Komšije počele da prijavljuju podstanare po zgradama: Džaba to rade, upravnici još nisu nikog kaznili!

Poslednji takav slučaj dogodio se u Pančevu, kada je Komunalna policija zakucala na vrata građanina zbog bizarne žalbe: hrana za pse je sa balkona pala prolaznici na glavu, zbog čega su bili primorani da reaguju (!)

  • 14

Ona stara izreka "da komšiji crkne krava" izgleda da je i dalje aktuelna u Srbiji, sudeći po sve većem broju prijava suseda koji krše Zakon o stanovanju! Zato su, kako saznajemo, primeri drukanja komšiluka sve učestaliji, a povod može da bude prostran veš, neprijavljena boravka stanara, cveće u saksiji u ulazu zgrade ili pas na terasi.

Tihomir izdaje namešten stan potpuno besplatno, a za buduće stanare ima samo jedan mali zadatak (FOTO)

Poslednji takav slučaj dogodio se u Pančevu, kada je nepoznati mupkarac, koji se predstavio kao komunalac, zakucao na vrata građanina u Zmaj Jovinoj ulici zbog bizarne žalbe: hrana za pse je sa balkona pala prolaznici na glavu, zbog čega su bili primorani da reaguju.

Nedavno je i na društvenim mrežama objavljena priča o profesionalnom upravniku zgrade koji je zakucao na vrata i insistirao da uđe kako bi prekontrolisao da li poseduju urednu prijavu stanara na adresu stanovanja.

Komšija je Srbinu najgori neprijatelj: Poreska uprava puna prijava "cinkaroša"

Zato smo odgovore potražili od Privredne komore Srbije, (koja je zaposlila i edukovala upravnike zgrada), ali su nam rekli da se obratimo nadležnoj strani koja je donosilac zakona - Ministarstvo građevine.

Odatle otkrivaju da do sada niko nije kažnjen zbog propusta koje uređuje Zakon o stanovanju, a i da daju vremena da se narod prilagodi novim zakonskim rešenjima.

- Cilj zakonodavca je da obezbedi što efikasniju primenu Zakona, pre svega kroz obuku lokalnih samouprava i drugih ključnih aktera, ali i kroz podizanje svesti i upućivanje građana o njihovim pravima i obavezama u vezi sa pitanjima koje ovaj zakon uređuje. Naša preporuka je takođe da se kaznene odredbe primenjuju kao krajnja mera, nakon što se iscrpe sve zakonom propisane prethodne mere - rekli su iz resornog ministarstva.

Oni naglašavaju da ne postoji ni kaznana odredba za neprijavljivanje zakupca stana, jer zakon ne reguliše da stanodavac (zakupodavac) prijavljuje stanara (zakupca) na adresi stana koji izdaje.

Foto: Telegraf

Jedino što je vlasnik posebnog dela dužan da uradi kada svoj stan izda u zakup i o tome zaključi ugovor o zakupu stana sa zakupcem, jeste da upravnika stambene zajednice obavesti da li će on kao vlasnik posebnog dela učestvovati u plaćanju troškova upravljanja i održavanja zgrade ili je ta obaveza, u skladu sa ugovorom o zakupu, preneta na zakupca - rečeno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Na kraju oni naglašavaju da niko nema pravo ni ovlašćenje da ulazi u nečiji stan i da vrše bilo kakve provere u nečijoj privatnoj imovini, jer takva obaveza nije propisana niti jednom odredbom Zakona o stanovanju i održavanju zgrada.

Credit line: Profimedia

-  Iznad svakog zakona stoji pre svega Ustav Republike Srbije koji u delu „Ljudska prava i slobode“ jasno propisuje da je stan nepovrediv, te da niko ne može bez pismene odluke suda ući u tuđi stan ili druge prostorije protiv volje njihovog držaoca, niti u njima vršiti pretres.

- Ulazak u stan od strane trećeg lica je isključivo moguć ukoliko se iz tog stana izaziva opasnost po život i zdravlje ljudi, životnu sredinu i imovinu veće vrednosti, odnosno radi obezbeđivanja bezbednosti lica i imovine - zaključili su nadležni.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    13. septembar 2017 | 18:19

    Sta to ima u ljudima TUZNO da se mešaju u tudje zivote!

  • Jeretik

    13. septembar 2017 | 23:08

    Po ustavu ,stan je nepovrediv , niko bez odluke suda ne moze uci u stan ....Znaci da upravnike zgrada nisu naucili elementarnu stvar , kako su ih uopste obucili za vrsenje tog posla , i ko ih je uopste obucavao ? Ili je bilo bitno samo dati formalnu obuku , uzeti pare i izdati licencu .

  • E

    13. septembar 2017 | 22:40

    Iznad mene zive takvi prostaci da cu da poludim,nocu se deru na igricama ,skripe stolicama vicu skacu ...svaki dan nesto tresu preko terase od stonjaka do staza direktno na moj ves i meni na glavu ....razne ne vaspitane samozive budale koje nisu ni za kocinu zive u gradovima na zalost

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA