.

Prema njenim rečima, resenje koje oni predlažu je nacrt zakona o KIM koji za osnov ima presek između Ustava i međunarodnog prava, odnosno Rezolucije 1244, a kao model uzima Dansku i Farska ostrva.

Lider Dveri Boško Obradović ponovo je pozvao državno rukovodstvo da demantuje, ako nije tačno, da su opštine Preševo, Medveđa i Bujanovac "na stolu" za podelu Kosova.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anica

    4. oktobar 2018 | 16:06

    Zašto oni koji nisu dobro vodili državu i dalje žele da je upropaste do kraja, pa da li ste vi Srbi iz Srbije ili samo plaćenici, razmišljajte svojom glavom, budite jedinstveni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA