Promena iz korena u gimnazijama: Uvode se vežbe za obavezne predmete, postoji čak 12 izbornih, a jedan nosi isto ime kao u Hrvatskoj!

Glavna promena je da redefinisani nastavni plan uvodi vežbe kod jednog broja obaveznih nastavnih predmeta i nove izborne programe

  • 1

Redefinisani nastavni plan za sve tipove gimnazija donosi brojne promene, kako nastavnicima tako i učenicima. Najveća novost je uvođenje vežbi kod obaveznih predmeta, i umesto dosadašnja tri, čak 12 novih izbornih predmeta.

Gimnazija će od sledeće godine izgledati sasvim drugačije: Sve što je do sada bilo pada u vodu, evo o čemu je reč!

VEŽBE KOD OBAVEZNIH PREDMETA

Glavna promena je da redefinisani nastavni plan uvodi vežbe kod jednog broja obaveznih nastavnih predmeta (strani jezik, biologija, hemija i dr.) i nove izborne programe, pored postojećih (Građansko vaspitanje/ Verska nastava i Drugi strani jezik).

NOVI IZBORNI PREDMETI

Novi izborni programi su:

Jezik, mediji i kultura,

Pojedinac, grupa i društvo,

Zdravlje i sport,

Obrazovanje za održivi razvoj,

Umetnost i dizajn,

Primenjene nauke (u trećem i četvrtom razredu ovaj predmet se deli na nauke koje usmeravaju učenike ka medicinskim naukama i nauke koje usmeravaju ka tehničkim naukama),

Umetnost i dizajn,

Osnovi geopolitike,

Ekonomija i biznis,

Religije i civilizacije,

Metodologija naučnog istraživanja,

Savremene tehnologije.

Interesantno je da novi izborni predmet Zdravlje i sport u Hrvatskoj postoji već deset godina umesto predmeta fizičko vaspitanje, pa još nije poznato da li u srpskom planu i programu za gimnazije, po ugledu na Hrvate Zdravlje i sport treba da zameni fizičko vaspitanje ili će uz fizičko biti dodatni predmet.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Redefinisani nastavni programi zasnovani su na ishodima učenja. Novine imaju za cilj povećanje kvaliteta, relevantnosti i efikasnosti opšteg srednjeg obrazovanja, povećanje obuhvata učenika opštim srednjim obrazovanjem i vaspitanjem, razvijanje kompetencija učenika i pripremu za život u 21. veku, život u svetu čestih i brzih promena.

U narednom periodu Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja će na osnovu usaglašenog nastavnog plana izraditi nastavne programe za prvi razred gimnazije.

Radna grupa za izradu smernica razvoja opšteg srednjeg obrazovanja usaglasila je redefinisani nastavni plan za sva tri tipa (opšti, društveno-jezički i prirodno-matematički) gimnazija.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Principi za izradu smernica bili su postupnost u uvođenju novina.

Izbornost, veća ponuda izbornih programa u cilju bolje pripreme učenika za nastavak školovanja, izbor zanimanja, ali i većeg zadovoljstva učenika obrazovanjem.

Prevazilaženje predmetnih granica putem uvezivanja različitih disciplina u smislene celine, a radi razvijanja funkcionalnih znanja i kompetencija učenika.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA