OTKRIVAMO: Skupština Srbije rehabilitovala Ravnogorski pokret, koji NE POSTOJI!

Ravnogorski pokret ne može biti izjednačen s Četničkim pokretom. U presudi đeneralu Draži taj termin se ne pominje, već se govori o četnicima Dragoljuba Mihailovića

  • 11

Skupština Srbije 2004. godine donela je Zakon o izjednačavanju Ravnogorskog pokreta sa Narodnooslobodilačkim pokretom, iako on ne može ni na koji način da bude formalno-pravni naslednik četnika Dragoljuba Draže Mihailovića, otkriva Telegraf.rs!

Skupština je ovim izmenama i dopunama zakona s ravnogorskog imena skinula crvenu anatemu, ali tada nisu zapravo rehabilitovani četnici, ni Draža Mihailović, iako je ustanovljena Ravnogorska spomenica 1941.

Ravnogorski pokret nije naslednik četničkog pokreta, jer je Dragoljub Draža Mihailović 11. maja 1941. osnovao Komandu Četničkih odreda Jugoslovenske vojske, sa znakom mrtvačke glave na pečatu, a ne Ravnogorski pokret. Zbog toga on kao takav ne može biti rehabilitovan. Gledano s pravne strane, to mora biti Četnički odred i sam Draža.

Potpuno je nejasno kako se preko noći odomaćio naziv Ravnogorski pokret, kada je čak i u zvaničnoj presudi Mihailoviću, u koju je Telegraf imao uvid, njemu pripisan "Četnički pokret". Pominju se i "četnici Draže Mihailovića" i "jugoslovenska vojska u otadžbini", dok se termin "ravnogorski" ne pominje.

Za tadašnji predlog Srpskog pokreta obnove glasalo je 176 poslanika, a protiv su bila 24 poslanika Socijalističke partije Srbije i Socijaldemokratske partije. Uzdržana su bila četiri, a nije glasalo devet poslanika.

Zakon je usvojen po hitnom postupku, uz obrazloženje da je utemeljen na istorijskoj istini i da je neophodno izjednačiti prava svih koji su se borili protiv okupatora, fašista i nacista.

Ako pogledamo terminologiju koju je koristio lično Draža, na prvom mestu su četnici.

- Još pre rata on je bio poznat po četničkoj teoriji, kojom je četništvo podigao s taktičkog na strateški nivo, odnosno od “malog rata“, gde su četnici pomoćne trupe, do “velikog rata“, u kome četnici postaju osnovne trupe, naravno u slučaju sloma glavnih frontova. Kako je do tog sloma došlo aprila 1941, a znajući da je Vrhovna komanda s delom jedinica uspela da se skloni na teritoriju pod kontrolom Saveznika, Draža osniva Komandu četničkih odreda, i to kao deo Jugoslovenske vojske. Krajem 1941. tu Komandu on će preimenovati u Komandu Jugoslovenske vojske u Otadžbini, opet podrazumevajući da su Vrhovna komanda i deo vojske na drugom mestu. Od juna 1942. Komanda JVuO i Vrhovna komanda Jugoslovenske vojske menjaju nadležnosti: prva postaje Vrhovna komanda, a druga Komanda JV u izbeglištvu. Od tada je đeneral Draža načelnik štaba Vrhovne komande Jugoslovenske vojske – dakle, svih trupa Kraljevina - piše Miloslav Samardžić, autor brojnih knjiga o četničkom pokretu.

Predlagači Izmena i dopuna zakona su se pozvali na kongres u selu BA 27. i 28. januara 1943. i nazvali ga "Ravnogorski kongres", na kome se formirala Jugoslovenska demokratska narodna zajednica.

Međutim, u pitanju je pravo prekrajanje istorije, jer se prema istorijskim zapisima koji se nalaze u arhivu Vojske, u koje smo se lično uverili, taj kongres zvao Narodni.

Treba istaći i to da se, prema podacima Istorijskog arhiva Srbije, Dražina organizacija istočno od Drine naziva ravnogorskom, a zapadno od Drine četničkom, što je još jedan od pokazatelja da Ravnogorski pokret ne može da bude formalno-pravno naslednik i poistovećen s četničkim.

Poslanik i potpredsednik SPO-a Aleksandar Čotrić za Telegraf.rs potvrđuje da Ravnogorski pokret ne može da bude isto što i četnički.

- Naravno da Ravnogorski pokret ne može da obuhvati sve četnike iz Jugoslovenske vojske u otadžbini, ali je u tom momentu bilo bitno da se krene s mrtve tačke, a prave stvari dogodiće se tek rehabilitacijom Draže Mihailovića. Po meni, glavno pitanje je šta se s tim čeka - ističe Čotrić.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vasilije kg

    28. novembar 2013 | 21:05

    nemas ti pojma!

  • Figo

    28. novembar 2013 | 18:47

    Ako on nije zločinac,onda ja od danas pozdravljam sa "Za dom"!!!

  • Hrvat

    28. novembar 2013 | 22:32

    I Srbi imaju nesto da kazu za Joe Simunica i Za Dom Spremni...a vi rehabilujete i podizete spomenike fasistima i nacistima na Ravnoj Gori i Ivanjici....Ma kome vi maglu prodajete...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA