Rezoluciju o Kosovu usvojile sve vladajuće stranke

Rezoluciju neće podržati LDP, LSV i DSS, dok su podršku najavili SNS, SPS-JS, PUPS, URS, SDPS, SPO-DHŠ, SVM. Ukidanjem oznake tajnosti sa platforme, Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe DS rekao je da će i DS podržati rezoluciju

  • 0

Podršku predloženoj rezoluciji o Kosovu i Metohiji, o kojoj se danas raspravlja u Skupštini Srbije, do sada su najavile sve vladajuće stranke i dva opoziciona poslanička kluba - SPO-DHŠ i SVM. Kasnije večeras, ukidanjem oznake tajnosti sa platforme, Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe DS rekao je da će i DS podržati rezoluciju.

Stefanović je u Skupštini Srbije rekao da će demokrate dati podršku jer se pokazalo da su “otklonjeni štetni delovi” o prekidu dijaloga sa Prištinom i daljeg nastavka evrointegracija, što je za DS bilo najvaznije.

Zasad je izvesno da rezoluciju neće podržati LDP, LSV i DSS, dok su podršku najavili SNS, SPS-JS, PUPS, URS, SDPS, SPO-DHŠ, SVM.

Savez vojvođanskih Mađara podržaće rezoluciju o Kosovu i Metohiji i to pre svega zbog nove politike i hrabrosti predsednika i premijera Srbije Tomislava Nikolića i Ivice Dačića, kao i zbog početka suočavanja sa realnošću, rekao je šef poslanika SVM Balint Pastor.

- Ne podržavamo tekst već pre svega novu politiku, hrabrost i suovčavanje sa realnošću. Želim apsolutno da podržim i ideju o autonomiji Srba na Kosovu i Metohiji iako nisu svi detalji jasni - rekao je Pastor u Skupštini Srbije.

On je naglasio da podrškom rezoluciji SVM želi da pomogne u daljem “odvezivanju ruku” ističući da je važno što je tom rezolucijom ostavljen potreban prostor za kompromisne odluke.

Za SVM je, kako je objasnio, posebno važno da su se stvari promenile poslednjih šest meseci, pre svega komunikacija predsednika Republike, ali i Vlade Srbije.

- Mi to doživljavamo kao početak kraja dogme i Kosovo i EU - naveo je Pastor.

On smatra da je zajednička crta svih rezolucija koje su donete o Kosovu poslednjih godina to što su “sadržavale formulacije koje nisu bile u skladu sa savremenim rečnikom diplomatije, ili su ugrožavale približavanje Srbije ka EU”.

Kako je precizirao, SVM je samo glasao za rezoluciju 2010. godine zbog toga što je tada bilo jasno šta je tadašnja vlada želela - cilj je bio obraćanje Generalnoj Skupštini UN.

- Ako neko razume Srbe u ovom teškom istorijskom momentu onda su to Mađari pošto je Mađarska 1920. godine izgubila deo teritorije i od tada jedna trećina Mađara živi izvan granica Mađarske. Iako poštujemo Srbiju kao našu državu treba da prođe više generacija da bi rane zarasle ako je to uopšte moguće i to kažem najdobromernije - rekao je Pastor.

Šef Poslaničke grupe Nove Srbije Miroslav Markićević je najavio podršku osam poslanika ove stranke predlogu rezolucije.

- NS podržava politiku koju vode država i vlada koja ima kontinuitet. Podržavamo nastavak razgovora sa ljudima koji predstavljaju Albance s Kosova - kazao je on dodajući da NS zahteva da se o svakom koraku izveštavaju poslanici, za razliku od prošlog saziva kada su neredovno informisali Skupštinu.

Markićević je ocenio da je rezolucija dovoljno tolerantna za sve opcije, bez obzira na politička opredeljenja, i ujedno kritikovao današnju raspravu u parlamentu.

On je podvukao da je osnova dokumenta da Republika Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i da se oko toga svi slažu.

- Nećemo priznati nezavisnost Kosova sve dok ono ne postane članica UN, pa čak i da u nekom slučaju bude, neće biti priznato ako se Srbi s tim ne slože. Srbi žive tamo i živećemo vekovima jedni pored drugih. U interesu je svih da se dogovorimo - poručio je on.

Šef Poslaničke grupe Ujedinjenih regiona Srbije Vladimir Ilić rekao je da će poslanici URS glasati za rezoluciju, jer se njome šalje jasna i važna poruka domaćoj i međunarodnoj javnosti, kao i Albancima.

Kriza na Kosovu se produbljuje, Srbi sve teže žive i nema povratka, rekao je Ilić i istakao da je rezolucija istinski i hrabar potez u rešavanju pitanja Kosova i Metohije, kao i definisanja osnovih prinicpa za pregovore sa Prištinom u Briselu.

(I. D. / Agencije, Blic.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA