14

Komšije počele da prijavljuju podstanare po zgradama: Džaba to rade, upravnici još nisu nikog kaznili!

Poslednji takav slučaj dogodio se u Pančevu, kada je Komunalna policija zakucala na vrata građanina zbog bizarne žalbe: hrana za pse je sa balkona pala prolaznici na glavu, zbog čega su bili primorani da reaguju (!)

Ona stara izreka "da komšiji crkne krava" izgleda da je i dalje aktuelna u Srbiji, sudeći po sve većem broju prijava suseda koji krše Zakon o stanovanju! Zato su, kako saznajemo, primeri drukanja komšiluka sve učestaliji, a povod može da bude prostran veš, neprijavljena boravka stanara, cveće u saksiji u ulazu zgrade ili pas na terasi.

Tihomir izdaje namešten stan potpuno besplatno, a za buduće stanare ima samo jedan mali zadatak (FOTO)

Poslednji takav slučaj dogodio se u Pančevu, kada je nepoznati mupkarac, koji se predstavio kao komunalac, zakucao na vrata građanina u Zmaj Jovinoj ulici zbog bizarne žalbe: hrana za pse je sa balkona pala prolaznici na glavu, zbog čega su bili primorani da reaguju.

Nedavno je i na društvenim mrežama objavljena priča o profesionalnom upravniku zgrade koji je zakucao na vrata i insistirao da uđe kako bi prekontrolisao da li poseduju urednu prijavu stanara na adresu stanovanja.

Komšija je Srbinu najgori neprijatelj: Poreska uprava puna prijava "cinkaroša"

Zato smo odgovore potražili od Privredne komore Srbije, (koja je zaposlila i edukovala upravnike zgrada), ali su nam rekli da se obratimo nadležnoj strani koja je donosilac zakona - Ministarstvo građevine.

Odatle otkrivaju da do sada niko nije kažnjen zbog propusta koje uređuje Zakon o stanovanju, a i da daju vremena da se narod prilagodi novim zakonskim rešenjima.

- Cilj zakonodavca je da obezbedi što efikasniju primenu Zakona, pre svega kroz obuku lokalnih samouprava i drugih ključnih aktera, ali i kroz podizanje svesti i upućivanje građana o njihovim pravima i obavezama u vezi sa pitanjima koje ovaj zakon uređuje. Naša preporuka je takođe da se kaznene odredbe primenjuju kao krajnja mera, nakon što se iscrpe sve zakonom propisane prethodne mere - rekli su iz resornog ministarstva.

Oni naglašavaju da ne postoji ni kaznana odredba za neprijavljivanje zakupca stana, jer zakon ne reguliše da stanodavac (zakupodavac) prijavljuje stanara (zakupca) na adresi stana koji izdaje.

Foto: Telegraf

Jedino što je vlasnik posebnog dela dužan da uradi kada svoj stan izda u zakup i o tome zaključi ugovor o zakupu stana sa zakupcem, jeste da upravnika stambene zajednice obavesti da li će on kao vlasnik posebnog dela učestvovati u plaćanju troškova upravljanja i održavanja zgrade ili je ta obaveza, u skladu sa ugovorom o zakupu, preneta na zakupca - rečeno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Na kraju oni naglašavaju da niko nema pravo ni ovlašćenje da ulazi u nečiji stan i da vrše bilo kakve provere u nečijoj privatnoj imovini, jer takva obaveza nije propisana niti jednom odredbom Zakona o stanovanju i održavanju zgrada.

Credit line: Profimedia

-  Iznad svakog zakona stoji pre svega Ustav Republike Srbije koji u delu „Ljudska prava i slobode“ jasno propisuje da je stan nepovrediv, te da niko ne može bez pismene odluke suda ući u tuđi stan ili druge prostorije protiv volje njihovog držaoca, niti u njima vršiti pretres.

- Ulazak u stan od strane trećeg lica je isključivo moguć ukoliko se iz tog stana izaziva opasnost po život i zdravlje ljudi, životnu sredinu i imovinu veće vrednosti, odnosno radi obezbeđivanja bezbednosti lica i imovine - zaključili su nadležni.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: upravnici-zgrada stanar stanodavac prijava-boravka pks ministarstvo-gradjevine zakon-o-stanovanju
Najnoviji komentari
 • J
  Jeretik

  Po ustavu ,stan je nepovrediv , niko bez odluke suda ne moze uci u stan ....Znaci da upravnike zgrada nisu naucili elementarnu stvar , kako su ih uopste obucili za vrsenje tog posla , i ko ih je uopste obucavao ? Ili je bilo bitno samo dati formalnu obuku , uzeti pare i izdati licencu .

 • E
  E

  Iznad mene zive takvi prostaci da cu da poludim,nocu se deru na igricama ,skripe stolicama vicu skacu ...svaki dan nesto tresu preko terase od stonjaka do staza direktno na moj ves i meni na glavu ....razne ne vaspitane samozive budale koje nisu ni za kocinu zive u gradovima na zalost

 • S
  SrbIN

  Živim u prizamlju zgrade. Tri komšinke klime kaplju na moju. Molio sam da kupe cremo ili sprovedu u oluk. To traje veċ tri godune. Leto je prošlo i neuključuju ali sledeċe godune biċe isto.

Danas oblačno, kišovito, a duvaće i jak vetar: Samo jedan dan sledeće nedelje će nam vratiti letnju melanholiju

Najbogatija baka u Srbiji: Slovka je jedina čukunbaba u ovom kraju, ima 30 potomaka i ključni savet za sve (FOTO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 25. septembar 2017. godine

SLOBODANOVA BORBA KAO U RINGU: Životinjski radim da preživim mesec dana na Malti, bio sam spreman da spavam i na plaži! (FOTO)

Prošao 800 km bez ijednog kvara, pogodio sve mete, a generali bili u transu, jer je bolji od američkog: Kako je raspad SFRJ uništio posao od skoro milijardu dolara!

Bez bundevare, slanine i čvaraka dan u Banatu ne sme da počne: Dobro došli na banatski fruštuk!

Juče sam se udala u Čačku: Kad su pitali šta bih za poklon, rekla sam kovertu, a kad su gosti stigli, došlo mi je da ih OBESIM!

USKORO KREĆE GREJNA SEZONA: Ali dolazi do jedne velike promene, evo o čemu je reč!

Drama zbog sahrane u Novom Pazaru: Crkva joj ne da spomenik bez krsta na očevom grobu, a otac uopšte nije bio vernik!

Novosađanka odlučila da napusti grad i žurke: S porodicom je prešla na selo, a sad otkriva pravu istinu o životu van asfalta! (VIDEO)

Danas oblačno, ali kiša će padati samo u nekim krajevima Srbije: Jesen je već tu, vreme ostaje isto do ovog dana

VENČANJE U KUĆI MARJANOVIĆA U BORČI: Oženio se Zoranov brat

Kraljica "Dana ludaje", najteža bundeva od 288 kg: Pobednik Blaže Jelić otkrio kako se gaji šampionka i gde će potrošiti nagradu (FOTO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 24. septembar 2017. godine

DA LI SRBI UOPŠTE VOLE ŽIVOTINJE? U prevozu im smetaju, ne postoji groblje za njih, a kad im dosade, izbace ih na ulicu!

Uskoro kreće blokada svih gradova u Srbiji, najavljuje MUP! Evo zbog čega će se to desiti

Obrali kukuruz, pa u prikolici zaigrali kolce: Nema tog posla koji će umoriti srpskog (ve)seljaka, a da ne zaigra kad ga dovrši! (VIDEO)

Sklavko je sa ženom živeo u Užicu pre 700 godina, ali samo će jedno od njih dobiti spomenik!

Aleksandrijski patrijarh Teodor II stigao u Beograd (FOTO)

U ritmu jeseni: Danas se smenjuju oblaci i kiša

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 23. septembar 2017. godine

”Dani ludaje” nezamislivi bez “Kinderbala”: Više od 500 kostimiranih mališana prodefilovalo gradom (FOTO)

TV PRESEK U 17: Srbija ima veliku podršku Amerike; Bundestag "pod lupom" zbog izbeglica; 350.000 zaposlenih na minimalcu (VIDEO)

NA OVOJ FOTOGRAFIJI VREBA SMRT: Dobro pogledajte jedan detalj i shvatićete zašto narod gine na prugama! (FOTO)

KONAČNO POMOĆ OVIM RODITELJIMA: Uskoro se očekuje usvajanje Nacrta zakona o nestalim bebama

PRVI VINSKI MARATON SRBIJE: Trčanje kroz vinograde, degustacije vina i koncerti

TV PRESEK U 14: Čist račun, duga ljubav - Britanija vraća novac EU; "Planulo" 30.000 za fudbalski meč (VIDEO)

Ceca živi u stanu sa sinom i čak 50 mačaka: Izviru iz svih ćoškova i fioka, komšije se danima žale na smrad

ISTRAŽIVAČI NA PRVI OGLED: Osam veličanstvenih istraživača za 8. Noć istraživača u Srbiji (FOTO)

Dejan je duboko udahnuo i iskočio iz aviona: Lepote koje je gledao mogla je da zabeleži samo GoPro kamera (VIDEO)